Katar Emirliği Başbakanı, ABD´de seçimlerden zaferle çıkan Trump´ın dönemi henüz başlamamış olmasına rağmen, yakın zamanda göreve gelecek yönetimin uzun süredir devam eden savaşa son verecek bir anlaşmaya varılması konusunda oldukça cesaretlendirici olduğunu ve barışa giden yola farklı bir ivmeyle devam edileceğini belirtti.
Trump başkanlığında göreve gelecek hükümetin rehinelerin evlerine dönmesi ve kalıcı bir Gazze barışı elde edilmesi konusunda kararlılığı ile görüşmelerin hız kazanacağı bir döneme girildiğine inandıklarını belirten Körfez ülkesi Katar’ın Başbakanı Şeyh Abdurrahman Al Thani, bu sebeple ülkesinin Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk görevine geri döndüğünü açıkladı.
Politik diyalog için düzenlenen Doha Forum’da konuşan Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Al Thani, ABD’deki seçim sonrası barış görüşmelerinde ivmenin artacağına inançlarının arttığını, gelecek hükümetin henüz görevine başlamamış olmasına rağmen barışın sağlanması konusunda son derece cesaretlendirici olduğunu, bunun Katar’ın barış görüşmelerinde arabuluculuğa geri dönmesine karar vermelerindeki en önemli etken olduğunu söyledi. Al Thani, “Mümkün olan en kısa zamanda bir sonuca varmayı hedefliyoruz. Umudumuz, her iki tarafın da iyi niyetle masaya oturmaya istekli olmaları,” dedi.
Trump’ın Ortadoğu elçisi olarak göreve başlayacak olan Steve Witkoff, yakın zamanda Katar ve İsrail’i ziyaret ederek barış görüşmelerinin tekrar başlatılması için ikna turuna çıkmış, The Times of Israel’e konuşan bir kaynak, aslen Doha’nın Trump ve ekibinin ricası üzerine gizli kapılar arkasında barış görüşmeleri için kulis yaptığını söylemişti.
Körfez emirliği, ABD ve Mısır ile birlikte, 14 aydır, rehinelerin iadeleri ve Gazze’de barış sağlanması konularında arabulucu olarak sonuçsuz kalsa da çaba göstermekte.
Ekim ayında ülkesindeki Hamas liderlerini sınır dışına yollayan Katar yönetimi hakkında konuşan ABD yetkilileri, bunu Doha’dan kendilerinin istediklerini, sebebinin de Hamas’ın aylardır süren çabalara rağmen rehine iadesi ve ateşkes konularında yapıcı şekilde masaya oturmayı reddetmesi olduğunu belirtmişlerdi.
Katar ise, Hamas liderlerini ülkeden çıkarmanın tamamen kendi kararları doğrultusunda olduğunu iddia ederek, arabuluculuktan çekilme kararı aldıkları için bu yönde bir tutum sergilendiğini, ancak tarafların iyi niyetle ve taviz vermeye gönüllü olarak masaya tekrar oturmayı kabul etmeleri halinde arabuluculuk görevine geri dönebileceklerini belirtmişti.
Katar Başbakanı, 2012’den beri, ABD’nin de desteğiyle ülkesinde barındırdığı Hamas’ın politik bürosu sebebiyle büyük bir baskı altında oldukları iddiasını yalanladı ve büronun farklı düşünen taraflar arasında bir orta yol bulma platformu rolü taşıdığını ve Katar’ın Filistinli gruplara çözüm üretmek gibi bir misyonu ve beklentisi olmadığını belirtti.
Görevi sona ermekte olan ve gelecek ABD yönetimlerinin bir barış anlaşmasına yaklaşımlarında bazı farklı fikirlere sahip olduklarını söyleyen Al Thani, yine de savaşın sona erdirilmesine dair en önemli hedef konusunda bir fikir ayrılığı olmadığını ekledi.
Merkezi Londra’da bulunan Arapça Şarkul Avsat gazetesi haberde, geçen sürede Hamas’ın Gazze’de bulunan ve elinde başka rehineler bulunan diğer gruplarla iletişime geçtiğini ve İsrail ile rehine iadesi için masaya oturmadan önce hazırlık yaparak tüm rehinelerin durumları ve iade koşullarıyla ilgili bilgiye sahip olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan Filistinli kaynaklar, Hamas’ın diğer gruplarla iletişime geçerek rehinelerin iadeleriyle ilgili görüşmelerdeki gelişmeleri takip ettiğini söyledi.
İsrail’e göre Gazze’de 100’den fazla rehine bulunuyor; bu kişilerin yaklaşık yarısının halen hayatta oldukları tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz hafta Hamas arabulucularına yakın kaynaklar, barış görüşmelerine büyük ihtimalle gelecek hafta Kahire’de yeniden başlanacağı bilgisini paylaştılar. Adını vermek istemeyen kaynak, “Arabulucularla yaptığımız görüşmelere göre, yeniden barış konuşmalarına başlanması büyük ihtimalle gelecek hafta Kahire’de gerçekleşecek. Yeniden masaya oturulduğunda, tarafların fikir alışverişinde bulunmalarını, ateşkes için teklifler yapmalarını ve rehinelerin iadeleri için koşulları görüşmelerini bekliyoruz. Mısırlılar, Katarlılar, Türkler ve diğer barış görüşmelerine dahil ülkeler takdire şayan bir emek sarf ediyor,” diye konuştu.
Her iki tarafa da yakın kaynakların bildirdiklerine göre, geçtiğimiz yaz Netanyahu ile görüşen Trump, başkanlık seçimini kazandığı takdirde, görev başına geçene kadar olan sürede savaşın bitmesi niyetinde olduğunu belirtti. Seçim sonuçlarının ardından bu mesaj daha yoğun bir şekilde gündeme geldiği gibi, Trump’ın bölgeye elçi atadığı Witkoff’un da bu isteği gerekli mercilere ilettiği bildirildi.
Sky News’a açıklama yapan Al Thani, “Ekibinden bu işi çok çabuk çözmek, hatta bugün çözmek niyetinde oldukları bilgisini aldım,” dedi.
Hizbullah ve İsrail arasında bir ateşkes anlaşması yapılması için arabuluculuk yapan Biden yönetimi, bu girişimleri Hamas’ı kapsamadığımdan örgütün yalnız kaldığını ve rehinelerin iade edilmeleri konusunda daha fazla taviz vermeye istekli halde barış görüşmelerine devam edeceklerini düşündüklerini söylemişti. ABD arabuluculuğa Mısır, Katar ve Türkiye ile birlikte devam edeceklerini belirtmişti.