Türkiye´nin uluslararası bir düşünce kuruluşu olan Marmara Grubu Vakfı 40. yılı münasebetiyle, ebediyete intikal eden 16 üye ve gönüllüsünün adını yaşatmak için ödül veriyor. Bu özel etkinlik için Dr. Akkan Suver´le görüştük.
Marmara Grubu Vakfı, 40. yılını kutlamaya hazırlanıyor… Bu özel yıldönümü kutlamasını nasıl yapacaksınız?
Bu sorunuza cevap vermeden önce biraz 40 yıllık geçmişimizden söz etmek isterim. Öncelikle geçenlerde kaybettiğimiz ve Marmara Grubu Vakfımızın çalışmalarında yer alan, bu yıl da 6-8 Mayıs’ta 28.’sini gerçekleştirdiğimiz Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde önceki yıla kadar yer alan Türkiye Hahambaşı İsak Haleva’yı anarak sözlerime başlamak isterim. 2016’da Marmara Grubu Vakfı Onur Madalyası alan Rav Haleva’dan söz etmeden Marmara Grubu Vakfı’nın kırkınca yılından bahsetmek eksik olurdu.
Evet Marmara Grubu Vakfımız kırkıncı yılını kutluyor. Dile kolay. Bir sivil oluşumun kırkıncı yılını idrak etmesi bir başarıdır. İnandığımız değerlerde şekillenen ve Türkiye’nin aydınlık yarınlarını, bugün hayal etmekte zorlanmayan insanların vizyonuyla güçlenen sivil cesaretimiz, çağdaş problemler karşısında özveriyle yenilikçi projeler üretmeye devam etmektedir.
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı, 1985’te Türkiye’nin sivil toplum alanındaki en köklü ve etkili kuruluşlarından biri olarak kuruldu. Geride bıraktığı çeyrek yüzyıldan uzun sürede ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdiği projeler, düzenlediği etkinlikler ve yarattığı etki, Marmara Grubu Vakfı’nı Türkiye’nin en önemli düşünce kuruluşlarından biri haline getirdi.
Marmara Grubu Vakfı geride bıraktığı 40 yılda, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş, Mesut Yılmaz, Mevlüt Çavuşoğlu, Bülent Arınç gibi devlet adamlarını misafir etmiş, dinlemiş, düşüncelerinden yararlanmış bir sivil toplum kuruluşudur.
Yurt dışından Haydar Aliyev, Rauf Denktaş, Bernard Levis, Şimon Peres, Emil Constantinescu, Ion Iliescu, Heinz Fisher, Erhard Busek, Edward De Bono, Zhelyu Zhelev gibi önemli devlet adamlarını ağırlamış ve dinlemiştir.
Marmara Grubu Vakfı 2002 yılından beri Birleşmiş Milletler Ekonomik Siyasal Konseyinde istişare statüsünde üyedir. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi başta olmak üzere 30 uluslararası kuruluşla da Marmara Grubu Vakfı birlikte çalışmalar düzenlemektedir.
Marmara Grubu Vakfı’nın önemli etkinliklerinden biri de Avrasya Ekonomi Zirveleri’dir. 1998’den bu yana her yıl düzenli gerçekleştirilen, dünyanın dört bir yanından devlet başkanları, bakanları, akademisyenleri, iş insanları ve din adamlarını bir araya getiren uluslararası bir platform olan Avrasya Ekonomi Zirveleri Marmara Grubu Vakfı’nın yarım yüzyıla yaklaşan birikiminin bir yansımasıdır.
Zirve, sadece ekonomik konuları değil, barış, diyalog, çevre, enerji, göç ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi küresel sorunları da ele alarak, disiplinler arası bir yaklaşım sergiler. Bugüne kadar 50’den fazla ülkeden yüzlerce üst düzey katılımcıyı ağırlayan Avrasya Ekonomi Zirveleri, Türkiye’nin uluslararası alandaki prestijini arttıran en önemli etkinliklerden biri haline gelmiştir.
Avrasya Ekonomi Zirveleri sadece bir toplantı serisi olmanın ötesine geçerek, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte bir diyalog merkezi olmasına da katkı sağlar.
“Daha İnsancıl Bir Dünya – Yaşanabilir Bir Dünya İçin Diyalog” gibi temalarla düzenlenen zirveler, küresel sorunlara çözüm arayışında birer rehber niteliği taşır. Özellikle bu yıl düzenlenecek zirve, vakfın 40. yılına ithafen özel bir anlam taşıyor. Bu zirve, geçmişten günümüze vakfın başarılarını kutlarken, geleceğe dair vizyonunu da ortaya koyacak.
Sadece Avrasya Ekonomi Zirveleri’yle değil, aynı zamanda kadın hakları, demokrasi, şeffaflık ve hesap verilebilirlik gibi konularda yürüttüğü projelerle de Marmara Grubu Vakfı sivil toplumun önemini ortaya koymaktadır.
Vakfın, Atatürk felsefesine ve Cumhuriyet değerlerine bağlılığı ise tüm çalışmalarında Marmara Grubu Vakfı’na rehber oldu diyerek sözlerimizi özetleyebiliriz.
Bu yıl gerçekleşecek 28. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ana temasını anlatır, geleceği kesinleşen şahsiyetlerden söz eder misiniz?
Bildiğiniz üzere her yıl Avrasya Ekonomi Zirveleri en az kırk ülkenin katılımıyla gerçekleşiyor. Bu yıl “Daha İnsancıl Bir Dünya -Yaşanabilir Bir Dünya İçin Diyalog” temasıyla toplanacak 28. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde sivil toplum liderleri, siyasetçiler ve politika yapıcılar, dini liderler, iş adamları, akademisyenler ve uzmanlar, sosyal girişimciler ve medyanın yanı sıra 40 ülke ve birçok önemli uluslararası kuruluşu ağırlayacağız.
Ekonomi, enerji, doğa ve tarımın yaşanılabilir kılınması için dijital yaşamda diyalog, yapay zekanın rolü ve sorumluluğunu da tartışmaya açacağız.
Barışçıl çözümler, başlığı altında barışı yeniden kurmak, çatışmalarda istemsiz göçlere barışçıl çözümler bulmak, dijital dünyada ekonomiyi ele almak, dijital enerjide algoritmik ticaretin gücünü tartışmak, sağlıkta uluslararası işbirliklerini gündeme getirmek ve afetlere dayanıklı kentler oturumlarıyla gündem oluşturmaya çalışacağız.
Teşrif edecekler arasında ülkemizden Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’ı ve İstanbul Valisi Sayın Davut Gül’ü sayabilirim. Bu yıl ünlü bilim insanımız Sayın Prof. Dr. Aziz Sancar’ı da misafir edeceğiz.
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj da geleceğini belirtti. 13 ülkenin, 14 eski cumhurbaşkanı da bugün itibarıyla teşrif edeceğini belirtti.
Ayrıca bu yıl, ilk defa İsveç, Finlandiya, İtalya, Almanya, İngiltere ve İrlanda’nın eski başbakan veya dışişleri bakanlarıyla katılacaklarını bildirdiler. Bu yıl, Marmara Grubu Vakfı’nın 40 yılı münasebetiyle hizmeti ve emeği geçmiş ebediyete intikal etmiş on altı arkadaşımızı adlarına ödül vererek anmak ve yaşatmak istiyoruz.
Ödülleri verirken, neler göz önünde bulundurulacak?
40. yılımızda vermeyi tasarladığımız ödüller bir defaya mahsus olacak. Her zaman söylediğim bir değer ölçüsü vardır. O değer ölçüsü vefadır. Bana göre vefa duygusu geçmişi geleceğe bağlayan bir köprüdür.
Dolayısıyla 40 yıllık hayatımızda diyalog, barış, demokrasi ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerine bağlı kalarak bizlerle birlikte yürüyen ama ebediyete intikal eden arkadaşlarımızı 40. yılımızda anmak istedik.
40 yıllık serüvenimizin bir nişanesi olarak aramızdan ayrılıp, ebediyete intikal etmiş üye ve gönüllülerimizin aziz hatıralarını yaşatmak için bir defaya mahsus vereceğimiz bu ödüller bizden sonra bayrağı taşıyacaklara da bir yol haritası çizecektir. Gene vereceğimiz ödüllerin, geçmişten geleceğe uzanan bu büyük inancın bir hatırası olacağına inanıyorum.
40 yıllık yolculukta bizlerle aynı değerleri paylaşan, topluma ışık tutan mensup ve gönüllülerimizi onurlandırmayı, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan bir adım olarak nitelendirmekteyiz. Bu ödüller, sadece bir takdir göstergesi değil, aynı zamanda sorumlulukların ve ideallerin yeni kuşaklara aktarılmasına yönelik güçlü bir çağrıdır.
Bu ödüllerle hangi isimler onurlandırılacak?
Adına ödül verilecek şahsiyetleri ve ödüle layık görülen arkadaşlarımızı arz edeyim:
Süleyman Demirel Demokrasi Ödülü’nü Romanya Cumhurbaşkanı Sayın Emil Constantinescu’ya (1996-2000),
Haydar Aliyev Türk Dünyası Ödülü’nü Sayın Prof.Dr. Aziz Sancar’a,
Zhelyu Zhelev Felsefe Ödülü’nü Akademisyen Sayın Prof.Dr. İoanna Kuçuradi’ye,
Erhard Busek Yöneticilik Ödülü’nü KEİPA Genel Sekreteri Sayın Prof.Dr. Asaf Hajiyev’e,
Bernard Lewis Tarih Ödülü’nü Akademisyen Sayın Prof.Dr. İlber Ortaylı’ya,
Monsenyör George Marovitch Kültürlerarası Diyalog Ödülü’nü Ruhani Lider Sayın Monsenyör Yusuf Sağ’a,
Şahap Kocatopçu İhracatçı Ödülü’nü TİM Başkanı Sayın Mustafa Gültepe’ye,
Hüsamettin Kavi Sanayici Ödülü’nü EAE Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yusuf Hikmet Kaya’ya,
Yalçın Sönmez Organize Sanayi Ödülü’nü Gebze Güzeller OSB Başkanı Sayın Adem Ceylan’a,
Jak Kamhi Sevgi ve Barış Ödülü’nü FOWPAL Başkanı Sayın Dr. Hong Tao Tze’e,
Ahmet Samsunlu Çevre Ödülü’nü Rum Patriği Sayın Bartholomeos’a,
Yüksel Çengel Siyaset Ödülü’nü Dışişleri (E) Bakanı Sayın Hikmet Çetin’e,
Ogan Soysal Dışişleri Ödülü’nü Dışişleri (E) Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na,
Örsçelik Balkan Yaratıcı Düşünce Ödülü’nü Akademisyen Sayın Prof. Dr. Mutlu Erbay’a,
Hadi Türkmen Engelsiz Yaşam Ödülü’nü Ampute Milli Futbol Takımı’na ve Sami Kohen Basın Ödülü’nü Gazeteci - Yazar Sayın Sedat Ergin’e vereceğiz.
Böylelikle bir vefa borcunu ödemeye çalışacağız.