İsrail´de Yad Vaşem´deki (Holokost Müzesi) Holokost Anma Günü resmî töreninde konuşan Devlet Başkanı Isaac Herzog, toplum içindeki bölünmelere karşı ulusal birlik çağrısında bulundu.
Altı milyon Yahudi’nin Naziler ve iş birlikçileri tarafından öldürüldüğü Holokost’un sona ermesinin 80. yıl dönümünü anmak için düzenlenen törenin bu yılki teması “Derinliklerden: Kurtuluşun Acısı ve Yeniden Doğuş” olarak belirlendi.
Herzog yaptığı açıklamada, “Sosyal medyanın zehrine, karalamasına, kutuplaştırmasına ve ruhumuzu ele geçirip bizi içimizden yok etmesine izin vermemeliyiz. Tarih, Yahudi devletini içeriden yok etmeye çalışanları affetmeyecek. Yürekten çağrıda bulunuyorum. Gelin tüm İsrail halkı birleşelim. Kalbimizi onaralım” şeklinde konuştu.
Herzog ayrıca, sık sık Holokost Kurtulanlarıyla görüşüp korkunç kişisel hikayeler paylaştıklarını, ancak hepsinin aynı mesajı verdiğini belirtti: “Başkanım, lütfen, yalvarıyoruz, içimizdeki bölünme korkunç. Halk arasında birlik olsun.”
Herzog'un ardından konuşan Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas’ı Nazilere benzeterek, Gazze'deki tüm rehineleri geri getirme sözü verdi.
Netanyahu, "Gerçekten tıpkı Naziler gibi, tıpkı Hitler gibi bütün Yahudileri yok etmek istiyorlar. İsrail’i yok etme niyetlerini açıkça ilan ediyorlar ama bu olmayacak. Holokost'tan bu yana gördüğümüz en korkunç katliamı yapan bu canavarları yok etme kararlılığımız tamdır" ifadelerini kullandı.