Değerli okurlarımız ve Türk Yahudi toplumu mensupları,
500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, 7 Kasım tarihinden itibaren önce Schneidertempel Sanat Merkezi’nde ardından da 17 Şubat 2025 tarihine dek Türk Musevileri Müzesinin salonlarında sürdüreceği sergi ile ilgili özellikle Osmanlı dönemini ihtiva eden ketubalara ihtiyacımız var.
Çanakkaleli, Tekirdağlı, Edirneli, Bursalı, Antepli, Ankaralı, Diyarbakırlı, Kırklarelili, Başkaleli, Marmara Adalı, İzmirli, Aydınlı, Milaslı, Bodrumlu, Sökeli, Bergamalı, Kilisli, Urfalı…
Nereden olursanız olun, Türkiye’nin hangi bölgesinden, yöresinden olursanız olun, mutlaka ailenizde bir ya da birden fazla ketuba bulunur.
Bu ketubaları 3 aylık bir süre için Müze’ye ödünç vermeye çağırıyoruz sizi. Hem bu yörenin ketubalarını (evlilik akitleri) tanıtmamıza yardımcı olun, hem de bu sergiden sonra basılacak kitapta bunları ölümsüzleştirin.
Haydi, eski dosyaları, çekmeceleri, dolap raflarını karıştırma zamanı…
2000 Yıllık bir Yahudi geleneği: Ketuba
Ketuba, bir evlilik sözleşmesidir. Dini kanunlara göre, boşanma erkek tarafından gerçekleştirildiğinden bu sözleşme; hem evlilik boyunca hem de ölüm veya boşanma durumunda erkeğin karısına olan mali sorumluluklarını ve kadının haklarını korumak amacıyla evlilik töreninde erkek tarafından imzalanır.
Belgede, düğün tarihi ve yeri, damat ve gelinin ve babalarının isimleri ve gelinin medeni durumu (bekar, boşanmış veya dul) ile diğer hükümler yer alır.
Öncesinde elle, değişik resim teknikleri kullanılarak hazırlanan Ketuba süslemesinde 19. yüzyılın sonundan itibaren, ciddi bir gerileme oldu. Günümüzde ise artık ketubalar basılı evrak halindedir.