Küçük, sevimli bir sahil kasabası Cornwall. İngiltere’de bembeyaz kum, masmavi bir deniz ve bulutlu bir gökyüzünün altında el ele tutuşmuş çiftler…
Bir yandan uzun uzun manzaraya bakıp birbirlerine tebessüm ediyorlar…
Romantik bir film sanmayın aman ha!
G7 Zirvesinden karelerden bahsediyorum.
Biden ve Johnson eşleriyle beraber kumsala doğru yürürken Amerika ve İngiltere’nin daima birlikte duracaklarını ve bu ortaklığın ebedî olduğunun mesajını verdi.
Bu yıl zirveye Avrupa Birliği, Hindistan, Avustralya ve Güney Kore’den de temsilciler davet edildi.
Temel gündem COVID ile mücadele olurken, Macron ve Biden küresel ısınma konusundaki ciddi hassasiyetlerini dile getirdi. Macron, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Biden, bütün müttefiklere Amerika’nın geri geldiğini ve ortaklığa devam edileceğine dair bizleri ikna etti” diyerek genel atmosferi özetledi.
Bütün bunlar olurken…
Sonsuz bir mavi…
Okyanus görüntüsü gelsin aklınıza…
Okyanusta süzülerek giden kocamaaaaan gemiler… Atlantik Okyanusunda uçsuz bucaksız sularda sessizce yol alan gemiler…
Titanikvarî bir romantik film gelmesin aklınıza…
Gerçi o da facia ile sona eriyor ama neyse…
İki İran savaş gemisi Venezuela’ya ulaşmaya çalışıyor… Geçen yazdan bu yana tehlike çanları çalmaya başlamıştı gerçi… Washington, Venezuela’nın İran ile silah anlaşması yaptığını biliyor. Amerikan istihbaratı uzun menzilli füzelerin bu anlaşmanın pekâlâ bir parçası olabileceği hakkında teyakkuz halinde.
Trump’ın iktidarında Venezuela’nın lideri Maduro, İran ile bir silah anlaşmasının ‘müthiş’ bir fikir olduğu hakkında yaptığı ‘şaka’, Washington’ın Caracas’ı sert bir dille uyarmasıyla karşılık bulmuştu…
Amerikan yetkilileri bahsi o zaman geçen bu gemilerin şimdi Atlantik’i geçenler olabileceği hakkında endişeli.
Biden, Caracas’ın bu iki gemiyi kabul etmesi halinde gerekenin yapılacağını söyleyerek uyarıda bulundu.
Amerikan Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada gemide bulunanların ne olduğuna yüzde yüz emin olmadıklarını belirtti. Ancak havadan çekilen fotoğraflarda üstü kapalı olan kargonun süratli saldırı botları olabileceği ihtimalini ortadan kaldırmıyor.
Yıllardır Tahran’ın Amerikan gemilerini Basra Körfezinde bu botlarla taciz ettikleri malûm.
Amerika’nın bu gemileri durdurmak için ne yapacağını veyahut yapmayacağını kestirmek zor.
Gemiler Caracas’a yaklaştıkça İran ve Venezuela’nın Biden’ın sabrını ve tavrını zorladığı muhakkak…
Biden bu iki ülkeye yönelik bazı yaptırımları kaldırma ihtimalini gözden geçirirken Caracas ve Tahran’ın bu hamlesi ‘neden?’ sorusunu akla getiriyor.
İran kesinlikle nükleer silahlanma konusundaki müzakerelerde bir koz istiyor. Venezuela ise Amerika’yı ekonomik yaptırımları kaldırması için baskı yapıyor. Amerika’nın Venezuela’da muhalefet lideri Guaido’yu tanıması Biden’ın Maduro yönetimiyle gerginliğini tırmandırıyor.
Çok açık görünen uluslararası bir blok oluşuyor. Tahran ve Caracas, ABD’ye karşı ikili bir blok oluşturuyor. Rusya ve Çin bu oluşuma yakın durarak Amerika’nın vereceği kararları ve yapacağı hamleyi manipüle etmeye çalışıyor.
Venezuela’nın ekonomisi Maduro iktidarında yerle bir oldu. İran bu süreçte petrolden yiyeceğe her türlü desteği verdi. Venezuela ise İran’ın bu yardımlarına karşılık Washington’a meydan okuyan bir siyaset izleyerek Şii İslamcılığı küresel olarak yaymaya ve Ortadoğu’nun da ötesinde bir güç haline gelmesinde rol üstlendi.
Son birkaç yıldır Amerikalı yetkililer Venezuela’nın ve İran’ın İslam Devrim Muhafızlarıyla ve Şii milislerden oluşan Hizbullah ile yakınlığından rahatsız.
Caracas’a doğru giden İran gemilerinin Amerika’nın Basra Körfezindeki 40 yıldır varlığına bir tavır ve taciz olarak bile okunabilir.
Gerilim tırmanıyor.
1962 Küba füze krizinin daha küçük çaplı bir versiyonu ile mi karşı karşıyayız?
Amerika geçmişte İran’dan Venezuela’ya yollanan birçok petrol tankerini, Yemen’e Husilere yollanmak üzere silah dolu gemileri durdurdu.
Teknik olarak Amerika Maduro iktidarını tanımıyor. Seçimleri hileyle aldığına inanıldığından muhalif lider Juan Guaido muhatapları. Yâni Guaido gemileri kontrol etmek için Washington’a yeşil ışık yakarsa Amerika hamle yapabilir…
Tırmanan gerginliğin içinde yeni ittifaklar doğuyor. Rusya ve Küba Maduro’ya güvenlik ve istihbarat desteği verirken, Çin Caracas ile yakınlığını pekiştiriyor.
Biden’ın yeni yaptırımlarla daha keskin bir tavır gösterme ihtimali kesinleşiyor…
Neticede ekonomik ve siyasi yaptırımlar için G7 ortaklarının mutabık olması önemli bir husus. Macron, Johnson ve Biden’ın Çin’e karşı nasıl bir tavır alması gerektiği Cornwall’da konuşulan konulardan…
Önümüzdeki günlerde Amerika’nın ve müttefiklerinin alacağı önlemler ve uygulayacağı yaptırımlar sandığımızdan sert olacağa benziyor…
Anlaşılan o ki; Caracas’a giden veya oradan kalkan gemilerden dünyada kimseye hayır yok…