(Halime Sürek Kahveci’nin (ebeveynus.com.tr) Okul Dışarıda günü için sorularına yanıtlar)
Oyun, çocuk için ne anlama geliyor? Oyun, yetişkinler için özellikle de aktif bir yaşam sürmek isteyen yetişkinler için nasıl bir öneme sahip?
Oyun içsel motivasyon ile ortaya çıkan, aktif katılım gerektiren ve sonucunda keyif dolu bir keşfe yol açan bir aktivite olarak tanımlanabilir. Oyun, erken çocukluk döneminden başlayarak hareketlerin sonuçlarını görerek ve deneyimleyerek çocuklara öğrenme fırsatı sunar, çocukların dünyayı keşfetmelerine ve iletişime geçmelerine aracı olur. Aynı zamanda çocukların gelişimlerini ve öğrenme süreçlerini desteklemenin başlıca yoludur.
Küçük çocukların koklama, işitme, dokunma, görme gibi duyularını kullanarak oynadığı oyunlarda zihnin değişik sistemleri en etkin bir şekilde uyarılır. Oyun bir ilişki kurmaya dayalıdır, hayali veya gerçek arkadaşlarla, oyuncağımızla ve oynadığımız alanla ilişkimizin zihni uyarıcı etkisi belirgindir. Oyun oynayamayan çocukların genel bilişsel gelişimlerinin, sosyal uyum becerilerinin ve koordinasyon / denge gibi fiziksel gelişim özelliklerinin etkilendiği de gösterilmiştir.
Oyunun yetişkinler için faydaları nelerdir?
Oyun, çocuk gelişimi için çok önemli olmasının yanı sıra tüm yaş grupları için de yarar sağlar. Oyunlar, hayata keyif katmaya, stres azaltmaya, öğrenmeyi güçlendirmeye ve diğerleriyle bağ kurmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda, işleri de daha keyifli ve verimli bir hale getirebilir.
Oyun tüm faydalarının yanı sıra ortama hızlıca neşeyi getirmekte. Pandemi döneminde hayatımıza neşeyi sağlamak için oyunu hayatımıza nasıl dâhil etmeliyiz?
Günlük yaşamınıza daha fazla eğlence ve oyun eklemek, ilişkilerinizin kalitesini, ruh halinizi ve bakış açınızı iyileştirebilir. Zor zamanlarda bile, oyun oynamak veya gülmek, dertlerinizden uzaklaşmanızı ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Gülmek gerçekten de en iyi ilaçtır; kendinizi iyi hissettirir. Gülmekten ve eğlenmekten gelen olumlu duygu, gülüşmeler geçtikten sonra bile sizinle kalır. Oyun oynamak ve gülmek, zor durumlar, hayal kırıklıkları veya kayıplar yaşarken olumlu ve iyimser bir bakış açısı geliştirmenize yardımcı olur.
Eğlenceli yönünüzü geliştirin.
Eğlenceli, esprili yönünüzü geliştirmek için asla geç değil. Oyunculuğunuzu sınırladığınızı fark ediyorsanız, bunun sebebi kendinizin fazlaca farkında olmanız ve eğlenmeye çalışırken başkalarına nasıl görüneceğiniz konusunda endişeli olmanız olabilir. Oyuncu olmaya çalışırken reddedilme, utanma veya alay konusu olmaktan korkmak anlaşılabilir bir durumdur. Çocukken doğal olarak oyuncu olduğunuzu unutmayın. Çocukken diğer insanların ne tepki vereceğini bugünden çok daha az kafanıza takıyordunuz. Düzenli, kaliteli oyun zamanları yaratarak, içinizdeki çocuğu geri kazanabilirsiniz. Ne kadar çok oynar, şaka yapar ve gülerseniz, o kadar kolay olur.
Oyun oynamak için fırsatlar yaratın.