İtalya’nın ilk kadın başbakanı Giorgia Meloni seçimleri açık farkla kazandı. Dünya ülkeleri sonucu ‘Mussolini kazandı’ şeklinde değerlendirdi. Yılmaz Özdil (Sözcü, 29 Eylül ’22) makalesinde konuyla ilgili olarak, “(…) Kaçak mülteci meselesinin sıradan insanların hayatında ne kadar yıkıcı bir hale geldiğini görmeyenlerin entel dantel barlarda faşist damgasını yapıştırması ne kadar kolay değil mi?(…)” diye yazdı.
Şimdilerde İtalya sokakları Afrikalı, Ortadoğulu mültecilerle dolu. İtalyanlar kendi ülkelerinde neredeyse azınlık durumundalar.
↔↔↔
Yakın zamanda göreve gelen İngiltere Başbakanı Liz Truss’un öncelikli programı kaçak mültecileri Ruanda’ya göndermek. Yunanistan, Avusturya ve daha birçok ülke aynı sorunla mücadele veriyor. Özdil aynı yazısında, ‘Bu ülkeler birer Mussolini hayranı mı?’ serzenişinde.
İran’da halk ayaklanmaya başladı. Protesto yürüyüşleri her gün giderek artıyor. İran yıllardır toplumsal hareketlerle çalkalanıyor. Kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle tutuklanan Mahsa Emini’nin hayatını yitirmesinin ardından kadınlar direnişi farklı bir boyuta taşıyor. Çeşitli basın organlarında kara mizah olarak yayınlanan, ‘uçuşan kadın saçları’ sanırım uzun süre hafızalardan silinmeyecek. Avrupa bir kez daha seyirci rolünde mi kalacak?
↔↔↔
Hal böyle iken…
21. yüzyılda demokrasiye aykırı bulunsa da İngiliz Monarşisi tüm protokolüyle karmaşık dünya sorunlarına on gün için ara verdirdi. Kraliçe II. Elizabeth’in 8 Eylül’de vefatından, 19 Eylül’de ebedi istirahatgâhına kadar geçen süreçte dünya ekran başına kitlendi. On bir gün boyunca tahta geçen yeni kral III. Charles, Konsort Kraliçe Camilla, Prens Williams ve Harry’nin her adımı izlendi. Sosyal medyanın her fırsatta görüntülediği Kate Middleton ile Meghan Markle siyah matem giysileriyle arka planda kaldı.
İngiliz Kraliyet Ailesi’nde tahtın üçüncü varisi olan yedi yaşındaki Prenses Charlotte (Charlotte Elizabeth Diana) cenaze töreninde Kraliçe’ye benzerliği ile dikkat çekti.
Yetmiş yılı aşkın hizmetiyle, Birleşik Krallık’ın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı II. Elizabeth etki alanı çok geniş bir kültürün simge ismi olarak tarihe geçecek.
↔↔↔
İngiltere Kraliçesi’nin kaybı önemli bir olaydı. Ama dünya dönmeye devam etti. Mülteciler hâlâ büyük sorun. Rusya Avrupa’ya gaz akışını durdurdu. Avrupa Birliği ülkeleri elektrik tüketimini kısıtlamaya gidiyor. Avrupa kışı nasıl geçirecek? Alınan tasarruf önlemleri arasında konutlar on dokuz dereceden fazla ısıtılmayacak. Dünya arenasında tatsız gelişmelere her gün yenileri ekleniyor. İnsanların ruh halleri karamsar. Tabii ki Kraliçe’nin vefatı herkesi üzüntüye sevk etmedi. Ancak monarşi televizyon kanallarında gündemi ilk sıralara taşıyarak kısa süre için de olsa puslu havayı değiştirdi.
Dilerim rüzgârlar doğru yöne esmeye başlar. Gelen gideni aratmasın da…
Sağlıkla kalın.