Amerikan Yahudilerinin Demokrat Parti'ye desteği azalıyor

Dünya
23 Ekim 2024 Çarşamba

Manhattan Enstitüsü tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, Yahudi seçmenlerin Demokrat Parti'ye olan bağlılığının potansiyel olarak değiştiğini ortaya koyuyor; Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, Yahudi seçmenler tarafından, 1980'lerden bu yana herhangi bir Demokrat başkan adayından daha az destekleneceği öngörülüyor.

5 - 9 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, ABD’deki 658 kayıtlı Yahudi seçmenle görüşülerek, 2024 başkanlık seçimleri, Amerikan Yahudilerini etkileyen konular ve diğer kamu politikası konularıyla ilgili görüşlerini öğrenmek amacıyla yapıldı.

Anket, Yahudi seçmenlerin büyük ölçüde Demokrat Parti ile aynı çizgide kaldığını ancak bu destekte çatlakların arttığını ortaya koydu.

Manhattan Enstitüsü'nün bulgularına göre Harris, Yahudi seçmenlerle arasında, (+ yüzde 36) 1988'deki Michael Dukakis'ten (+ yüzde 29) bu yana, tüm adaylar arasında en dar zafer marjına sahip olacak. Bu, önceki Demokrat adaylara göre önemli bir düşüşü temsil ediyor. 1992’de Bill Clinton’ın farkı yüzde 69, 2008’de Barack Obama’nın farkı yüzde 56, 2016’da Hillary Clinton’un farkı yüzde 47 idi.

Anket, Yahudi seçmenlerin Cumhuriyetçi Parti'den ziyade Demokrat Parti içinde antisemitizmin artmasından daha fazla endişe duyduğunu ortaya koyuyor. "Güvenlik, İsrail ve antisemitizm", Yahudi seçmenler arasında Harris'in eski Başkan Donald Trump'a kıyasla en zayıf sorunları olarak tanımlanıyor. Anket, birçok Yahudi seçmenin Demokrat Parti'nin İsrail'i aşırı biçimde eleştiren seslere gösterdiği hoşgörüden rahatsız olabileceğini öne sürüyor.

Genel olarak Demokrat eğilime sahip olmalarına rağmen Yahudi seçmenler çeşitli konularda farklı görüşler ortaya koyuyor. Her ne kadar kürtaj hakları konusunda Demokratlarla güçlü bir uyum içinde olsalar da, göçmenlik ve mali meselelere ilişkin görüşleri her iki tarafın platformuyla da tam olarak örtüşmüyor. Anket, Yahudi seçmenlerin mali açıdan ılımlı olduklarını, hükümet harcamalarından endişe duyduklarını ancak orta ve üst gelir dilimlerinde daha yüksek vergileri desteklediklerini gösteriyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün