Bu hafta iki peraşa okuyoruz. Açıklamalarımız Tazria peraşası ile ilgilidir. Tazria ve Tahara peraşaları aslında genel olarak ‘tsaraat’ hastalığını işler. Ancak Tazria peraşasının girişinde doğum ve Brit mila ile ilgili detayların işlendiği görülür. Peraşa erkek doğum yapan bir kadının ne kadar zaman ‘tame’ kalacağını belirtir hemen ardından da Brit Mila mitsvasına işaret eder. Peraşa, kız doğum konusunu da bilahare işler.
Mişna zaten olan bir şey için dua etmenin ‘boşuna’ olduğunu bizlerle paylaşır. Normal şartlar altında hamilelik belli olduktan sonra çocuğun cinsiyeti konusunda dua etmenin çok da mantığı yoktur. Ancak Tora’da geçen bir olay ve buna bağlı olan bir Midraş konunun bazen farklı olduğu konusunda bilgilendirir.
Ata annelerden Lea altıncı çocuğunu dünyaya getirdikten sonra Tora “veahar yaleda bat vatikra şema Dina – daha sonra kız doğurdu ve adını Dina koydu” şeklinde bir ifade kullanır. İsimlerin belli bir nedene bağlandığı ve her isim için açıklamaların yer aldığı Vayetse peraşasında geçen bu durumda ‘Dina’ isminin konması mutlaka bir nedeni beraberinde gerektirir. Nitekim Dina yargı ile ilgili bir fiilden türer ve Midraş burada Lea’nın kendi kendini yargıladığını öğretir.
Midraş’a göre Yaakov, eşleri Rahel ve Lea on iki kabilenin kendilerinden oluşacağını bilirler. Lea altı çocuk doğurmayı tamamladığı zaman yardımcılar Bila ve Zilpa dört çocuk sahibidirler. Geriye kalan iki çocuğun Rahel tarafından doğurulmasının ve Rahel’in üzülmemesini dileyen Lea rahmindeki çocuğun erkek olduğunu bilmesine rağmen Tanrı’ya yakarır. Tanrı onun duasını kabul eder ve doğan çocuk kız olur.
Eğer hamilelik belli olduktan sonra dua etmenin anlamı yok ise bu durumu nasıl açıklamak mümkün olacaktır? Gemara bu konuda ilginç bir yaklaşım gösterir. Gemara’ya göre ilk üç gün çocuğun gelişmeye başlaması için dua etmek gerekir. Üç günden kırk güne kadar cinsiyet için dua edilebilir. Kırk günden üç aya kadar çocuğun fiziksel olarak sağlığı için dua etmeyi öneren Gemara üçüncü ay ile altıncı ay arasında düşük olmaması için dua etmemiz gerektiğini öğretir. Altıncı aydan doğuma kadar geçen zaman içinde de çocuğun sağlıklı bir şekilde doğması konusunda dua edilmelidir.