2024 Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'nun

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl dağıtılan Nobel Ödüllerinde, bu senenin Ekonomi Ödülü´nün sahipleri belli oldu.

Toplum
14 Ekim 2024 Pazartesi

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel Anısına 2024 Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü'nün kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları nedeniyle Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz Prof. Dr. Simon Johnson ve İngiliz Prof. Dr. James Robinson'un kazandığı bildirildi.

Ödülü kazananlardan Daron Acemoğlu, ekonomik büyüme, kalkınma, kurumlar ve siyasal ekonomi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. 3 Eylül 1967’de İstanbul'da Ermeni bir ailenin çocuğu olarak doğan Acemoğlu, 1986'da Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu ve lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nde (1989) tamamladı. Acemoğlu, yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulu'ndan aldı. 1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdi. Profesör, 1993'ten itibaren akademik kariyerine ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) devam ediyor.

Acemoğlu, 2000 yılında ekonomi profesörü ve 2019 yılında da üniversitede bir öğretim üyesine verilebilecek en yüksek unvan olan enstitü profesörü ünvanını almıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün