Matot – Mase İNİŞ ve ÇIKIŞLAR

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
15 Temmuz 2020 Çarşamba

Mase, Bamidbar kitabının son peraşasıdır. Peraşanın başında elli cümle ile Bene Yisrael’in Mısır çıkışından itibaren geçtiği kırk iki yerin bir listesi yer alır. Moşe Rabenu’nun veda sözlerini ve ikazlarını içeren Devarim kitabına geçmeden neden Tanrı bu listelemeye gerek duymuştur? Bu yerlerden birçoğu Bene Yisrael için acı hatıralarla doludur. Bunları tekrar anımsatmanın bir anlamı var mıdır? Raşi, bu sorunun cevabını bir misal ile vermeye çalışır. 

Günün birinde kralın oğlu ciddi bir hastalığa tutulur ve tedavi için birçok durağı olan uzun bir seyahate çıkar. Tedavi olup döndüğünde babası yolda çekilen sıkıntıları, hangi durakta neler olduğunu anlatır ve büyük resimde çekilen bütün sıkıntılara rağmen sağlığına kavuştuğunu söyler. Benzer bir şekilde Bene Yisrael kırk yıllık çöl yolculuğunda son derece sıkıntılı anlar geçirdikleri gibi oldukça önemli ve güzel yerlerde de bulunmuşlardır. Sıkıntılara rağmen büyük resmi görmek istediğimizde Tora öğrenimini Moşe Rabenu’dan almış, Tanrı’nın mucizelerine tanık olmuş bir toplumun Erets Yisrael kıyısına geldiklerini görürüz. 

Raşi’nin bu açıklaması aslında hepimizin hayattaki iniş ve çıkışlarına gönderme yapar. Önemli olan ümitsizlik dediğimiz o yıkımı asla yaşamamaktır. Elden gelen her şeyi yapmak, her çabayı göstermek gerekir. Tanrı zamanı geldiği zaman bize gerekeni verecektir. 

Günün birinde bir yeşiva öğrencisi düğünden sonra parnasa sorununu nasıl çözebileceği ile ilgili rabisi ile konuşmaktadır. Rabi neden evlendiğini sorunca öğrenci ‘beezrat Aşem- yuva kurmak için-’ yanıtını verir. Sabah kalkıp kalmayacağın belli mi sorusuna öğrenci ‘beezrat Aşem- kalkacağım-‘ der. O zaman Rabi de düğünden sonra beezrat Aşem parnasanı kazanacaksın der ve bir genelleme öğretir. “Man deyaiv haye yaiv mezone / Hayatı veren parnasayı da verir.” 

Tanrı sadece bizi değil her şeyi gözlem altında tutmakta ve gerekeni vermektedir. Katı bir yumurtayı soyduğumuz zaman akı ile kabuğu arasında bir zar ve kabuğa kadar olan yerde de birkaç milimetrelik bir boşluk görürüz. Bu boşluk normalde civciv yumurtayı kırarken geçen zaman boyunca havasız kalmaması için Tanrı tarafından düşünülmüş minik gibi görülen ama büyük anlamı olan bir detaydır. Eğer Tanrı bu kadar detayı düşünüyorsa elden gelen her şeyi yapanlar için de, geleceklerini kurmak için ne lazımsa düşünecek ve zamanı gelince verecektir. 

Mase peraşasındaki her yer hatta o yerin ismi büyük bir etik öğreti barındırır. Bazen hayatta düşüşler, başarısızlıklar olur. Kişi her zaman başarısız ve yeteneksiz olduğunu söylememelidir. Çünkü her başarısızlık onun nedenini öğrendiği zaman kişiye başarı yolunda büyük bir yardımcıdır. Bu sadece maddiyat için geçerli değildir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün