İsrail´in önde gelen eğitim kurumlarından Bar İlan Üniversitesi, Türk Yahudilerini masaya yatıran kapsamlı bir konferansa ev sahipliği yaptı. ´Türkiye Cumhuriyeti´nde Yahudi Yaşamı: Tarihi, Kültürü ve Kimliği´ başlıklı uluslararası konferans 8-9 Aralık tarihlerinde gerçekleşti.
İsrailli önemli akademisyenlerin yanı sıra İzmir Demokrasi Üniversitesi’nden Prof. Tuğçe Ersoy Ceylan, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Prof. Süleyman Şanlı, Duisberg-Essen Üniversitesi’nden (Almanya) Prof. Berna Pekesen, komitenin akademik komitesinde yer aldı.
‘Osmanlı İmparatorluğuyla Ulusal Devlet Arasında Türk Yahudileri’, ‘Günümüzde Türk Yahudi Toplumu: Mücadeleler ve Fırsatlar’, ‘Türk Yahudilerini Araştırmanın Önemi’, ‘İstanbul Yahudi Cemaati: On Yıllık Muhabirlik İzlenimleri’, ‘Türkiye-İsrail İlişkileri: Kriz Boşanmaya mı Neden Olacak?’ gibi başlıklarda düzenlenen oturumlar, zoom üzerinden büyük bir katılımcı topluluğuna ulaştı.
Türk Yahudilerinin önemli kültürel ögelerinden biri olan Sefarad müziği de konferans boyunca, farklı sanatçılar tarafından örnekleriyle tanıtıldı.
Konferansın ikinci gününde, Ladino uzmanlar tarafından masaya yatırıldı. Ladino’nun linguistik olarak gelişimi, bu dilin medyası ve edebiyatı, Ladino tiyatronun seyircilere verdiği nostalji tadı ve Ladino müziği, farklı isimler tarafından tanıtıldı. Güncel konuların da gündeme geldiği konferansın son oturumlarında İzmir’de kültürel mirası korumak adına yapılan çalışmalar anlatıldı. Türk Yahudi Toplumu’nun ve Hahambaşılığın yapısının anlatıldığı geniş kapsamlı etkinlikte dikkat çeken başlıklardan biri de ‘Vatandaş ya da Misafir: Netflix’in Kulüp Dizisi Yansımasında Sosyal Medyada Türk Yahudilerinin Yer Alması’ oldu.