ABD: “Yahya Sinwar'ın ölümü savaşın sonlamasını sağlayabilir”

Yahya Sinwar´ın ölümünü memnuniyetle karşılayan dünya liderleri bunun rehine anlaşmasına ve savaşın sonlanmasına yol açmasını umuyor.

Dünya
18 Ekim 2024 Cuma

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıyı planlayan Hamas lideri Yahya Sinwar'ın çıkan çatışmada öldürmesinin ardından, "Bu, İsrail, ABD ve dünya için iyi bir gün. İsrailli dostlarım için bu, hiç şüphesiz, Başkan Obama'nın 2011'de Usame Bin Ladin'i öldürme baskını emrini vermesinin ardından ABD’de tanık olunan sahnelere benzer bir rahatlama ve hatırlama günüdür” dedi.

Biden tebrik etmek için Netanyahu’yu aradı. İki lider konuşmalarında rehine anlaşması yapılması için fırsat olduğunu ve bunu başarmak için birlikte çalışacakları konusunda anlaştılar.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada, "Sinwar'ın ölümü kalıcı bir ateşkes sağlamak, savaşı sona erdirmek, İsraillilerin güney İsrail'deki evlerine sağ salim dönmelerini sağlamak, Gazze'deki sefaleti hafifletmek, daha fazla insani yardım sağlamak ve Hamas yönetiminde bu kadar çok şeye katlanan Filistinlilere rahatlama ve umut getirmek için olağanüstü bir fırsat yaratacak” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, “Adalet yerini buldu ve bunun sonucunda ABD, İsrail ve tüm dünya daha güvende. Sinwar’ın ellerinde Amerikan kanı vardı. Bugün, umarım Hamas kurbanlarının aileleri bir miktar rahatlama hissediyordur” ifadelerini kullandı.

Britanya Savunma Bakanı John Healey, “Ben, şahsen, 7 Ekim'deki saldırıdan sorumlu olan Sinwar gibi birinin yasını tutmayacağım. Sinwar’ın liderliğinde gerçekleşen 7 Ekim saldırısında 1.200 kişi hayatını kaybetti, 251 kişi ise rehin alındı. 7 Ekim, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Yahudi halkı için en karanlık, en ölümcül gün oldu. Bu saldırı aynı zamanda bir yıldan fazla süren çatışmaları ve binlerce Filistinli sivilin hayatını kaybetmesine yol açtı” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, “Yahya Sinwar, İsrail'i ve halkını yok etmek isteyen acımasız bir katildi. 7 Ekim saldırısının arkasındaki beyin olarak, tüm bölgede binlerce insana ölüm ve ölçülemez acılar yaşattı. Hamas şimdi tüm rehineleri derhal serbest bırakmalı ve Gazze'deki halkın acısı sona ermeli" ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün