Boğazın güzel beldesi Beykoz yakınlarında bulunan Çubuklu Siloları, 1930´lardan günümüze uzanan bir endüstri alanı. Uzun yıllar akaryakıt depoları olarak kullanılan ve zaman içinde işlevlerini tamamlayan silolar, uzun bir süre atıl kaldıktan sonra İBB Miras tarafından restore edilerek devasa bir kültür sanat merkezine dönüştürüldü. Çok geniş bir alan üzerinde konuşlanan kompleks, içinde Dijital Sanatlar Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi, Kütüphane, atölye, sahne, etkinlik alanı, restoran, kafe, çocuk ve sanat merkezi gibi çok amaçlı birimleri barındırıyor.
Dünya genelinde endüstriyel depolama yerleri olarak tanımlanan silolar, 19. yüzyıldan itibaren yaygınlaşarak gıda, tohum, yem, maden, kimyasal madde gibi farklı ürünlerin ambarları olarak işlev gördü. Türkiye’de varlığını sürdüren en eski depolama tesislerinden biri olan Çubuklu Silolar, bugün sanatsal mekânları, etkinlikleri ve nefes kesen Boğaz manzarasıyla İstanbulluların uğrak noktası haline geldi. Silolar, kendi dönemlerinin izlerini yansıtan mimarileri ve kent hafızalarıyla tarihi önemlerini korumaya devam ediyor. Ziyaretçilerine yepyeni bir İstanbul deneyimi yaşatmayı amaçlayan merkezin en revaçta birimlerinden olan kütüphanesi de edebiyat, sanat, tarih gibi alanları kapsayan zengin arşiviyle meraklılarını ağırlıyor.
Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde Yeni Sergi: BOŞLUK
Çubuklu Silolar’daki Dijital Sanatlar Müzesi, ‘Boşluk’ adlı yeni sergisini ağırlıyor. Sergi, ışık kavramına yalnızca bir aydınlanma aracı olarak değil; içinde yaşadığımız mekânı, zamanı ve hatta bireyin algısını yeniden şekillendirebilen bir güç olarak yaklaşıyor. Işık, mekân, boşluk arasındaki sonsuz gerilimi araştıran ve Piksel.Creative Solutions prodüktörlüğünde gerçekleşen sergide Barış Çavuşoğlu, Berkay Tuncay, Buşra Tunç, ha:ar & Hakan Gündüz, MAOTIK & Nik Colk Void, media.tribe, ve Meggie Weinheimer’ın ürettikleri son dönem eserleri yer alıyor. Sanatçıların 1930’lu yıllardan günümüze uzanan petrol depolarını mesken tutan ve boşlukla yakından ilişki kuran ışık temelli yerleştirmeleri, mekânın formunu yeniden şekillendirirken ona mimari anlamda yeni fırsatlar kazandırıyor.
İzleyiciye derinlikli bir keşif imkânı sunan sergi; “Parçası olduğumuz modern dünyayı günden güne değiştiren teknolojik gelişmeler doğrultusunda ışığın bugünkü rolü nedir?”, “Bizi kimi zaman gerçeklikten uzaklaştıran, kimi zaman da yepyeni bir gerçeklik inşa etmemize aracı olan ışık, sınırları nasıl belirliyor?” ve “Bilim ve teknolojinin dijital imge üretimine sonsuz patikalar açtığı günümüzde sanatsal anlamda nasıl bir yerde konumlanıyor?” sorularına da yanıt arıyor.
‘Boşluk’ sergisi, 23 Şubat 2025 tarihine kadar Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.