Sağlık sektöründeki teknolojik yenilikler…

Nur ŞAUL BARAKAS Köşe Yazısı
21 Nisan 2021 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta kuruluşunun 73. yılını kutlayan İsrail, COVID-19’u dünyada en iyi yöneten ülkelerin başında geliyor. Gerek tıbbı gelişmeler gerekse aşılama olarak, aynı zamanda ekonomik yönetim açısından da İsrail dünyaya örnek olmanın haklı gururunu taşıyor.   Teknolojik ve tıbbı gelişmeleri hiç aralıksız devam eden İsrail 20-21 Nisan tarihlerinde ‘MEDin Israel 2021’ fuarına hazırlanıyor. Sağlık sektörünün temsilcilerinin ve sektör ilgililerinin katılacağı, bu yıl altıncısı düzenlenecek fuar COVID-19 önlemleri kapsamında sanal ortamda ziyaretçilerini ağırlayacak.

COVID-19 virüsü dünya genelinde herkes için halen en büyük tehdit olmaya devam ederken bu alanda en çok emek veren ve çalışanlar kuşkusuz doktorlar ve hemşireler. Her gün yaşadıkları onlarca vaka tanısı, stres ve virüse maruz kalmaları onları hayata tutunabilmek adına çok zorluyor. Bazı zamanlarda ise onlarda hayat kurtarmaya çalışırken kendi yaşamlarını feda ediyorlar.

“Birçok ülkede hastane kapasiteleri aşılmış durumdayken sağlık hizmetine ihtiyacı olan kişilere uzaktan ve kaliteli hasta bakım hizmeti sunmaya devam etmenin yolları neler?” sorusunun yanıtları hızla gelişen ve yenilenen teknolojilerle yanıt buluyor. İşte bu alanda Teletıp olarak adlandırılan uzaktan izlem ve hastanın takibi sistemi devreye giriyor. Her sektörde olduğu gibi tıp alanındaki değişimlerde bu yönde hızla devam ediyor.

İsrail, yaptığı yatırımlar ve tıbbi cihazlar konusunda geliştirdiği teknolojiler dünya çapında yankı buluyor. Bunlardan kısa birkaç örnek vermek istiyorum.

MyHomeDoc: MyHomeDoc’un mobil telefon tanı eklentisi, birinci basamak testleri ve evden hasta-doktor iletişimini mümkün kılıyor. Pandemi sırasında izolasyon ve hızlı, doğru ve güvenli teste duyulan acil ihtiyaç katlanarak artar. MyHomeDoc ise sağlık hizmetleri çalışanları ile enfekte olmuş hastalar arasındaki “bulaşma riski olan” yüz yüze randevuların yerini almayı sağlıyor. Güvenli ve kullanıcı dostu cihazın teknoloji; 4 yerleşik akıllı telefon sensöründen faydalanıyor. Ayrıca bir otoskop (kulak muayene aygıtı), stetoskop (kalp ve ciğer muayene aygıtı), kızılötesi termometre (ateş ölçer), puls oksimetre (kalp hızı ve satürasyonu) ve akıllı telefon kamerasıyla cilt ve boğaz muayenesi özelliklerini içeriyor.

Biobeat: İsrail merkezli sağlık teknolojisi şirketi olarak uzaktan hasta takibine yönelik çözümler geliştiriyor. Ayrıca uzun süreli ve kısa süreli takip için bilek ve göğüs monitöründe uygulanan patentli ve minimalist sensörü vasıtasıyla 15 hayati belirtiyi ölçebiliyor. Biobeat’in bilek monitörü (saat), uzun süreli bakımda yeniden kullanılabilir bir cihaz olarak daha yakın takip gerektiren kronik hastalıklardan mustarip kişiler için kusursuz bir çözüm. Göğüs monitörü (yama) ise altı aya kadar olan kısa süreli bakım hizmetlerine yönelik tek kullanımlık bir cihaz. Bu cihaz da belirli vaka hastalarının daha yakından gözetimini mümkün kılıyor. Her iki cihaz da ABD, AB ve İsrail’de COVID ve COVID öncesi hastalara yönelik bir izleme aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ayrıca Biobeat’in giyilebilir cihazları, invazif olmayan manşetsiz tansiyon aleti olarak dünyada FDA onayı alan ilk (ve tek) cihaz. Kalp atış hızı ve kan satürasyonu için de FDA onayı mevcut olup şubat sonuna kadar ilave ölçümler için de onay alınması bekleniyor.

Binah.ai: Kullanıma hazır, yapay zekâ destekli dijital sağlık hizmetleri uygulamaları, uzaktan ve temassız sağlık ve yaşam takibinin zorluklarını ele alıyor. Video tabanlı takip çözümü sayesine giyilebilir cihazlara yönelik ihtiyacı ortadan kaldırıp tele-tıbbı, uzaktan hasta takibini ve önleyici sağlık hizmetlerini geliştiriyor. Binah.ai’ın yapay zekâ destekli benzersiz teknolojik karışımı, herhangi bir cihazdaki (akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, tablet vb.) kamerayı, tıbbi düzeyde bir monitoraj (monitörde izleme) çözümüne dönüştürüyor. Binah.ai’ın kalp hızı değişkenliği (HRM) ölçümleri; tansiyon, ruhsal stres seviyesi, oksijen satürasyonu, solunum, kandaki alkol oranı ve daha birçok vücut ölçümü için bir temel sunuyor.

Hyro: Hyro’nun ücretsiz COVID-19 etkileşimli yapay zekâsı, iletişim kanallarında eşi görülmemiş bir yoğunlukla baş eden sağlık hizmetleri kuruluşlarının yanı sıra ihtiyaç duydukları doğrulanmış yanıtları bulmak için uğraşan hastalara da yardımcı olmak için geliştirildi. Sanal asistanları; CDC, DSÖ ve benzeri kuruluşlardan gerçek zamanlı önleyici veri kaynağı sağlarken risk değerlendirme ve semptom triyajı imkânı sunarak şu anda Mercy Health and Montefiore Tıp Merkezi gibi kuruluşlarda her gün binlerce hastaya hizmet veriyor.

Datos: Datos’un 48 saat içinde uygulanan COVID-19 çözümü, şüpheli korona hastalarının ve enfekte olmuş fakat hastaneye yatırılması gerekmeyen hastaların evde kalmasını sağlarken bu kişilere ideal sağlık hizmeti verilmesinde hastanelere destek olmak üzere özel olarak tasarlandı. Datos, en az kaynakla en çok sayıda hasayı yönetiyor. Bu sayede COVID-19 hastalarının evde gözetimini en üst düzeye çıkararak hastanelerde aşırı yüklenme olmasını önlemeye ve hastanelerdeki sağlık çalışanlarını korumaya yardımcı oluyor.

Virüs riskini/virüse maruz kalma oranını en aza indirmek için harekete geçen yaşam değiştirici teknolojiler/şirketler olarak da önümüzdeki günlerde en üst düzeyde ideal hasta bakımını ve tedavisini sağlamaya devam eden sağlık hizmetleri ekosistemine destek oluyorlar.

Ülkeler bu ürünlerin tedarikini sağlarlarsa yeni düzenlenen hayat rutinimizde değişimler güzel sonuçlar doğuracak.

Hızlı çözümlerle sağlıklı günler pek te uzak olmasa gerek…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün