Bir yıl demek dünyanın güneşin etrafında tam bir tur atması, tam turunu tamamlamasıdır. Yaklaşık olarak 365 gündür. 365 gün 6 saat olarak da bilinir. Yılsonları daha ziyade bir bitiş olarak değil, bir başlangıç olarak kutlanır. Yılbaşları sevdikleriniz yanınızda ve sağlıklı olduğu sürece çok keyiflidir. Her sene hedefler konulur, birçoğu gerçekleşmez, bir kısmı gerçekleşir… Çocukluğumdan beri iki yılbaşı kutlama şansım olduğu için kendimi çok şanslı sayarım. Biri ailemizle kutladığımız yılbaşımız Roş Aşana, ikincisi de Miladi takvime göre kutladığımız yeni yıldır. Dünyayı saran bir pandeminin ardından tekrar ailece on gün evvel kutlayabildiğimiz yılbaşı, belki de kıymetini en çok anlayabildiğimiz Roş Aşana idi. Yazım o günlere denk gelmediği için, kısa bir gecikmeyle tüm sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, keyifli, bala batırılan elma gibi tatlı bir yıl geçirmenizi dilerim. Şana Tova!
***
Roş Aşana’dan on gün sonra başlayan Yom Kipur ise benim için sadece oruç tutulan bir gün değil; kendimi dinlediğim, muhasebemi kendi kendime yaptığım, kendimin en iyi versiyonu olmak için neler yapabileceğimi düşündüğüm bir gündür. Güneş batıp Yom Kipur gecesi başlamadan önce birbirimize söylediğimiz Hatima Tova yani “iyi mühürlemeler, iyi yazgılar” lafını her sene düşünürüm. Yeni yılda söylediğimiz tüm dileklerin başıdır aslında…
***
Her sene Roş Aşana ve Yom Kipur zamanı ailemden uzak, yurtdışında geçirdiğim öğrencilik yıllarımı ve diğer bayram zamanı evimden uzak geçirdiğim seneler aklıma düşer. İlk senemde beni tanımamasına rağmen bana bayramlarda evini açan Türkleri, akabindeki senelerde beni her sene evinde misafir eden Kolombiyalı komşularım aklımdan çıkmaz. Amerika’da gittiğim kadın ve erkeğin birlikte oturduğu ilk sinagog, İtalya’da beni davet eden ailenin götürdüğü süslü sinagog, damak tadımdan oldukça farklı olan Aşkenaz yemeklerinden oluşan bayram yemekleri, lazanya ve çeşitli makarnalardan oluşan bayram yemekleri gibi anılar yüzüme bir gülümseme oturtur. 2000’li yıllarda, güvensizlik, korku, COVID gibi sebepler yüzünden artık tanımadığımız insanlara bayramlarda evimizi açma alışkanlığı ortadan büyük ölçüde kalkmış olsa da, benim için bir insanın evinden uzak bir insana yapabileceği en güzel harekettir.
***
Yeni yıl için en büyük dileklerimden biri daha güvenli daha temiz bir dünyada yaşamak. Savaş haberleriyle, istek şarkıyı bilmediği için öldürülen şarkıcı haberleriyle, cinayet, yeni virüs, finansal kriz, kötülük haberleriyle uyanmamak. Çoğu mutsuzluğun başlangıç noktası olan insanların arkasından kötü söz söyleyen insanlardan olabildiğince uzak durmak… Dünyadaki çoğu olay kontrolümüzün dışında olsa da kontrol edebileceğimiz konularda kendimizin en iyi versiyonu olmak için yeni bir yıla daha girdik. Hatima Tova!