Kristof Kolomb bir Sefarad Yahudisiydi

İspanyol bilim insanları, güncel DNA testleri kullanarak yaptıkları son araştırmanın sonucunda, asırların esrarına son vererek, on beşinci yüzyıl kaşiflerinden Kristof Kolomb´un Avrupa´nın batı bölümünde doğup büyümüş bir Sefarad Yahudisi olduğunu iddia etti.

Rakela PALOMBO Dünya
16 Ekim 2024 Çarşamba

Bu güne dek pek çok ülkenin, tabiyeti ile gömüldüğü yer hakkında iddialarda bulunduğu ve İspanya’nın 1490’lı yıllardan itibaren yaptığı seyahatlerine mali destek verdiği kaşifin çalışmaları Avrupa’nın Amerika’yı keşfetmesine yol açmıştı. Pek çok tarihçi, Kolomb’un Cenovalı bir İtalyan olduğu teorisini sorgulamış, diğer teorilerde ise Kolomb’un İspanyol bir Yahudi, Yunan, Basklı, Portekizli veya İngiliz olabileceği söylenmişti.

Bu esrarı çözmek için 22 yıl süren bir araştırmaya liderlik yapan adli tıp uzmanı Miguel Lorente, buna katılmayanlar olsa da, Kolomb’un en son gömüldüğü yer olduğu iddia edilen Sevilla Katedralinde bulunan kalıntılardan alınan örnekler üzerine çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Örnekleri bilinen akrabalar ve aile üyeleri ile karşılaştırdıklarını bildiren bilim adamı, elde ettikleri bulguları İspanya’nın ulusal televizyon kanalı TVE’de yayınlanan ‘Kolomb DNA’sı: Gerçek kökeni’ adlı belgeselde paylaştı.

Programda konuşan Lorente, "Kristof Kolomb’un, kısmen de olsa yeterli miktarda DNA’sına sahibiz. Ayrıca, kendisinin oğlu Hernando Colon’un DNA örneği de elimizde bılunuyor. Hernando’dan alınan örneklerdeki erkek olan Y kromozomu ve anneden geçen miyokondriyal DNA bizlere kendisinin Yahudi olduğunu gösterdi,” dedi.

'Reyes Catolicos' olarak bilinen Katolik kökenli kraliyet üyeleri Isabella ve Ferdinand, ülkelerindeki tüm Yahudi ve Müslüman halka Katolik Hristiyanlığa dönmeleri ya da ülkeyi terk etmeleri emrini verdiklerinde, İspanya’da yaklaşık üç yüz bin Yahudi yaşıyordu. Ülkeyi terk eden Yahudiler tüm dünyaya yayıldılar ve onlara İbranice’de İspanya anlamına gelen Sefarad Yahudileri dendi.

25 farklı noktadan alınan örnekleri inceledikten sonra Lorente ve ekibi, Kolomb’un sadece Avrupa’nın batısından olabileceği sonucuna vardılar.

Lorente, geçtiğimiz hafta içinde bir açıklama yaparak, Sevilla Katedralinde bulunan kalıntıların Kolomb’a ait olduklarını kanıtladıklarını söyledi.

Kolomb’un aslen nereli olduğunun asırlarca tam olarak belirlenememesindeki en etkin faktörlerden biri bilgi fazlalığı ve kirliliği idi. Fakat Lorente araştırmasının sonucunun ‘neredeyse tamamen güvenilir olduğunu’ açıkladı.

Kolomb, 1506 yılında Valladolid, İspanya’da ölmüş fakat vasiyeti, bugün Dominik Cumhuriyeti ve Haiti’ye ait olan Hispaniola Adası’na gömülmek olmuştu. Kolomb’un naaşı 1542 yılında adaya götürüldükten sonra, 1795 yılında Küba’ya, ardından 1898 yılında ise Sevilla, İspanya’ya taşınmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün