Ekim ayı, belki de doğum ayım olmasından dolayı benim için de her zaman özel bir yere sahip; değişimin, dönüşümün, edindiğimiz tecrübelerle yeniden doğuşun ayıdır.
Havaların yavaş yavaş serinlemeye başlaması, mevsim sebzelerinin daha topraksı bir hale bürünmesi bizi topraklanmaya davet eder. Ayurveda’ya göre sonbahar dönemi Vata sezonudur. Hava ve boşluk elementinin hakim olduğu bu dönemde, içsel huzuru ve mutluluğu arayışımızı gözden geçirmeye ihtiyaç duyarız.
Sonuçta hepimizin özünde mutlu, huzurlu olma arzusu yatar. Bu arzu doğrultusunda kararlar verir, uygularız. Bazı seçimlerimizden memnun olurken bazı seçimlerimiz planladığımızdan, hayal ettiğimizden farklı sonuçlanabilir. Mutluluğu tanımlarken, mutlu olma hissine yüklediğimiz anlamları yeniden gözden geçirerek yaşamın akışında daha rahat bir denge bulabiliriz.
Bu arayışta kendi hayatımızı şekillendirmek için gerekli araç ve kaynaklara halihazırda sahip olduğumuzu ve herkes için aynı yöntemlerin geçerli olmadığını unutmamalıyız. Kalıplaşmış mutluluk formüllerini uygulamaya çalışmak yerine cevabını bilmesek de, hemen cevap veremesek bile kendimize dürüstçe sorular sorarak, kendimize en uygun yöntemleri bulabilir miyiz?
- Ben kimim? Yaşam amacım (dharma) nedir? Kendimizi tanımak, öz değerlerimizi tanımlamak ve bunlarla uyumlu bir amaca sahip olmak yaşamımıza anlam katar.
- Gerçekten neyi arzuluyorum? Benliğimizi ve amaçlarımızı keşfetmek, bizi gerçek arzularımıza, tutkularımıza yaklaştırabilir. Bu sayede yaptığımız her eylemden daha fazla keyif almaya başlarız.
- Zamanımı nasıl değerlendiriyorum? Zamanımı ayırdığım şeyler, benim amacıma hizmet ediyor mu? Zamanımı değerlendiriyor muyum yoksa sadece zamanımı harcıyor muyum? İlla her saniyeyi değerlendirmek, verimli olduğumuz anlamına gelmez. Bazen ihtiyacımız olan tek şey sadece durmak olabilir. Bu küçük molaları zaman kaybı olarak değerlendirmek yerine sinir sisteminin regüle olmasına yardımcı olan bir zaman olarak tanımlayabiliriz.
- Hangi aktiviteler beni enerjik hissettiriyor? Günlük hayatımda hangi etkinlikler beni canlandırıyor ve ruhen besliyor? Bu aktiviteleri hayatıma nasıl daha fazla entegre edebilirim? Yaratıcı ifade, kendimizi ifade etmektir. Tıpkı bir çocuk gibi yargılamadan, en iyisini oldurmaya çalışmadan yaratıcılığımızın akmasına nasıl alan açabiliriz?
- Hayatımda sahip olduğum neler için şükretmeliyim? Eğer sabah uyandığımızda enerjik ve sağlıklı fiziksel bir bedene, berrak ve neşeli bir zihne ve sevgi ve şefkat dolu bir kalbe sahip olduğumuzu hissedebiliyorsak, her şeye rağmen gece yastığa huzurla başımızı koyabiliyorsak şükretmek için onlarca nedenimiz var demektir.
- Ne kadar sağlıklıyım? Sadece fiziksel değil, zihinsel ve ruhsal olarak ne kadar sağlıklıyım? Düşüncelerim, tepkilerim, ilişkilerim ne kadar sağlıklı? Özellikle son yıllarda artan hastalıklar ile birçoğumuz için sağlıklı olmak, fiziksel olarak bir hastalığa, sakatlığa maruz kalmama hali gibi görülse de Ayurveda sağlıklı olma halini ruh, beden ve zihnimizin hem birbiriyle hem de doğayla denge içinde ve uyumlu olma hali olarak tanımlar.
- Stresimi nasıl yönetiyorum? Stres anlarında nasıl tepki veriyorum? Stresle nasıl başa çıkıyorum? Stresin asıl kaynaklarını ve mevcut durumla başa çıkma mekanizmalarını gözden geçirmek stresle başa çıkma becerilerimizi geliştirir, yaşam kalitemize ve sağlığımıza olumlu etkiler sağlar.
- Başarı benim için ne anlama geliyor? Toplumsal beklentilere mi yoksa kendi içsel hedeflerime mi göre mi tanımlıyorum? Başarının kişisel bir yolculuk olduğunu ve tek bir tanımı olmadığını fark etmek bile başarıyı tanımlarken bize yol gösterebilir.
Aradığımız cevapların aslında içimizde olduğunu bilerek, cevaplar bize zamanla gelmeye başlayacak. Bu sayede kendimize uygun bir yaşam tasarlamak daha basit bir hale gelecektir.Yeter ki biz kendimize karşı dürüst olalım, içsel bilgeliğimize, sürece güvenelim ve sesimizi dinleyerek kendimize bu sorulara sorabilme samimiyetini gösterelim.
Tüm bu çalışmaların kendi benzersiz yolculuğumuzda bize ışık tutması dileğiyle,