1 yıllık ağır bilanço

7 Ekim 2023´te Hamas militanlarının İsrail topraklarına girerek gerçekleştirdiği saldırıyla başlayan savaş birinci yılını doldurdu.

Dünya
9 Ekim 2024 Çarşamba

7 Ekim dünya çapında anıldı

7 Ekim saldırısında, hayatını kaybeden 797’si sivil 1180 kişi, başta İsrail olmak üzere dünyanın birçok yerinde törenlerle anıldı. Dünya liderleri, 7 Ekim kurbanlarını anan mesajlar yayınlarken, hala Hamas’ın elinde bulunan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes için çağrıda bulundu. 

Bilanço çok ağır

Bir yıllık savaşın bilançosu tüm taraflar için ağır oldu. Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısının 42 bine, yaralananların sayısının da 98 bine yaklaştığı belirtildi. Gazze’de 1,9 milyon kişi, İsrail’in farklı bölgelerinde de yaklaşık 500 bin kişi evlerinden ayrıldı.

Savaşın ekseni genişledi

7 Ekim’den hemen sonra İsrail’e saldırılara başlayan Lübnan merkezli Hizbullah da yeni cephe oluştururken savaş son dönemlerde İran ve Yemen’e de sıçradı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’de Hamas, Lübnan’da Hizbullah, Yemen’de Husiler, Batı Şeria’daki militanlar, Irak-Suriye’deki Şii milisler ve İran olmak üzere yedi cephede savaştıklarını belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün