Seçimi etkileyebilecek eyaletteki Yahudi oyları

ABD´de başkanlık seçimin yönünü değiştirebilecek yedi eyaletteki Yahudi seçmenin yüzde 71´i Harris´i tercih ediyor.

Janet MİTRANİ Dünya
16 Ekim 2024 Çarşamba

Demokratlar tarafından düzenlenen ankete göre kasım ayındaki seçimin sonucunu belirleyebilecek yedi eyaletteki Yahudi seçmenin yüzde 71'i Demokrat aday Kamala Harris'i tercih ediyor.

Demokrat Partiyle ilişkili bir Yahudi kuruluşu tarafından yaptırılan anket, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in seçim sonucunu belirleyebilecek yedi kritik eyaletteki Yahudi oylarının yüzde 71'ini alacağını gösteriyor.

5 Kasım ABD Başkanlık Seçimlerine sadece dört hafta kala, Amerika Demokrat Yahudi Konseyi (JDCA) tarafından 26 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında anket Pensilvanya, Michigan, Wisconsin, Arizona, Georgia, Kuzey Karolina ve Nevada eyaletlerinde Donald Trump'ın oyların yüzde 26'sını alacağını gösterdi.

Liberal ve Demokrat gruplar için anketler düzenleyen GBAO'nun anketinin sonuçları, geçen ay yine JDCA (Amerika Demokrat Yahudi Konseyi) tarafından Yahudi seçmenler arasında yaptırılan ve GBAO tarafından düzenlenen ulusal anket ile tutarlı. O anketin sonuçları da Yahudi seçmenler arasında Harris'in Trump karşısında yüzde 68'e yüzde 25 önde olduğunu gösteriyordu. Geçmişte de Yahudiler büyük çoğunlukla Demokrat adaylara oy vermişti.

Amerika'da Yahudilerin büyük bir bölümü New York, Kaliforniya, New Jersey ve Illinois gibi Demokratların kalesi olan veya Florida gibi Cumhuriyetçilere oy veren ve savaş alanı olarak kabul edilmeyen eyaletlerde yaşadıkları için bu eyaletlerde hangi adayın seçimde oyların çoğunluğunu alacağını belirlemeleri beklenmiyordu. Nevada, Arizona, Kuzey Karolina, Georgia, Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya eyaletlerine odaklanan son anket ise Yahudi seçmenin seçimi Harris'in kazanmasına yardımcı olabileceği iddiasını ortaya koyuyor.

JDCA CEO'su Halie Soifer açıklamasında "Bu seçimin sonucunu belirleyecek eyaletlerde, Yahudi Amerikalılar oy kullanmaya güçlü bir şekilde motive olmuş durumdalar ve büyük çoğunluk Harris'e oy vermeyi planlıyor" dedi.

Bu son anket, Yahudi Cumhuriyetçilerin, seçim sonucunu belirleyecek eyaletlerdeki Yahudilerin Trump'a daha fazla oy vereceği yönündeki iddialarıyla çelişmekte. Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonunun (RJC) eylül ayındaki kongresinde konuşan CEO Matt Brooks, grubun elindeki verilerin, sonucu belirleyecek eyaletlerdeki Yahudi seçmenin yaklaşık yarısının Trump'a oy vereceğini gösterdiğini ifade etmişti. Ortodoks Birliği'nin yaptığı bir anket ise kritik öneme sahip Pensilvanya eyaletinde Yahudi oyları açısından yarışın daha çekişmeli olacağını göstermişti.

GBAO Başkanı Jim Gerstein kendisiyle yapılan bir röportajda Demokratların anketine göre, Nevada, Arizona, Kuzey Karolina ve Georgia gibi eyaletlerdeki Yahudi seçmenlerin Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya'daki Yahudi seçmenlere kıyasla daha yaşlı ve daha muhafazakar eğilimli olduklarını belirtti.

Gerstein yine de Harris'i Trump'a tercih etme eğiliminin eyaletler arasında tutarlı olduğunu ve bunun Demokratlar açısından iyi bir haber olduğunu ifade ederek "Trump'tan, genel Yahudi seçmenler arasında olduğu kadar, seçim sonucunu belirleyecek eyaletlerde de nefret ediliyor" dedi.

Ankete katılanların İsrail'i sandıktaki en önemli konuları olarak görmüyor olmaları da ankete göre tutarlı konular arasında... İsrail konusu katılanlara sunulan konular arasında kritik eyaletlerdeki ankette yüzde 16 ile dördüncü olarak çıkarken ülkedeki tüm Yahudi seçmenlerin katıldığı ulusal ankette dokuzuncu konu olmuştu. Kritik eyaletlerdeki Yahudi seçmenin İsrail'den daha fazla önemsediği konular sırasıyla katılanların yüzde 44'ünün en önemli konu olduğunu belirttikleri "demokrasinin geleceği", yüzde 36 ile ‘kürtaj’ ve yüzde 24 ile ‘enflasyon ve ekonomi’ oldu.

Demokratların Yahudiler arasındaki geçmiş avantajlarına rağmen, Cumhuriyetçiler, geçen yıl Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırı sonrasında ortaya çıkan üniversite kampüsleri gibi ilerici kalelerde İsrail'in davranışlarına karşı protestolar gibi iç karışıklıkların ve antisemitizmdeki artışın Harris'e olan Yahudi desteğine zarar vereceğine inanıyor. Aynı zamanda Cumhuriyetçiler bazı ilerici Demokratlar arasında İsrail'e yapılan savunma harcaması desteğinin azaltılması yönündeki çağrıların da arttığına işaret ediyor.

Trump, hangi anketten bahsettiğini belirtmeden, kendisine Yahudi oylarının yüzde 40'ını kazandıracak anketler gördüğünü ifade etti. Bu oran son dönemdeki Cumhuriyetçi adayların genellikle aldığı oydan yaklaşık yüzde 10 daha fazla... Buna ek olarak Trump yüzde

 40'ın da yeterli olmadığını, oyların yüzde 100'ünü istediğini ve seçilmezse bunun suçunun "Yahudi toplumunda" olacağını söyledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün