İsrail Weizmann Bilim Enstitüsü´nden bir ekip, karıncaların büyük bir yükü bir labirentte taşırken insanlarınkinden daha iyi grup zekasına sahip olduğunu keşfetti.
Araştırma ekibinin başındaki Prof. Ofer Feinerman, insanların tek başına daha akıllı olduğunu ancak karıncalar gruplar halinde çalıştığında, insanlardan çok daha iyi iş çıkardığını belirtti.
Araştırmacılar, karıncalara ve insanlara T şeklinde büyük bir nesne verildi. Bu nesneyi, üç odadan oluşan ve iki dar bölmeden geçerek taşımaları sağlandı.
Araştırmacılar, insanları çalışmaya katılmaya ikna etmenin kolay olduğunu ve insanların yarışmalara katılmayı sevdiklerini belirttiler. Araştırmacılar, karıncaların çalışmaya katılmalarının sebebinin ise taşıdıkları ağır yükün yuvalarına götürdükleri lezzetli bir yiyecek olduğunu düşünmeleri olduğunu açıkladı.
Karıncalar, labirent görevini tek başlarına, yedi kişilik küçük bir grup ve sonra yaklaşık 80 kişilik büyük bir grup halinde gerçekleştirdi. İnsanlar ise, tek başlarına altı ila dokuz kişilik küçük bir grup halinde ve 26 kişilik büyük bir grup halinde gerçekleştirdi.
Karşılaştırmayı olabildiğince anlamlı kılmak için, bazı insan gruplarına, konuşma veya jestlerle iletişim kurmaktan kaçınmaları talimatı verildi. Hatta ağız ve gözlerini gizlemek için cerrahi maskeler ve güneş gözlükleri takmaları istendi.
Karıncalar, aynı türden üyeler arasında kimyasal sinyaller olan feromonlar aracılığıyla iletişim kurarlar. Ancak, deney bu iletişim biçimini kullanamayacakları şekilde tasarlandı.
Çalışma sonucunda insanların yalnız çalışırken daha iyi performans gösterdiği ancak karıncalar için grup çalışmasının daha iyi olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, karınca gruplarının hesaplı ve stratejik bir şekilde iş birliği yaparak, topluluk hafızası sergileyerek, hatalarını tekrarlamamak adına hareketlerine dikkat ettiklerini açıkladı.
Bu çalışma, yakın zamanda Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde hakemli bir makale olarak yayınlandı.