Bir sabah uyandığımızda, yarım asırlık bir reklâm çizgi filminin etkisi ile yaşanılan onlarca yıldır kandırıldığımızla yüzleştik.
Elzie Crisler Segar’ın yarattığı Temel Reis karakteri, ıspanak yiyerek güçlenen, çizgi roman karakteriydi ve ıspanak bitkisinin demir yüklü olduğunu bildik hep. Sıska Safinaz’a da ıspanak neden yedirmediğini sorduğum çocukluğum boyunca, ıspanakın bir gün tahmin edilenden çok daha az demir içerdiğini öğreneceğimizi bilemezdim. Oysa öyleymiş. Sadece bu da değil. Uzmanlar kalp için şunu ye bunu yeme, kolesterole şu iyi gelir, kansızlığı bu renk yiyecekler düzeltir gibi ifadeler kura dursun, gün geliyor bildiklerimizin tam tersini söyleyen başka uzmanlar çıkıyor.
Uzun yaşamak sağlıklı yaşamak, bedenle birlikte reiki, meditasyon, yoga gibi aktivitelerle ruhu da beslemek gibi eğilimlerimizin olduğu bu çağa, bu pencereden bakınca bir isim verilmiş: ‘Healthy Live Age ya da Well Age.’
İnsanların uzun ve sağlıklı yaşam sürmelerini anlatan bir yaşam modeli. Stresten uzak, dengeli ve sağlıklı beslenme yöntemlerinin kişisel uygulamalara indirgenerek kişiselleştirilmesi ve alabildiğine uzun yaşamak için hedeflenen bir ömür sürme yöntemi. İyi yaşama çağı. İyi ve uzun yaşama çağı.
Elbette bir cağa bu adı vermek, o çağın getirisi bir ömrü anlatmıyor bizlere. Hayal edilen, uzun ve sağlıklı yaşamı simgeliyor sadece. Bu çağda, etkisini yıllar sonra anlayacağımız hesapsız sinyaller içerisinde ve sınırsız streslerle yaşarken, uzun yaşamak neyimize diye sitem etmeden geçemiyor insan.
Ancak istiyoruz da. Şahsen sağlıklı olacaksam ben isterim, uzun uzun yaşamayı.
Uzun yaşamak deyince ise akla ilk gelen elbette Zaro Ağa oluyor.
Hiç duymuş muydunuz bilmiyorum ama Zaro Ağa dünyanın en uzun yaşayan birkaç insanından biri. 1777 yılında doğmuş ve 1934 yılında ölmüş. Hesaplaması bile zor. 157 yıl yaşamış. Kişisel tarihine baktığımızda Zaro Ağa on Osmanlı padişahı, iki cumhurbaşkanı görmüş, altı savaşa katılmış.
Zaro Ağa o koca ömrünün son yıllarında yatağa düşmüş. 157 yıllık çınarı da prostat kanseri devirmiş.
Belki de Publius Terentius bir sözünü unutmamak gerekir ve buna bakarak çok uzun değil, yaşadığımız sürece sağlıklı yaşamayı hedeflemek daha gerçekçi ve mutlu edici bir hedef olacaktır.
Publius Terentius demişti ki, “Senectus İpsa Morbus!” yani “Yaşlılığın kendisi bir hastalıktır!”