“Veine parah mate Aaron levet Levi, vayotse perah, vayatsets tsits, vayigmol şekedim/Aaron’un asası filiz vermiş, tomurcuklanıp çiçek açmış, badem yetiştirmiş.”
Yukarıdaki pasuk aslında Aaron’un ve Levi kabilesinin önemini ve liderlik özelliğini vurgulamak için kullanılır.
1989 yılında ‘Dünya İbranice Öğretmenleri Semineri’ Yeruşalayim’de Binyane Hauma’da yapılır. Seminerin giriş bölümünde konuşan onursal başkan Rişon Letsion Rav Mordehay Eliyau (Z’Ts’K’L’) bu pasuğu kullanır ve değişik bir yorum yapar.
Aaron’un asası aslında toplumun liderlik özelliğine sahip kişilerini ifade eder. Bu çok açık. Bizler de eğitmenler ve madrihler olarak toplumun bu kadrosunun çok önemli bir bölümünü temsil ediyoruz. Asanın çiçeklenmesi liderliğe, öğretmenliğe ve eğitmenliğe yeni başlayan tecrübesi az olan kişileri, tomurcuklanma bu konuda biraz daha tecrübe kazanmış kesimi sembolize eder. Asanın badem yetiştirmesi de olgunlaşmayı, meyve vermeyi tecrübeli öğretmenleri ve onların yetiştirdikleri ile topladıkları meyveleri simgeler.
Gençlerimizin sayesinde aslında Aaron’un asası bir kez daha çiçeklenmeye, tomurcuk vermeye ve badem yetiştirmeye hazırlanıyor. Gençlerimiz, yani toplumun içinde parlayan ışığı ile dikkat çekenler, ışıklarını nasıl kullanacaklarını öğrenmek ve bu ışığı daha geniş kitlelere ulaştırmak için üzerlerine ödev alırlar. Hiç de kolay olmayan bu yolda elbette sayısız zorluk hepimizi bekler. Bazen bazılarımız bu yolda daha fazla ilerlemeyi göze alamaz ve yarı yolda dururuz. Ama birçoğumuz da bu yolun bütün zorluklarını yenerek çok önemli olan görevi yani olgun bademler yetiştirmeyi başaracaktır.
Avraam’dan beri başlayan altın zincir günümüze kadar büyük fedakârlıklar ve zorluklarla gelmiştir. Bu uğurda yaşamlarını feda edenlerin sayısı hiç de az değildir. Bizlere düşen görev bu altın zinciri koparmadan bizden sonrakilere aktarabilmektir. Bunu yapabilmek için de öncelikle kendimizin bilgilenmesi ve bizden sonraki nesli yetiştirmesi gerekir.
Bütün zorlukları aşacak cesareti, gücü ve enerjiyi Tora’nın aydınlatıcı ışığından alacağız. ‘Ad... oz leamo yiten / Tanrı halkına cesaret (Tora) vermiştir’ diyen Teilim’in 29. bölümüne yine Teilim’in 119. bölümünden bir pasukla destek vermeye çalışalım. Bilelim ki bu ışık bizleri aydınlattığı gibi nicelerini de aydınlatacaktır. ‘Ner leragli devareha veor lintivati / sözlerin adımlarım için bir meşale, yolum için ise bir ışıktır.’ Sözlerimizin sonunda da Yeşayau peygamberin satırlarında söylenen bir ilkeyi slogan gibi benimsemeye çalışalım: ‘Bet Yaakov ! Lehu veneleha beor Ad.../Yaakov evi! Gelin Tanrı’nın ışığında yürüyelim.’