18 Nisan Cuma- 20 Nisan
Şabat ve Yom Tov şerefine mumlar, güneş batmadan önce yakılır: “Baruh Ata Ad. Elo-enu Meleh Aolam Aşer Kideşanu Bemitsvotav vetsivanu leadlik ner şel Şabat veşel Yom Tov / Bizleri mitsvaları ile kutsayan ve bizlere Şabat ve Yom Tov mumlarını yakma mitsvasını veren Evren’in Efendisi, Sen, Tanrı’mız Mübareksin.”
19 Nisan Cumartesi- 21 Nisan
YOM TOV - Şevii Şel Pesah: Pesah’ın yedinci günü
Pesah’ın yedinci günü, Keriat Yam Suf-Kızıldeniz’in yarılıp Yahudilere geçit verdiği gün olarak kabul edilir. Kızıldeniz, Yahudiler geçtikten sonra, onları yakalayıp esaret hayatına geri döndürmek için peşlerinden gelen Mısırlıların üzerine kapanır, Firavun hariç bütün Mısır ordusu Kızıldeniz’de boğulur. Bize 210 yıl boyunca eziyet etmiş düşmanlarımız bile olsalar, Tanrı’nın yaratmış olduğu bu kişilerin ölümü sebebiyle sevinmeyiz ve bu gün tam değil, yarım Alel söyleriz.
20 Nisan Pazar- 22 Nisan
YOM TOV - Şemini Şel Pesah: Pesah’ın sekizinci günü
Sabah duasında yarım Alel söylenir.
Seudat Ha Maşiah-Maşiah Seudası- Pesah bayramının bu son öğününde, Maşiah’ın, kurtuluşun gelmesindeki rolü üzerinde yoğunlaşılır.
Avdala- Yıldızlar çıktıktan sonra Yom Tov günlerini Hol Amoed’den (bayramın ara günleri) ayırmak için şarapla Avdala yapılır.
Avdala töreni, bu yılki Pesah Bayramı’nın sona erdiğini simgeler.
DİKKAT!! Avdala’dan sonra yenmesi düşünülen hamets, gündüzden eve sokulmaz. Eve hamets’in kırıntısının bile girmemesi kuralı, Pesah bitene kadar geçerlidir. Pesah bayramı bitişinde, Pesah için kullanılan eşyalar yerlerine kaldırılıncaya kadar hamets yenilmez.
21 Nisan Pazartesi- 23 Nisan
Bayramın ertesi günü Isru Hag. Isru: bağlamak; hag: bayram.
Isru Hag,Yeruşalayim’i ziyarete gidilen Pesah-Şavuot-Sukot bayramlarının bittiği günün ertesi günüdür.
Bayramdan sonraki gün, bayramdan kalan ışıltıyı taşır ve bu şekilde bayrama bağlanır. “İplerle bağlayın bayram korbanını” (Mezmurlar 118:27).
Bayramın uzantısı olarak kabul edilen bugünde oruç tutulmaz. Ayrıca ay sonuna kadar Tanrı’ya yakarış duaları- tahannunim söylenmez.
Talmud Bilgeleri’ne göre, bayrama, yemek yiyip içerek gün ekleyen kişiler, sanki bir sunak inşa edip, üzerinde bir kurban sunmuş gibi kabul edilirler.
Ben Ish Hay, bunun ardındaki mantığı soranlara, Arizal’ın bir öğretisini anlatır. Buna göre, bayramdan sonraki günü, bayrama bağlamamızın sebebi, bayramdan kalan ışıktan faydalanmak, bayramın kutsallığını bir nebze olsun uzatabilmek arzusudur.
Bizler de bunu bayramı bir gün daha uzatarak Mısır Çıkışı ve bize verdiği ve her zamana uygun hayat mesajları üzerine bir gün daha düşünmek, konuşmak, fikir alışverişi yapmak için bir fırsat zamanı olarak düşünebiliriz. Mısır Çıkışı’nı her gün dualarımızın doğal akışında tefilin takarken, Şema söylerken, günlük dualarda, Şabat ve bayram Kiduşlarında ve diğer dualarda tekrar etmek de hayata bakış açımızı şekillendiren Pesah öğretilerini sadece bayram süresince değil tüm sene boyunca canlı tutabilmemize yardımcı olabilir.