Ukrayna cephelerinde Şofar sesleri yankılandı

Askerlere yönelik bir Roş Aşana girişiminin parçası olarak Ukrayna cephelerinde şofar çalındı. Binlerce Hasid ise Yahudi yeni yılını kutlamak için Ukrayna´nın Uman şehrine yıllık hac yolculuklarını gerçekleştirdi.

Janet MİTRANİ Dünya
9 Ekim 2024 Çarşamba

Cephedeki askerler, Ukrayna'nın savaşa sürüklendiği 2022 yılından beri ilk defa Yahudi yeni yılını simgeleyen şofar sesini dinledi. 

Ukrayna'daki en büyük Yahudi topluluğu, yaklaşık bin kilometrelik Ukrayna cephesi boyunca yerleşik düzinelerce askeri birimdeki Yahudi askere şofar dağıttı. Yahudi askerlerin her biri geleneksel enstrümanı nasıl çalacakları konusunda eğitim aldı. 

Ukrayna Yahudi Toplulukları Federasyonu'nun (FJCU) girişimini yöneten Rav Yaakov Sinyakov açıklamasında, "Askerlerin tepkileri inanılmazdı. Çatışmaların arasında bile inançlarına ve geçmişlerine olan bağları güçlendi" ifadelerini kullandı. 

Bu girişim Ukrayna genelindeki Roş Aşana kutlamalarından biri. Sivil toplum kuruluşları ve dini gruplar, savaştan dolayı eskiden olduğundan daha fazla yardıma muhtaç Ukraynalı Yahudilerin kutlama yapabilmelerini destekliyor. Ukrayna dışından gelen binlerce Hasidik Yahudi ise, tüm güvenlik uyarılarına rağmen, Ukrayna'nın Uman şehrindeki Breslovlu Hasidik Rav Nachman'a saygılarını sundukları yıllık Roş Aşana ziyareti için ülkeye akın etti. 

Askerlere hizmet etme çabaları önceki yıllara göre en büyük değişimi oluştururken zorlu savaş koşullarında artan bir seferberliği yansıtmakta. 

Grubun başkanı Rav Mayer Stambler'ın ifadesine göre, FJCU (Ukrayna Yahudi Toplulukları Federasyonu), Ukrayna ordusunda görev yapan 1200 profesyonel askere, gönüllüye ve gittikçe artan oranda askerlik görevini gerçekleştiren kişiye destek oluyor. 

FJCU gönüllüleri cephelerde, şofar dağıtımının yanı sıra, içinde kipa, mum gibi Roş Aşana'da kullanılan geleneksel malzemeler ile tatlı yeni bir yıl olmasını sembolize ettiği için yenen balın da bulunduğu yüzlerce bayram paketi dağıttı. 

Paketlerin içinde ayrıca bayramlar hakkında bilgilendirici materyaller ve Ukraynaca dua kitapları da bulunuyor. Dua kitapları Ukrayna'nın geçmişte Rusça konuşan Yahudi topluluklarının Ukraynacayı ortak dilleri olarak benimsemeleri yönündeki daha geniş bir hareketin parçası olarak tercüme edilmişti. 

Askerlere ulaştırılan malzemelerin yanında FJCU, 51 bin Yahudi eve bayram paketi dağıtarak 169 farklı bölgedeki Yahudi toplumuna ulaştı. 

Ukrayna Yahudi Toplulukları Federasyonu'nun çabaları, Ukrayna ordusundaki Yahudi askerlere ulaştırılmaya çalışan tek yardım değil. Geçtiğimiz yıl Kyiv'deki Brodsky Sinagoguna bağlı David Milman, Ukrayna ordusundaki ilk resmi Yahudi din görevlisi oldu. Milman görevi kapsamında yaralı Yahudi askerleri ziyaret etti, ailelerine dini destekte bulundu ve hatta bebekken sünnet olamayan bazı erkeklerin de geleneksel sünnetini (britmila) gerçekleştirdi. 

Brodsky Sinagogu'nun baş hahamı Rav Moshe Azman'ın evlat edindiği oğlu, baba olduktan kısa bir süre sonra askere alınmış ve Rav Azman sadece birkaç hafta sonra oğlunu toprağa vermek zorunda kalmıştı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün