Başlığı yukarıdaki gibi olup uluslararası ilişkiler alanında doktora sahibi olan Sn. Ferhat Balekoğlu’nun kaleme aldığı 286 sayfalık kitabın 239 sayfası, 1967 yılının haziran ayında meydana gelmiş olan 6 Gün Savaşı’nın kısa ve öz güncesini okurla paylaşıyor.
6 Gün Savaşı’nın hangi şartlarda meydana geldiğini, gelişimini ve sonuçlanmasını ABD, Sovyetler Birliği, Birleşmiş Milletler, Mısır (BAC-Birleşik Arap Cumhuriyeti), Ürdün, Suriye ve İsrail siyasetçileri, bakanları ve üst düzey yetkilileri arasındaki mektup ve mesaj teatileri üzerinden anlatan bu kitabın Ortadoğu konularına ilgi duyanlar tarafından okunmasını hararetle tavsiye ediyorum.
Okurun uluslararası diplomasinin nasıl işlediğini, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki hassas dengeyi, Birleşmiş Milletlerin yapabileceklerinin sınırlarını, dezenformasyonun taraflara yanlış hamleler yaptırmak için nasıl kullanıldığını yaşanmış örnekleriyle değerlendirebileceği ilginç bir kitap.
Kitabın ‘Sonuç: Hiç Bitmeyen Savaş’ başlığı altındaki son yirmi sayfası ise Ortadoğu sorununa taraf olan ülkelerin İsrail ile olan ilişkilerini kısa konu başlıklarıyla etkin bir şekilde özetliyor.
Sonuç bölümünde değinilmesinin gerekli olduğunu düşündüğüm bazı hususlar şöyle:
Sayfa 246’da Sn. Balekoğlu, İsrail’in Lübnan’daki Sabra ve Şatila kamplarında büyük çaplı bir katliam yaptığını yazmış. Katliamı yapan İsrail değil, komutanları ve aynı zamanda Lübnan Cumhurbaşkanı olup suikasta kurban giden Beşir Cemayel’in intikamını almak isteyen Hristiyan Arap Falanjist milislerdi. Katliamı yapan milislerin komutanı Eli Hobeika daha sonra Suriye güdümüne girecek olan Lübnan hükümetlerinde bakanlık yapacaktı.
Sayfa 251’de Üçüncü Bölge’nin yüzde 98’inin Filistin Yönetimine devri konusu muğlak.
Sayfa 253’te Sn. Balekoğlu ‘Gazze şeridinden artan roket ateşi’ne değinmiş. Ancak bu ateşin askerî hedefleri değil, kasıtlı olarak şehir ve kasabaları yani İsrailli sivilleri hedef aldığını ihsas edebilirdi.
Keza, sayfa 256’da “11 Mart 1978’de İsrail’deki bir komando saldırısının çok sayıda İsrail vatandaşının ölümüne ve yaralanmasına” sebep olduğunu söylerken bu saldırının aslında Filistinli teröristlerin İsrail Sahil Yolunda bir otobüsü kaçırıp 13'ü çocuk 38 İsrailli sivili katledip, 76 kişiyi yaralaması olduğunu okurla paylaşsaydı iyi olurdu.
Gerçek şu ki, İsrail’in yapmak zorunda bırakıldığı 2008-2021 arasındaki dört büyük Gazze müdahalesi, Hamas örgütünün İsrailli sivilleri bilinçli olarak hedef alması yüzünden meydana gelmişti.
Sn. Balekoğlu benzer bir çalışmayı Ekim 1973’te meydana gelen Yom Kipur Savaşı için de yaparsa, onu da büyük ilgiyle okuyacağım.