Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, Filistin Yönetimi ve Arap Birliği, bu tür planların bölgesel istikrara tehdit oluşturacağını ve çatışmanın genişlemesi riskini taşıyacağını belirtti.
Arap Dışişleri Bakanları cumartesi günü, Filistinlilerin ‘herhangi bir koşulda veya gerekçeyle’ Gazze'den transfer edilmesini reddederek, ABD Başkanı Donald Trump'ın Mısır ve Ürdün'ün şeridin sakinlerini kabul etmesi çağrısına karşı ortak bir duruş sergilediler.
Kahire'de gerçekleşen toplantının ardından yapılan ortak açıklamada; Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, Filistin Yönetimi ve Arap Birliği'nin dışişleri bakanları ve yetkilileri, iki devletli bir çözüme dayalı olarak Ortadoğu'da adil ve kapsamlı bir barış elde etmek için Trump yönetimiyle birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini ifade etti.
Dışişleri bakanları, ‘yerleşim, sürgün, ev yıkımları, ilhak, yerinden etme yoluyla halkının topraklarından çıkarılması, teşvik edilen transfer veya Filistinlilerin topraklarından sökülmesi’ yoluyla Filistinlilerin ‘devredilemez haklarının’ herhangi bir şekilde ihlal edilmesini reddetti.
Açıklamada, bu tür planların ‘bölgenin istikrarını tehdit ettiği, çatışmayı genişletme riski taşıdığı ve halklar arasında barış ve bir arada yaşama umutlarını baltaladığı’ konusunda uyarıda bulunuldu.
Trump, perşembe günü her iki ülkenin de bu hareketi değerlendirmeyi açıkça reddetmelerine rağmen, Ürdün ve Mısır'ın Filistinlilerin yeniden inşa edilecek Gazze Şeridi'nde değil, kendi ülkelerine yerleştirilmesi önerisini desteklemeleri konusunda ısrar etti.
Trump, Oval Ofis'teki bir fotoğraf çekimi sırasında teklif hakkında sorulan soruyu "Bunu yapacaklar. Bunu yapacaklar. Bunu yapacaklar, tamam mı? Biz onlar için çok şey yapıyoruz ve bunu yapacaklar," diye yanıtladı.
Hem Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi hem de Ürdün Kralı Abdullah çarşamba günü teklifi açıkça reddetti.
Sisi, "Filistinlilerin yer değiştirmesi ilgili söylenenlere gelince, Mısır ulusal güvenliği üzerindeki etkisi nedeniyle asla hoş görülemez veya izin verilemez" dedi.
Geçtiğimiz hafta İsrail'e yaptığı gezi sırasında Gazze'yi de ziyaret ederek, bölgede diplomatik bir gezi yapan Trump'ın Ortadoğu Elçisi Steve Witkoff, Axios'a yaptığı açıklamada, Gazze’ye dair ‘neredeyse hiçbir şeyin’ kalmadığını ve savaştan harap olmuş bölgenin yeniden inşasının 10 ila 15 yıl sürebileceğini söyledi.
Witkoff Gazze ziyareti sonrasında Amerikan haber sitesine, “İnsanlar evlerine geri dönmek ve ne olduğunu görmek için kuzeye doğru ilerliyor ve geri dönüp gidiyorlar… Su ve elektrik yok. Orada ne kadar çok hasar meydana geldiği şaşırtıcı” dedi.
Witkoff yaptığı açıklamada, Filistinlileri Gazze’den taşıma fikrini Trump ile görüşmediğini belirtti.
Birleşmiş Milletlerin bu ay yayınladığı hasar değerlendirmesi, İsrail'in harekâtının ardından kalan 50 milyon tondan fazla molozun temizlenmesinin 21 yıl sürebileceğini ve 1,2 milyar dolara mal olabileceğini gösterdi.
Molozların arasında muhtemelen insan kalıntıları da bulunuyor. Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı, molozların altında 10 bin cesedin olduğunu iddia ediyor.