“Kitaplar! Daha çok kitaba ihtiyacım var!” “Kitaplar, yaşam denizimde yaşam çizgimdir.” “Sakin ol ve kitap oku!” “Canavarla evlen ve o kütüphaneyi al.” “Ben bir okuyucuyum. Bu demektir ki çılgın, gerçekçi olmayan beklentilerle fantastik bir dünyada yaşıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.” “Lütfen kitap kurdunu doyurun.” “Sakin ol ve kitap biriktir.” “Çok fazla kitap, çok az zaman.” Çocukluğundan beri düzenli kitap okuma alışkanlığı edinmiş her okurun internette rastlayabileceği kitaplarla ilgili alıntılardan birkaç örnek aktardım. Çalışma odamın duvarında asılı devasa büyüklükteki mantar panoya iliştirdiğim, kitapları taltif edici sözlerden kopya çektim de diyebilirim çünkü daima bu panoya bakarak çalışıyorum, bu panodan ilham alarak yazıyorum, çiziyorum. Yazının içeriğinde panonun bir fotoğrafını da görüyorsunuz. Bu Bibliobibuli-Yorum´da sizlere Bibliobibuli´nin kelime anlamı ve kitap okumanın insana kazandırdıkları üzerine yazıyorum.
Kalbimi kütüphanede bıraktım
O kadar çok kalbim var ki, kendimi kitaplara ait hissediyorum ve her gittiğim kütüphanede kalplerimden birini bırakıyorum. Ben bir ‘Bibliobibuli’yim. Elbette bir kitapsever, bir kitap kurdu, kitapları seven, okumayı takdir eden, sıklıkla okuyan ve/veya kitap toplayan kişiyim, yani bir ‘Bibliyofil’im. Bazen kendimi ‘Book Dragon / kitap ejderhası’ gibi hissediyorum. Yani bazen gerçek dünyayı tamamen unutup, kurgu dünyalara kaçmak istiyorum. Kitap toplama ve sahip olma tutkusunu yani ‘Bibliomania’yi iliklerimde hissediyorum ve elimden geldiğince uyguluyorum. Ben kesinlikle bir ‘Librocubicularist’im. Sadece yatakta değil her yerde okuyabileceğim bir kitabı yanımda taşıyorum. Ben bir ‘Booktrovert’ miyim yoksa neyim? Kabul ediyorum, öyleyim. Klasik edebiyata ve okumaya çok ilgim var, kitap aşığıyım ve bu durum bazen içime kapanmama sebep oluyor. Kurgusal karakterlerin arkadaşlığını gerçek insanlara mı tercih ediyorum? Son zamanlarda kesinlikle evet! Çocukluğumdan beri Tom Sawyer'a aşığım ve evet ben bir ‘Booknerd’ım; kitap okumayı ve tartışmayı seviyorum. Ben bir ‘Bookvoyager’ım, kelimeleri hikâyeye dönüştürme yolculuğunda olan bir yazarım. Bu son derece kişisel bir yolculuk ama okuyucuların zihinlerine ve kalplerine dokunduğumda hissettiğim ödül paha biçilemez. Benim de ‘Booktopia’m var; ben de kitap okumak için mükemmel bir yer hayal ediyorum. Eski kitap kokularını duyduğum ‘Biblichor’ ortamımda huzur verici bir rahatlık yaşıyorum. Dikkat! Şimdi okuyacağınız kelimeyi ben uydurdum: Ben ‘Bibliojournalist’im. Kitapların gazetecisiyim. Şalom'da Bibliobibuli başlığı altında kitap haberleri, kitap eleştirileri, kitap röportajları ve kitap yorumları yazıyorum. O halde ben bir ‘kitap gazetecisiyim’. Örnekler çoğaltılabilir ama bana kısaca ‘Bibliobibuli’ diyebilirsiniz. ‘Bibliobibuli’. Neredeyse sarhoş olacak kadar çok kitap okuyanlara, kitap bağımlılarına denir. Yunanca ‘biblio’ (kitap) ve Latince ‘bibulous’ (içen, içine çeken) kökenli kelimelerden oluşur. Bildiğiniz kitap kurdu bu! Bibliobibuli, en büyük uğraşısı çok kitap okumak olan kişiye denir, şerefyap oldum, buyursunlar! Şimdi kitap okumayı neden hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerektiğinden bahsediyorum.
İnsanlar kırıcıydı, kitaplara kaçtım
Kitaplar yaşam boyu öğrenmenin yolunu açıyor. Okuyucularına hemen hemen her konuda geniş bir bilgi deposu sunuyor. Tarihin, bilimin ve felsefenin derinliklerine dalabilir, koltuğunuzun rahatlığında hayal bile edemeyeceğiniz maceralara yolculuk yapabilir, yeni heyecanlar, yeni ilgi alanları yaratabilirsiniz. İçinizi dışarıya çevirerek kendinizi havalandırabilirsiniz. Sonbahar temizliği, bahar temizliği yapabilir, zihninizin ve ruhunuzun nefes almasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra yeniden yeni okumalara yelken açabilirsiniz. Yeni keşifler yapabilirsiniz. Yenileniyorsunuz. Michelangelo'nun 87 yaşındayken söylediği Latince kelimeleri takip ediyorum: "Ancora imparo / Hala öğreniyorum."
