2024 Nobel Kimya Ödülü kazananları: David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper

İsveç´te bulunan Karolinska Enstitüsünde düzenlenen basın toplantısında, İsveç Kraliyet Akademisi tarafından her yıl dağıtılan Nobel Ödüllerinde, bu senenin Kimya Ödülü´nün sahipleri belli oldu.

Dünya
10 Ekim 2024 Perşembe

Ödül, proteinlerle ilgili çalışmalarından dolayı David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper'a verildi.

Baker Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde, Hassabis ve Jumper ise Londra'daki Google Deepmind'da çalışıyor.

Ödülü, kazananı belirleyen İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin genel sekreteri Hans Ellegren açıkladı.

Baker 2003 yılında yeni bir protein tasarladı ve o zamandan beri araştırma grubu, ilaç, aşı, nanomalzemeler ve küçük sensörler olarak kullanılabilecek yaratıcı protein üretimleri gerçekleştirdi. Hassabis ve Jumper ise, araştırmacıların tanımladığı yaklaşık 200 milyon proteinin yapısını tahmin edebilen bir yapay zekâ modeli geliştirdiler.

Hassabis, 2020 yılında İsrail'in Dan David Ödülü'nü kazanmıştı.

Nobel Kimya Komitesi Başkanı Heiner Linke, bilim insanlarının uzun süredir proteinlerin üç boyutlu yapısını tahmin etmeyi hayal ettiğini açıkladı.

Linke yaptığı açıklamada, "2020'de, dört yıl önce, Demis Hassabis ve John Jumper, yapay zekayı ustaca kullanarak bu kodu çözmeyi başardılar. Doğadaki bilinen her proteinin karmaşık yapısını tahmin etmeyi mümkün kıldılar. Bilim insanlarının bir diğer hayali de yeni proteinler inşa ederek, doğanın çok yönlü araçlarını kendi amaçlarımız için kullanmayı öğrenmekti. Bu, David Baker'ın çözdüğü problemdi. Baker, bilim insanlarının tamamen yeni şekil ve işlevlere sahip muhteşem yeni proteinler tasarlamalarını sağlayan hesaplama araçlarını geliştirerek insanlığa büyük fayda sağlayacak sonsuz olasılıkların kapılarını araladı" ifadelerini kullandı.

Ödüller perşembe günü verilecek edebiyat ödülü ile devam edecek. Nobel Barış Ödülü'nün kazananı cuma günü, ekonomi ödülü ise önümüzdeki pazartesi günü açıklanacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün