İzmir Musevi Cemaati Vakfı´nın Türk Yahudi Ketubaları ve İzmir Düğün Fotoğrafları sergisi açıldı. Sergi, Ramazan Bayramı dışında 10 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Sergi, Türk Yahudi Toplumu ve özelinde İzmirli Yahudilerin bu topraklardaki yüzyıllara varan geçmişine ayna tutmayı ve Türk Yahudi kültürünün zenginliğini göstermeyi hedefliyor.
17. yüzyıldan günümüze uzanan düğün törenlerine ait fotoğraflar ve Ketubalardan oluşan Türk Yahudi Ketubaları ve İzmir Düğün Fotoğrafları sergisi ETZ Hayim Sinagogu'nda 10 Nisan 2025 tarihine kadar saat 11.00-17.00 arasında Ramazan Bayramı dışında ziyaretçilere açık olacak.
Sergi küratörü Silvyo Ovadya, “Burada olmaktan çok mutluyum. Sergimiz 15 gün sürecek ve ne kadar gezilirse o kadar mutlu olacağım. Ben İzmirli kardeşlerimin de bu sergiyi görmesini istedim. Sergimizin yoğunluğu İzmir ketubası. Her ketubanın ayrı bir hikayesi var. Sergimizde 1930 yıllarından Diyarbakır ketubası, tarihte ilk defa gördüğüm İzmit ketubası var. Burada bunların görülecek olması beni etkiliyor. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
İzmir Düğün Fotoğrafları sergisinde koleksiyonu yer alan Selim Bonfil, “İzmir, tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış, renkli mozaik yapısı ile ve hoşgörülü yaşam tarzıyla öne çıkan bir şehirdir. Bu zengin kültürel geçmişin en etkileyici parçalarından biri de, Yahudi topluluğunun köklü geleneklerinde saklıdır. Bir Yahudi düğünü, dini kurallar ile yerel örf ve adetlerin bir araya gelmesinden oluşur. Geçmişten günümüze dünyadaki tüm Yahudi evlilikleri Ketuba'nın temelleri üzerinde yükselir. Nasıl her topluluğun kendine özgü ketubaları varsa, her topluluğun da kendine has dini düğün ritüelleri vardır. İzmir Yahudi toplumu çok zengin düğün öncesi ve sonrası gelenekleri ile dikkati çeker. Ayrıca düğün töreni ritüeli de farklılıklar içerir. Bu sergide İzmir'in kendine özgü düğün töreni akışını gösteren fotoğraflar göreceksiniz. Düğün fotoğraflarını ketuba sergisi kapandıktan sonra da sergilemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sarit Bonfil ise, “Burada eski dönemlere ait fotoğrafları yakın geçmişe ait fotoğraflarla birlikte sunduk. Böylece bu geleneklerin ne kadar köklü olduğunu ve değişen yaşam tarzına rağmen önemli bir kısmının sevgi ve özenle nasıl korunduğunu göstermeye çalıştık. Tabii zaman içinde din büyüklerimizin kaybından sonra devam ettirilemeyen geleneklerimiz de var. İzmir Yahudi toplumu, Ketuba'nın bir din adamı tarafından mürekkep ile elle yazıldığı son topluluklardan biriydi. Ne yazık ki Rav Nesim Barbaymon'un vefatından sonra İzmir'de ketubalar matbaada basılmaya başlandı. Burada merhum Rav Barbaymon'u ketuba yazarken gösteren filmimizi izleyebilirsiniz” dedi.