Kitap okumak, gözlerin açıkken hayal kurmaktır
İyi bir kitabı okumak onun anlattıklarını kucaklamak, içinizde büyüttüğününüz cilalayıp parlattığınız hayata dair kaygılarınızdan sizi geçici de olsa kurtarıyor, size gevşeyebilmeniz için konfor alanı sağlıyor. Bir türlü zihinsel kaçış mı oluyor? Neden olmasın? Okuyucunun stresini azaltıyor bu kesin!
Kitaplar okuyucularına cıvıl cıvıl kelimeler dünyası sunuyor ve düzenli okumaya başladığınızda sizde geniş bir kelime dağarcığı oluşturuyor. Daha kolay anlamaya başlıyorsunuz. Daha kolay insanlarla iletişim kurabiliyorsunuz. Becerilerini, yeteneklerinizi geliştiriyor. Geniş bir fikir yelpazesine sahip oluyorsunuz.
Kalbine giden yolu kitaplardan geçen insanları seviyorum
Kitap okumak yaratıcılığımızı artırıyor. Bizi yeni fikirlere, geniş tartışmalara ve derin düşünce süreçlerine maruz bırakıyor. Yaratıcılığımız harekete geçtiği için hayatın bize sunduğu sorunları çözme yeteneğimiz artıyor. Şimdi gelin ve bir kitap okuyun! Kitapsız kalmak mümkün değil.
Okumak özgürlüktür
Okuduğumuz kitaplar bizi araştırmaya yönlendiriyor. Araştırma yaparak zihnimizi aktif ve meşgul tutuyoruz. Hafızamızı güçlendiriyoruz. Okumak bilişsel işlevlerimizi keskinleştiriyor. Okumak bizi özgürleştiriyor. Hadi okuyalım!
Zaman ne kadar hızlı geçiyor ve değişen bir dünyada yaşıyoruz! Sürekli dikkatimizi dağıtacak unsurlarla karşılaşıyoruz. Odak noktamız değişiyor, konsantre olamıyoruz. Kitap okurken okuma eylemi uzun süre odaklanmamızı ve konsantre olmamızı sağlıyor. Kitap okumak varoluşsal yeteneklerimizi geliştiriyor. Kitapların pili asla bitmiyor ve okuduğunuz satırların arasında reklam yer almıyor. Sakin bir zihinle okuyabilirsiniz. Sakin olun ve kitap okuyun!
Biblioterapi şart!
Tanıdığım pek çok insan ve tabii ben de hayatın getirdiği sorunlarla baş etmeye çalışırken ruhumu diri zihnimi de sağlıklı tutabilmeyi kitap okuyarak sağlıyorum. “Eğitim şart” diye bir söz var toplum hafızasında bilirsiniz, değiştiriyorum ve artırıyorum: “Biblioterapi şart”! Kitap okumak acıyan yerlerimizi tedavi ediyor, empati geliştirebiliyoruz. Farklı bakış açıları kazandırıyor. Daha derin bir anlayış denizine dalıyoruz ya da insan ilişkilerinin yüzeyinde sörf yapmaktan kurtuluyoruz. Yeni bilişsel anlayışlara yelken açabiliyoruz.
Kitaplar okuyucularına, insanlar arasındaki sohbeti başlatacak, insanlar arasında bağlantı kurmaya ve mevcut bağları güçlendirmeye yardımcı olacak devasa bir konu hazinesi sunuyor. Tartışma ortamlarını zenginleştiriyor. Kitaplar yaşıyor ve okuyucularını hayatta tutuyor.
İyi dostlar biriktirdim hepsi kitaplığımda dizili
Her kitap yepyeni bir dünyaya açılan bir kapıdır. Pek çok hikâye, karakter ve fantastik dünya bu portaldan girerek okuyucuyu farklı zamanlara, farklı gerçekliklere götürüyor. Konforlu alanınızda fantastik yolculuklar yaşıyorsunuz. Yeni kurgusal arkadaşlıklar kuruyorsunuz. Pek çok iyi arkadaş edindim mesela, hepsi kitaplığımda sıralanmış durumda.
İyi bir kitap okurken yazarına bir kahve hazırla
En iyi kahveler, en aromatik çaylar, iyi arkadaşlarla sohbet ederken içilmeyi hak ediyor. Okuduğunuz kitabın sizi büyülediğini görüyorsunuz, kalkın. Kendinize bir kahve, o kitabın yazarına da bir kahve hazırlayın. Karşılıklı cümlelerde sohbet etmek kadar keyifli bir şey yok. Daha sonra fark ediyorsunuz ki iletişim becerileriniz arttıkça yazma beceriniz de artıyor. Daha güçlü yazma becerilerine doğru gelişiyorsunuz. İyi bir okumanın sonunda sizi ziyaret edecek kaliteli uykuya kendinizi bırakın. İyice dinlenin ki, uyandığınızda yepyeni kitaplar okumaya başlayabilesiniz.
Kitapların kendi kaderleri olduğu gibi kendi iradeleri de vardır. Şu Latince deyişi çok seviyorum, her yere yazıyorum, panomda da var: “Pro captu lectoris habent sua fata libelli / Kitapların kendi kaderleri vardır” ya da “kitabın kaderi okuyucusunun zekasına bağlıdır”. Okumanın tadını çıkarın. Bibliobibuli'den dostlukla.