Dünya liderlerinden 7 Ekim mesajları

Dünya
9 Ekim 2024 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden pazartesi günü, Hamas'ın Gazze'deki savaşı ateşleyen saldırısının kurbanlarını anarak, Gazze'de hâlâ esaret altında olan rehinelerin serbest bırakılması çağrıları, İsrail ve İsrail'e destek gösterileri ile 7 Ekim yıldönümünü kutlayan birçok dünya liderine katıldı.

Biden yaptığı açıklamada İsrail'in savunmasını desteklemeye devam etme sözü vererek, İsrail'in güneyinde 46'sı Amerikalı olmak üzere yaklaşık 1.200 kişinin katledilmesinden bu yana "bir yıllık yas" yaşandığına dikkat çekti. “Hamas'ın korkunç cinsel şiddet eylemleri gerçekleştirmesinin üzerinden bir yıl geçti. Biden, "12'si Amerikalı olmak üzere 250'den fazla masumun rehin alınmasının üzerinden bir yıl geçti" dedi. Başkan, kendisinin ve Demokratların başkan adayı ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in "Yahudi halkının güvenliğine, İsrail'in güvenliğine ve var olma hakkına tamamen bağlı kaldıklarını" söyledi.

Ayrıca İsrail'in, Hamas'la dayanışma amacıyla 8 Ekim 2023'te Kuzey İsrail'e yönelik neredeyse her gün başlayan saldırılarını durdurmak için İran destekli terör grubu Hizbullah'a karşı geçen hafta kara operasyonları başlattığı Lübnan'da da ateşkes çağrısında bulundu.

Biden, "Bu çatışma yılında çok fazla sivil çok fazla acı çekti ve onbinlerce kişi öldürüldü; bu rakam, teröristlerin masum insanlar arasında saklanıp faaliyet göstermesi nedeniyle çok daha kötü hale geldi" dedi.

İsrail ve Fransa, Paris'in olası silah ambargosu konusunda tartışırken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medyadaki Fransızca, İngilizce ve Arapça gönderilerinde kurbanlarla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

“Acı hala bir yıl önceki kadar canlı. İsrail halkının acısı. Bizim. Yaralı insanlığın acısı” diyen Macron, X'e şunları söyledi: “Kurbanları, rehineleri, yokluktan veya bekleyişten kalbi kırılan aileleri unutmuyoruz.”

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, şok saldırının kurbanlarını anarak Britanya'nın "barış arayışımızdan vazgeçmeyeceğini" söyledi. Starmer, "Bu kadar zalimce alınan hayatları hatırlamak için bir aradayız" dedi. Gazze'deki savaş sırasında İngiltere genelinde antisemit olayların artmasının ardından İngiltere'nin "kesinlikle Yahudi cemaatinin yanında durması ve bir ülke olarak birleşmesi gerektiğini" ekledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hamas’la "savaşılması gerektiğini" söyledi ancak aynı zamanda Berlin'in ateşkes çağrısını da yineledi; “Dehşeti, acıyı, belirsizliği ve üzüntüyü sizinle birlikte hissediyoruz. Biz yanınızdayız” dedi.

Gazze’deki Filistinlilerin acılarına dikkat çeken Scholz, "İnsanların terörden vazgeçmek için umuda ve perspektife ihtiyacı var" dedi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'nın merkezindeki Büyük Sinagog'da düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, "Hamas tarafından bir yıl önce gerçekleştirilen insanlık dışı saldırının" kurbanlarını onurlandırırken antisemitizm konusunda uyardı. Meloni, "Uluslararası insani hukuk uyarınca İsrail'in meşru kendini savunma hakkını" yineledi ve İtalya'nın Gazze ve Lübnan'da ateşkes sağlanması için G7 dönem başkanlığını kullanacağını söyledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün