2022 yılını göndermemize çok az kaldı. Her yeni yılda olduğu gibi 2023 yılından da öncelikle sağlık ve huzur sonrasında bol kazanç bekliyoruz. Bu temennimiz nefes aldığımız sürece hiç bitmez. Kimimiz buna eklemeler yapar kimimiz ise sadece parasal bolluk bekler ama hepimiz bir beklenti içerisinde oluruz.
Peki 2023 yılında dünyada ve Türkiye’de nasıl bir gelecek bizi bekliyor?
Dünyada 2023 yılının nasıl olabileceği az çok belli oldu. Bunu zaten pek çok mecradan takip edip yorumlayabiliyoruz. Her gittiğimiz yerde her katıldığımız toplantıda bizi bekleyen tek soru oluyor.
2023 yılında Türkiye ekonomisinde neler olacak?
2023 yılında bizi bekleyen en büyük konu cumhurbaşkanlığı seçimi.
Ekonomi yönetimi tüm kaynakları ile Cumhurbaşkanlığı seçimine Türkiye’yi hazırlamaya çalışıyor. Büyük siyasi değişiklikler büyük ekonomik krizler sonrasında gerçekleşir. Bu çok iyi bilindiği için tüm tedbirler ülkede bir ekonomik kriz yokmuş algısı oluşturmak üzerine şekilleniyor.
Enflasyonda baz etkisinden yararlanılarak gerçekleşecek düşüş bir başarı hikayesi olarak ortaya konuluyor.
Baz etkisi; 12 aylık seride gerçekleşen enflasyon rakamının bir önceki yılın aynı ayının enflasyon rakamının yerini alması ve böylece serinin yeni veri ile devam etmesidir. Eğer bir önceki yıl enflasyonu gerçekleşen enflasyondan yüksekse seriye yeni girecek veri ile enflasyon yıllıkta düşer tam tersi durumda da artar.
Seriye giren veri düşük bile olsa bu fiyatlar genel düzeyinin arttığını ancak artış hızının bir önceki yılın aynı ayına göre daha düşük hızda olduğunu gösterir. O nedenle tek gerçek fiyatların yine arttığıdır.
Milletçe hafızamız iki-üç aylık olduğu için bunu bir başarı gibi sunanlara şu soruyu sormayız.
Seri faiz indirimleri başladığı Eylül 2021 de enflasyon aylık yüzde kaçtı? TCMB’nin beklentisi ne idi mesela?
Hatırlatmak için ben size söyleyeyim:
2020 yılı eylül ayı enflasyonu aylık %1,25, yıllık %19,58 gerçekleşmişti. Peki Merkez Bankası beklentisi ne idi? %14,1. Şaşıranlar için yazı ile de yazayım: Yüzde on dört nokta 1.
Şimdi bize başarı olarak satılan 2023 sonunda enflasyonun %20 ila 30 arasında olacağı.
Bir de kur açısından bakalım başarımıza…
Seri faiz indirimlerinin başladığı Eylül 2021’de DolarTL 8,55 ortalama değere sahipken şimdi 18,65 civarında. Ancak kurun yaklaşık dört aydır burada sabit tutulması bir başka başarı olarak bize sunuluyor.
Ülkede mevcutta enflasyon % 84 (resmi rakamlara göre) olup, yatırımcının gideceği başka bir yer de bırakılmayınca mecburi adres olan Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırıyor. Her yaştan yüz binlerce yeni yatırımcı borsaya geldi. Bunların birçoğu buraları hiç bilmiyor. Yatırımcı tabanı bir anda genişledi. Müzik devam ederken herkes dans ediyor ancak müzik bitince olan sandalye bulamayıp ayakta kalanlara olacak maalesef.
Türkiye ekonomisi açısından 2023 yılını ikiye ayırmak lazım:
Seçim sonrasını ayrıca konuşuruz ancak seçime kadar olacaklara kısaca bakarsak…
Bu arada İstanbul’da ekmeğe zam geldi. 1 Ocak’tan itibaren ekmek 5 TL’den satılacak. Geçtiğimiz yıl (2021) Eylül’de ekmek 2 TL iken sonrasında zam gelip 2,5 TL’ye çıkmıştı. Milyonların en önemli besin kaynağındaki artış korkunç. Peynirin fiyatı eti geçti. Yani yan ürün ana üründen daha pahalı.
Ama işin daha vahimi geniş halk kitleleri enflasyona alıştı. Anormal fiyatları normal kabul ediliyor. Çok kişi bu işin müsebbibinin dış güçler olduğuna, 2023’te Lozan’ın 100. yılında bu esaretten kurtulacağımıza inanıyor.
Tüm hesap ve kitap seçimin ne olursa olsun kazanılması üzerine o nedenle Borsa arada kar satışları olsa da yine de belli bir trendde en azından seçime kadar gidecek. Burada yatırımcının terste kalması istenmeyecektir. Ayrıca Borsa, KKM’den çıkanlar için de iyi bir alternatif durumunda. O nedenle buradaki trendin seçime kadar devam edeceğini düşünüyorum.
İyisiyle kötüsüyle bir yılı geride bırakıyoruz. 2023 yılı her birimiz ve ülkemiz için başarılı bir yıl olsun. Bir daha salgın endişemiz olmasın. Mutluluk ve huzur her birimizle olsun.
Hepinize mutlu yıllar dilerim.