Seçimlere 2 hafta kala, yarış başa baş

Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump, kararsız seçmenlerin teraziyi değiştirme potansiyeline sahip olduğu, kritik eyaletlerde başa baş gidiyor.

Dünya
23 Ekim 2024 Çarşamba

Washington Post'un yeni anketi, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump'ın, 2024 seçimlerine sadece iki hafta kala, savaş alanı olan yedi önemli eyalette bir beraberliğe kilitlendiğini ortaya koyuyor. Ekim ayının başında beş binden fazla kayıtlı seçmenin katılımıyla yapılan anket, her iki adayın da bir sonraki başkanı belirlemesi muhtemel seçmenlerin kritik bir kısmı arasında yüzde 47 destek topladığını gösteriyor.

Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina, Pennsylvania ve Wisconsin'e odaklanan anket, Harris'in durumunun, baharda yapılan benzer bir ankette Başkan Joe Biden'ın konumuna kıyasla önemli ölçüde arttığını ortaya koydu. Trump'ın desteği yüzde 48'de nispeten değişmeden kalırken, Harris artık kayıtlı seçmenler arasında yüzde 47'lik bir desteğe sahip; bu oran önceki ankette Biden'a verilen yüzde 41'di.

Muhtemel seçmenler arasında yarış daha da başa baş; Harris, Trump'a karşı yüzde 49 ile yüzde 48 arasında ufak bir farkla önde. Anket ayrıca, her iki adaya da kesin olarak bağlı olmayan ve oy geçmişleri kasım ayında kararsız seçmen olabileceklerini gösteren oldukça büyük bir ‘kararsızlar’ grubu belirledi. Washington Post'un bir sözcüsü, kararsız seçmenlerin önemini vurgulayarak, "Adaylar bu savaş alanı eyaletleri ufacık bir farkla bile kazanılabilir veya kaybedilebilir. ‘kararsızlar’ grubunun yaptığı tercihleri sonuçta seçimin sonucunu belirleyebilir" dedi.

Anket, belli bir aday ya da partiye sadık olmayan seçmenler arasındaki bazı önemli demografik eğilimleri ortaya koyuyor.

Kararsız olma olasılığı en yüksek olan seçmenler 18-25 yaş arası gençler: yüzde 43'ü hâlâ seçeneklerini değerlendiriyor. Ek olarak, beyaz olmayan seçmenlerin de sadakat oranı, beyaz seçmenlere göre daha düşük.

Eyalet bazında analizler, her aday için farklı seviyelerde destek olduğunu gösteriyor. Trump, Arizona ve Kuzey Carolina'da hafif bir avantaja sahipken Harris, Georgia'da önde ve Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin'de hafif bir avantaja sahip. Nevada'da adaylar olası seçmenler arasında eşitlik sağladı.

Ekonomik kaygılar pek çok seçmen için, özellikle de hâlâ kararsız olanlar için hâlâ en önemli konu olmaya devam ediyor. Potansiyel Harris seçmenlerinin çoğunluğu, yıllık enflasyon oranındaki son iyileşmelere rağmen ekonominin ve enflasyonun kötüleştiğini düşünüyor. Bu algı, Harris'in kampanyası için bir zorluk teşkil ediyor. İklim değişikliği ve kürtaj hakları, Trump için potansiyel sorunlar olarak ortaya çıkıyor; olası Trump seçmenleri, kararlı destekçilerine kıyasla bu konularda daha ılımlı görüşler ifade ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün