İran yeniden uranyum zenginleştirmeye başlayacağını açıkladı

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı tarafından İslami cumhuriyetin, Tahran’da bulunan elli yıllık araştırma nükleer reaktöründe, ‘yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumdan yeni nesil nükleer yakıt üretimi projesi tasarlanması için ön çalışmalara başladığı’ duyurusu yapılırken bu açıklama, nükleer anlaşma için tehlike sinyalleri olarak görüldü.

Köşe Yazısı
16 Ocak 2019 Çarşamba

Geçmişteki seviyelerde uranyum zenginleştirmeye yeniden başlaması 2015 yılında dünya liderleriyle yaptığı nükleer anlaşmaya aykırı olan İran’ın Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi’nin devletin televizyon kanalında yaptığı açıklamaya göre İran programa yeniden başlangıcını yavaşça gerçekleştirecek.

İran’ın merkezinde bulunan Natanz kasabasındaki ana tesisinde toplu zenginleştirme işine devam edebileceklerini belirten Salihi, ‘modern yakıtın’ hâlihazırda yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıt kullanmakta olan Tahran’daki araştırma reaktörünün verimini arttıracağına inandıklarını da ifade etti.

Haziran ayında, İran Birleşmiş Milletler’in nükleer bekçisi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına 2015 yılında dünya devletleriyle yaptığı anlaşmanın kapasite sınırları içerisinde kalacak şekilde nükleer zenginleştirmeye başlayacağını bildirmişti. Amerika anlaşmadan çekilmesine rağmen İran, halen anlaşmanın şartlarına uymaya devam ediyor.

2015 yılında yapılan nükleer anlaşmada İran, fazla santrifüjlerini Natanz’da yer altında bulunan zenginleştirme tesisinde ve sürekli olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının gözetimi altında depolamayı kabul etmişti.

Bu düşük düzeydeki zenginleştirmede, silahlanma için gereken yüzde 90 orana ulaşılamadığı, sivil bir reaktörü çalıştırmak için gerekli uranyuma sahip olunacağı bildirildi. Anlaşmalara göre bir zamanlar on bin kilogram uranyuma sahip olan İran’ın günümüzde üç yüz kilogramdan fazla uranyuma sahip olması yasaklandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün