Ahmet Güneştekin'in 'Kayıp Alfabe'si

Tuna SAYLAĞ Sanat
22 Ocak 2025 Çarşamba

Ahmet Güneştekin’in Kayıp Alfabe adlı sergisi, 17 Ocak’ta Artİstanbul Feshane’de açıldı… İBB tarafından düzenlenen sergi, sanatçının toplumsal süreklilikleri ve kırılmaları izleyerek, geçmiş olaylara dair kavrayışını güncel meselelerle ilişkilendirdiği çalışmalarına odaklanıyor. Christoph Tannert’in küratörlüğündeki sergi, Güneştekin’in hafıza ve göç nesneleri, sesler ve görüntüler ve disiplinlerarası işlerini bir araya getiriyor. Kayıp Alfabe’de enstalasyonlar, video ve ses çalışmaları, heykeller tuvaller ve seramik işleri yer alıyor. Sergi, 20 Temmuz’a kadar açık kalacak.

AKM’de bir başyapıt: La Traviata

La Traviata aşk, fedakârlık ve kader çerçevesinde zamansız bir başyapıt! Eser, hem müziği hem de hikâyesinin derin trajedisi ve karakterlerinin unutulmazlığıyla, Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Giuseppe Verdi’nin, Alexandre Dumas'nın (oğul) kaleme aldığı ‘Kamelyalı Kadın’ını operatik bir başyapıta dönüştürdüğü La Traviata, Francesco Maria Piave’nin yazdığı libretto ile, kusursuz bir şekilde sahneye taşınıyor. Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Recep Ayyılmaz’ın sahneye koyduğu opera, sadece bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda dönemin toplumuna tutulan bir eleştiri… Eserin prömiyeri 23 Ocak’ta gerçekleşecek ve 25-29-30 Ocak tarihlerinde AKM’de sahnelenmeye devam edecek. Kaçırmayın!

Tekfen Filarmoni ve piyanist Denis Kozhukhin CRR’de

Tekfen Filarmoni, 29 Ocak akşamı CRR sahnesinde. Orkestrayı Taşkent doğumlu daimi şef Aziz Shokhakimov’un yöneteceği konserin solisti ise kuşağının önde gelen virtüözlerinden piyanist Denis Kozhukhin. Aranan bir resital ve oda müziği sanatçısı olan Kozhukhin, Rusya’da doğdu ve müzisyen bir ailenin son kuşak temsilcisidir. Konserde besteci Ferit Tüzün’ün ‘Türk Kapriçyosu’nun ardından, Rahmaninov’un ‘Üçüncü Piyano Konçerto’su seslendirilecek. İkinci yarıda ise Beethoven’in ‘5. Senfoni’si yer alıyor.

‘Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi’ Arter’de

Angelica Mesiti'nin, Nilüfer Şaşmazer küratörlüğündeki ‘Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi’ başlıklı kişisel sergisi ziyarete açıldı. Mesiti'ni kişisel sergisi ismini, sakince başlayan ve ardından güçlü bir kreşendoyla fırtınaya dönüştükten sonra yavaşlayarak dinen yağmurun sesinin on bir icracı tarafından el hareketleri ve beden perküsyonuyla canlandırıldığı videosundan alıyor. Videoya Mesiti'nin farklı kaynaklardan topladığı fosilleşmiş yağmur damlası fotoğraflarını renkli fonlar üzerinde tekrar fotoğraflayarak ürettiği ‘Genç Güneş'in Solgun Işığında Yağan Yağmur’ başlıklı serisi eşlik ediyor. Sergi, 6 Nisan’a kadar izlenebilir.

Atsız Süvari

Nazım Ünal Yılmaz’ın Galerist’teki ikinci kişisel sergisi Atsız Süvari, izleyicilerle buluştu. Sanatçı, özne-nesne ve insan-hayvan ilişkilerini ele aldığı eserleriyle güç dengelerini sorgulayan görsel bir anlatı oluşturuyor. Yılmaz, resimlerinde kişisel hikâyesini toplumsal tarihle birleştirerek özel ve kamusal olan arasında hassas bir denge kuruyor. Sanatçının eserleri, son derece kişiselleştirilmiş bir ifade tarzının, politik ve bireysel olanı dengeleyen bir mizacın hizmetinde kullanılmasına örnek teşkil ediyor. Sergi, 22 Şubat’a kadar görülebilir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün