500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinden Seçkiler: Ketuba

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
26 Mart 2025 Çarşamba

Özel bir Yahudi evlilik öncesi anlaşması türüdür. Geleneksel Yahudi evliliğinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir; damadın gelinle ilgili hak ve sorumluluklarını ana hatlarıyla belirtir.

Ketuba özünde, Yahudi bir kocanın karısına karşı Alaha'nın (Yahudi hukuku) çeşitli gerekliliklerini resmileştiren tek yönlü bir sözleşmedir. Yahudi koca ketubada karısına üç önemli şeyi sağlama yükümlülüğünü üstlenir: giyecek, yiyecek ve evlilik ilişkileri. Ayrıca boşanma durumunda önceden belirlenmiş bir miktar nakit para ödeyecektir. Dolayısıyla ketubanın içeriği esasen kadının güvenliğini, korunmasını ve evlilikteki haklarını belirler.

Bu belge imzalandıktan sonra geline malı olarak verilir. İtalya'da ve Yahudilerin yaşadığı İslam ülkelerinin çoğunda, İspanya'daki Yahudilerden gelen bir gelenek olarak, ketuba genellikle süslenirdi. Günümüzde genellikle basılı ketubotlar kullanılmaktadır.

İzmir'den el yazması ketubotlar nispeten nadirdir. Bu düğün 12 Adar 5642 (3 Mart 1882) tarihinde gerçekleşmişti. Bu ketubaların elle süslendiği dönemin sonlarına aittir. Elle yapılmış bu ketuba 1882 tarihinde Damat Chaim Balnasi gelin Zinbol bat Shelomo David Palzani’ye aittir. Kağıt altın varaklarla işlenmiştir. Yüksekliği 73,7, genişliği 54 santimdir.

Floral desenlerle bezenmiş ketuba pastel renklere hakim olup, üzerinde Davud Yıldızı figürü görünmektedir. Ketubanın tepesinde basılı mührü görebiliyoruz.

Gross aile koleksiyonuna ait ketuba sergisi için müzemize gönderilmiştir.

Silvyo Ovadya’nın küratörlüğünü yaptığı sergi 10 Nisan’a kadar İzmir’de görülebilir.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün