HoLEP nedir?

HoLEP, (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu), iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde son 25 yıldır uygulanan, lazer teknolojisinin gelişmesiyle prostat tedavisinde altın standart bir tedavi haline gelen kapalı yani endoskopik bir tedavi şeklidir.

Sağlık
13 Kasım 2024 Çarşamba
Op. Dr. Timuçin Çakır*

HoLEP prostat büyümesi ilerleyen yaştaki hastalarımızın en sık karşılaştığımızı ürolojik sorunlarından biridir. İlaç tedavisi ile tedaviye başlansa da pek çok hastada cerrahi tedavi kaçınılmaz hale gelmektedir.

HoLEP kimlere önerilir?

HoLEP prostat cerrahisi önerilen herkese uygulanabilir bir cerrahi yöntemidir. Klasik TUR P yöntemi 80-100gr’dan büyük prostatlar için önerilmemesine rağmen HoLEP özellikle büyük prostatlar için çok daha başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Kalp-damar hastalıkları olan, koroner stenti olan veya geçmişte by-pass geçirmiş olan, damar tıkanıklığı nedeniyle kan sulandırıcı kullanan hastalarda da diğer tekniklere göre daha güvenli bir şekilde uygulanabilir.

HoLEP nasıl yapılır?

Genel veya spinal anestezi (belden aşağısı uyuşturularak) altında uygulanır. Penis dış idrar kanalından kameralı özel aletlerle girilir. İdrar borusunda darlık var mı yok mu incelenir. Büyüyen prostat dokusu görülür. Mesane içine girilir ve mesanede tümör- taş açısından inceleme yapılır. Daha sonra prostat lazerle belli noktalardan çizilir ve prostat dokusunu saran gri-beyaz renkte görülen kapsül dokusuna ulaşılır.  Kapsülden prostat içine yayılan damarlar lazerle kolayca mühürlenir ve kanama çok daha az olur.

Prostat dokusu büyüklüğüne veya şekline göre 2-3 veya tek parça halinde kabuktan sıyrılıp mesane içine atılır. Mesane içine atılan prostat dokusu başka bir aletle (morselatör) parçalanıp vakumlanarak vücut dışına alınır. Tüm parçalar dışarı alındıktan sonra son kontroller yapılır ve sonda takılarak işlem sonlandırılır.

Çıkarılan prostat dokusu kanser varlığının araştırılması için patolojiye gönderilir.

 HoLEP ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Hastaneden taburcu edildikten sonra yaklaşık 1-2 hafta sonra normal hayatlarına dönebilirler. Fiziksel olarak ağır bir iş tempoları var ise en az iki hafta istirahatten sonra iş hayatına dönmeleri önerilir. Ağır olmayan fiziksel egzersizler yapabilirler. Diyet olarak bol lifli gıda alıp kabız kalmamalarını öneririz. Özellikle ilk bir aylık dönemde asitli içeceklerden, acı baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Soğuk idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlık yapacağı için üşütmemeye dikkat etmeleri gerekir.

HoLEP sonrası çıkarılan prostat dokusu patoloji tarafından incelenir mi?

HoLEP ameliyatında çıkarılan prostat dokusu gerekli kaplara konularak patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir.

Green-light denilen lazerle prostatı buharlaştırma yöntemlerinde patolojik inceleme için doku elimize geçmiyordu.

HoLEP tekniğinde büyümüş idrar yolunu kapatan prostat dokusunun tamamı dışarı alınabilmektedir.

Patolojiden gelecek rapora göre hastalarımıza takip veya ek tedaviler uygulayabilmekteyiz.

HoLEP sonrası prostat tekrar büyür veya ameliyat gerekir mi?

Prostat dokusu lazer ile kapsülden tamamen ayrıştırılıp çıkarıldığı için geride parça kalmamaktadır. Klasik TUR P tekniğinden idrar yolunu açacak kadar prostat temizlenmektedir. Portakal örneğinden düşünecek olursak HoLEP tekniğinden kabuk katına inilip doku ayrıştırılmakta, TUR P tekniğinde ise ortadaki idrar borusunu tıkayan doku temizlenmektedir. Dolayısıyla TUR P yöntemi ile ameliyat olanlarda prostat dokusu büyüyüp tekrar idrar yolunu sıkıştırabilir. HoLEP yönteminde ise geride prostat dokusu kalmadığı için tekrar ameliyat ihtiyacı olmaz.

Prostat tedavisinde HoLEP mi? TUR P mi?

TUR P yönteminde idrar borusunu tıkayan prostat dokusu ucunda elektrik akımı olan bir tel ile kesilerek açılır. 80-100 gr büyüklüğe kadar uygulanabilir. Ancak daha büyük prostatlarda başarı şansı düşüktür.

Geride prostat dokusu kalır ve bu doku büyüyerek yeniden tıkanmaya sebep olabilir. Daha kanamalı bir cerrahidir. Kullanılan elektrik akımı 4 mm derine yayılabilir.

HoLEP, lazerle prostat dokusunun kapsülünden tamamen ayrıştırıldığı yöntemdir. Geride prostat dokusu kalmaz. Tekrar ameliyat gereksinimi olmaz. Kanama çok daha azdır. Her boyuttaki prostata uygulanabilir. Sertleşmeyi olumsuz etkilemez.

Bütün bu avantajları ile diğer tedavi yöntemlerinden üstün, altın standart tedavi yöntemi haline gelmiştir.

 

*Üroloji Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün