“Sokağa çıkıyorum, bakıyorum sağa, sola. Kahvesini yudumlayan insanlar, alışveriş yapan insanlar, telefonlarını vücutlarının bir organı gibi hisseden insanlar, susan insanlar, kusan insanlar, korkan insanlar, korkup da konuşmayan insanlar ve hiçbir şeyin farkında olmayan ya da farkında olup da her şeyi bilmezden gelen insanlar görüyorum.”
Seyircinin zihnine günceli yakalayan politik tiyatro örneklerini başarıyla taşıyan Gestus Tiyatro’nun ‘Halide ile Nazım’ın Bir Tuhaf Buluşması’ isimli yeni oyunundan bir replikle tiyatro severlere merhaba. Gestus Tiyatro ekibinin kurucularından Gökhan Erarslan’ın yazıp yönettiği ‘Halide ile Nazım’ın Bir Tuhaf Buluşması’ isimli yeni oyunları seyircinin zihninde görücüye çıkmaya devam ediyor.
Toplumsal eleştiri çizgisi
“İnsanlar arasında olup bitenler” diyor Brecht “onlara tartışabilecekleri, eleştirebilecekleri, değiştirebilecekleri tüm materyali sağlıyor” ve Brecht ‘A Short Organum’ adlı eserinde şöyle yazıyor: “Bakış açısı seçimi aynı zamanda oyuncunun sanatının önemli bir unsurudur ve buna tiyatronun dışında karar verilmesi gerekir.” Gestus Tiyatro başından beri çizgisinde oynadığı toplumsal, eleştirel ve güncel politik tiyatrosuyla ve kendine verdiği Gestus adıyla bakış açısını en başından seçmiş görünüyor.
Toplumsal ilişkiler, duygular ve politik tiyatro
Latince ‘jest, tutum, hareket’ anlamına gelen gestus oyuncunun tutumunda epik bir anlatım edinimi olarak somutlaşıyor. Oyuncu, seçici gerçekçilik ilkesine göre somut fiziksel davranışları bir süreç içinde araştırarak bir karakterin Gestus'unu geliştiriyor. Elizabeth Wright'ın yorumuna göre de Gestus adı altında incelendiğinde her duygu, kendisini bir dizi toplumsal ilişki olarak gösteriyor. ‘Halide ile Nazım’ın Bir Tuhaf Buluşması’ oyununu okuma ve üzerinde bir dramaturjik çalışma yapma şansını yakaladığım için kuramsal bakış açısıyla oyundaki duyguların bir dizi toplumsal ilişkiden can bulduğunu gözlemleyebildim.
Minimalize dekor tasarımı, kostümler, renk ve ışığın doğru kullanımı ile Gestus Tiyatro oyunlarının en yenisi ‘Halide ile Nazım’ın Bir Tuhaf Buluşması’.
Epik, politik, güncel bir politik tiyatro örneği
Gerçekçi tiyatro düşüncesi, canlandırıyor, taklit ediyor, seyirciyi yanılsamaya sokuyor. Gerçekçi tiyatronun karşısına Brecht’in koyduğu Epik Tiyatro ile bu yanılsama yok ediliyor, tiyatronun anlatımcı olması hedefleniyor. Görünenin ardındaki gerçeği göstermek, gerçekçilikle ve bütünlüklü bir tiyatro algısıyla mümkün olmadığı için tam tersine bu algıyı kıracak, seyirciyi neden-sonuç ilişkisinin cenderesinden kurtaracak ve böylece yanılsamayı kıracak bir tiyatro yani “epik tiyatro” politik tiyatroyu oluşturuyor. Politik tiyatro Alman yönetmen Erwin Piscator'un göstermeci nitelikteki kendi anlayışını içeren Epik Tiyatro'nun siyasallaşmış hâli olarak da tanımlanabiliyorken ‘Halide ile Nazım’ın Bir Tuhaf Buluşması’ ciddi bir biçimde epik, güncel bir politik tiyatro örneğini oluşturuyor.
Oyundan bir kare. Oyuncular Ayşegül Karademir ve Yusuf Nebioğlu.
Politik tiyatronun tadına varmak
Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi’nde yapılan prömiyerden sonra özellikle politik tiyatro seyircisinin gönlünde taht kuran ‘Halide ile Nazım’ın Bir Tuhaf Buluşması’ yetmiş dakika süren tek perdelik bir komedi. Oyunda Ayşegül Karademir, Yusuf Nebioğlu oynuyor. Oyunu yazan ve yöneten Gökhan Erarslan. Oyunun hareket tasarımı Ezgi Hüyükpınar Erarslan tarafından yapılırken müziğini Bulutsuzluk Özlemi gerçekleştiriyor. Gestus Tiyatro’yu takipte kalın, politik tiyatronun tadına varın. Dostlukla.