Messi'nin yeşil göz yaşları

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
11 Ağustos 2021 Çarşamba

Lionel Messi, Barselona ile anlaşamaması ile 2021 yazının transfer haberlerine damgasını vurdu. Dünyanın en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen, altı Ballon D’or sahibi, on kez İspanya Şampiyonu, dört kez Şampiyonlar Ligi şampiyonu, üç kez UEFA Süper Kupa Şampiyonu olan, bu yaz Cope America’da Arjantin’i şampiyon yapan, bu kadar başarılı futbolcu nasıl oluyor da kulübünden ayrılmak zorunda kalıyor; hem Barselona hem de Messi’nin göz yaşlarına rağmen bu duruma geliyorlar? 

Aslında temel problem, La Liga yönetiminin kulüplere harcama limiti koymasından geliyor. Harcama limiti kuralları bize çok tanıdık geliyor çünkü biz de bu sistemi La Liga’dan aldık. Bundan önce genel olarak sürdürülebilir bir kulübünüz olması için futbolcu maaşlarının gelirlere oranın yüzde 70 civarında olması gerekiyor. Bu oranın şu anda Barselona için yüzde 90-95 civarında olduğunu söyleniyor. Bu arada Barselona’nın son yaptığı üç transfer -Memphis Depay, Sergio Agüero ve Eric Garcia- bedelsiz transferler olarak geldi. Bu durumda bu futbolcuların maaş ücretlerinin, bonservis ödenenlere oranla çok daha yüksek ücret alacaklarını biliyoruz. Zaten bu harcama limitinden dolayı Barselona Futbol Kulübü Başkanı Joan Laporta bu oyuncuları da La Liga’da oynamaları için onay alabileceklerinden emin olmadığını söyledi.

Peki durum buraya nasıl geldi? 

Hikaye aslında geçen sezon konuşulmaya başlanmıştı... Messi’nin takımın başarısından memnun olmadığından takımdan ayrılabileceği söyleniyordu. Fakat Barselona Kulübünün, 10 numarasını bırakmaya niyeti yoktu ve kriz bir şekilde atlatıldı. Zaten Messi de basın toplantısında bunu dile getirdi. “Kulüpten ayrılmak istiyordum ama fikrimi değiştirip kalmaya karar vermiştim.” Asıl problemin kaynağı çok daha eskiye dayanıyor. 2008’de kulübün futbol gelirleri 280 milyon Pound, maaş bütçesi 160 milyon Pound civarındaydı böylece futbolcu maaşlarının gelirlere oranın oranı yüzde 70-75 civarında kalıyordu. Fakat 2008’de düzenli olarak Messi’ye verilen kontrat yenilenmesi ve maaşına zam yapılması dengeleri bozmaya başladı. 2010’da dengesiz maaş artırımı yüzünden kulüp ekonomik önlemler almaya başladı. Hatta bazı futbolculardan maaş indirimi yapılmasını istedi. 2014’te Messi’yle sözleşme yenileme konuşmaları yapılırken eski yönetim sürekli olarak maaşın ve ücretlendirmemin yükseltilmesinin mümkün olmadığını söylemeye çalışsa da La Liga ve Şampiyonlar Ligi şampiyonu bir takımın kaptanına bunu anlatmak veya taraftarın bunu kabul etmesi mümkün olmadı. Dolasıyla yönetim ile Messi arasında kısa bir gerginlikten sonra, Messi bol sıfırlı sözleşmeye imza attı. Messi tekrar imza attıktan sonra maaş-gelirler dengesini tutmak neredeyse imkânsız bir hale geldi. Bu durum beraber oynadığını Xavi, İnesta, Busquests, Pique gibi oyuncuların da maaşlarının artmasına ve beklentilerin yükselmesine neden oldu. Şu an Barselona Kulübü açık ara en çok maaş ödeyen ve en çok borcu olan kulüp. Tek çıkış yolu yüksek bonservisle oyuncu satmak. Ancak maaş ortalaması yükselttiğiniz zaman da kimse kulüpten ayrılmayı tercih etmiyor doğal olarak.
Peki Messi ne kadar kazanıyor?

Dünyanın en iyisi olması nedeniyle tabii ki en çok kazanan oyuncu olacak. Messi, Forbes raporuna göre 2020 yılında en çok kazanan futbolcusu. Rapora göre, Messi 126 milyon dolar, Ronaldo 117 milyon dolar, Neymar 96 milyon dolar kazanmış gözüküyor. Burada, altının çizilmesi gereken iki nokta var: Messi’nin neredeyse 17 yıldır kulüp değiştirmemiş olması ve kontratının devamlı artmış olması.

Messi’nin transferinin konuşulduğu iki kulüp var, Paris St. Germain ve Manchester City. Paris St. Germain yüksek ücret verip çeşitli finansal oyunlarla bu işin üstesinden gelindiğini tahmin ediliyor. Manchester City ise finansal fair play yüzünden neredeyse Şampiyonlar Ligine gidemiyordu.

Finansal yeterlilik, futbolcuların sürekli daha yüksek kontrat istemesi ve doğal kaynak gelirlerinin orantısız bir şekilde futbola aktarılması dünya futbolunu gittikçe kaosa doğru sürüklüyor. Bu durum daha ne kadar sürdürülebilir hep beraber göreceğiz. Ama Messi’nin göz yaşlarına çok da kendimizi kaptırmamak gerekiyor. Gözyaşları biraz yeşil akıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün