Nisan ayında imza günlerine başladığım yeni kitabım ‘İktisada Yeniden Giriş’ ile ilgili burada da kısa bilgiler vereyim dedim. Ekonomi yönetiminden spor yönetimine kadar yapılan hatalardan çıkarılan dersleri toparladığım kitap aynı zamanda bireylere tasarruf, yatırım ve kazanç felsefesine yer veriyor. Destek Yayınlarından beğeninize sunuldu. Geliri de Topkapı Üniversitesi Öğrenci Kulüplerine bağışlandı.
Martta verdiğim konferanslarda tekrar ettiğim bazı tavsiyeleri, tam zamanı olduğunu düşündüğüm için paylaşıyorum:
- Şahsi masraflarınızı ya da işinizle alakası olmayan harcamalarınızı firmaya fatura etmeyin; hem etik olarak yanlış hem de ekonomik olarak zararlı bir davranış.
- Harcamalarınızı önceliklendirin; ayakta kalmanızı sağlayacak faaliyetler için kaynaklarınızı kullanın.
- Eğer mevcut kapasiteyi tam olarak kullanamıyorsanız ilave kapasite için yatırıma kalkışmayın.
- Borç-alacak ilişkilerinde uykunuzu kaçıracak adımlar atmayın.
- Tahsilat imkanlarınızı artırın, alacakları yaşlandırmayın; tahsilatı kolaylaştırmak için yeni metotlar geliştirin.
- Malın tedariki malın fiyatından daha önemli hale geldi; bu konuya ciddiyetle eğilin ve kaderinizi başkalarının eline bırakmayın.
- Döviz maliyetlere karşı TL geliri olan firmaların riskli davranışlar göstermemesi, ödeme ve borç gerçeğine uygun şekilde döviz kurlarının geri çekildiği her anı değerlendirmesi gerekir.
- Mümkünse ihracatınızı cironuzun en az % 50'i düzeyine getirin.
"Parasına Hükmü Geçen Kurum Batmaz..."
Geçen ay Galatasaray Olağan Mali Genel Kurulu'nda söz aldığımda şunu ifade ettim: Profesyonel olarak çalışan üst düzey personelin aldığı kritik kararların mali sonuçlarından haberdar olması ve sorumluluğunu alması gerekir. Başarısızlıkların tamamını bütçeye bağlayamazlar. Çünkü sınırsız kaynak diye bir durum yok hayatta. Mali sonuçları olan işleri siyaset ederek yönetmek de imkansızdır. Çünkü önünde sonunda sözler uçar ama zarar gerçektir.
Bundan başka, firmaların sahipleri, kurumların yöneticileri ve tabii ki profesyoneller, zamansız talep ve harcamalara hem etik gereği hem de rasyonellik gereği "dur" demeyi bilmeli. Örnek vereyim: Üst düzey profesyonellerin altına pahalı arabalar çekmek yerine, çalışanların işe geliş gidiş ve çevre şartlarını iyileştirmek, verimliliği artırmak için önemli olabilir.
Lüks mutluluk getirmez ama başarı mutluluk getirir. Başarının olmadığı yerde kimse sorumluluk almaz, suçlu hep başkasıdır. Mutsuz insanların çalıştığı yerde zaten verim olmaz sonunda batar; bunu unutmayalım.