Dikey tarım, ürünlerin üst üste konarak yetiştirildiği yeni bir yöntem. Bitkiler, güneş ışığı ve su geri dönüşümü olmayan ortamlarda, led ışık altında yetiştiriliyor. Bitki koruma ilaçlarına da ihtiyaç duyulmuyor çünkü ortam temiz, böcekten arındırılmış ve herhangi bir haşeratın oluşumu için elverişsiz bir alana sahip.
Yatay bir alan ihtiyacına bağlı kalmaksızın, dikey şekilde konumlandırılan özel basamaklı yapılarla tarımsal üretim yapmak mümkün oluyor. Birim alanda daha verimli üretim sağlayan dikey tarımda, su, ışık, nem, sıcaklık ve rüzgâr gibi faktörlerin tamamı üreticiler tarafından kontrol ediliyor. Geliştirilen teknolojilerle, ekinlerin ideal düzeyde ışık alması, su ve besin kavuşması sağlanıyor. Çimlenmeden filizlenmeye, gelişmeden hasada kadar tarımsal yetiştiriciliğin her aşaması kontrol altında tutuluyor.
Bitkilerin kontrollü yetiştirilmesinin birçok açıdan verimli olduğu aşikar. Örneğin haşeratların ortadan kaldırılması toprak kirliliğini önemli derecede azaltıyor. Ayrıca büyüme hava koşulları gibi dış faktörlere de bağlı değil. Bunun anlamı, ürünlerin tüm yıl boyunca yetiştirilebilmesidir.
Dikey tarım, nakliye süresini ve maliyetlerini de azaltıyor. Ürün yetiştirmek geleneksel olarak çok fazla zaman aldığı için çürüme ve israfa yol açar. Buna karşılık dikey tarım, komşu yapılardan güvenli ve sağlıklı bir şekilde taze ürün tedarik edilmesini sağlıyor.
Dünyada teknoloji alanında yaptığı açılımlarla lider konumdaki İsrail, dikey tarımı destekleme ve küresel çapta kullanılabilir hâle getirme konusundaki çalışmalarına hızla devam ediyor. Şirketler hızlı ve fark yaratan çözümlerle beraber bu yeni metot tarımın hayatımıza girmesi için çalışıyor.
Farklı şirketlere göz atacak olursak başta İsrail olmak üzere ülkeye ve daha sonra bu işin ihracatını yaptıkları ülkelere katkılarını görebiliriz.
Vertical Field, kentsel eko-sistemleri dönüştürüyor. Vertical Field, akıllı şehirler için dikey tarım sistemlerini geliştiren öncü bir tarım teknolojileri şirketi. Akıllı dikey yetiştirme çözümleri geliştiren Vertical Field’ın kentsel çiftliği, herhangi bir kapalı ya da açık kentsel alanda ürün yetiştirerek artan nüfusun besleyici gıda ihtiyacını karşılamada yenilikçi ve erişilebilir bir yol. Benzersiz tarım (toprak temelli) platformu, kolayca dikilip hasat edilebilen ve 21 gün içerisinde olgunluğa erişen 200 çeşitten fazla ürünü yetiştirme kapasitesine sahip.
Saffron-Tech, tarımsal ürünlerin laboratuvar koşullarında kontrollü ve otomatik olarak yetiştirilmesini sağlayarak su, toprak ve insan gücünden tasarruf ederken mahsul kalitesini ve miktarını önemli ölçüde artırıyor. Şirket, öncelikli olarak “kırmızı altın” olarak bilinen ve ağırlık açısından altına eşit olan safranın ayrıcalıklı piyasasında uzmanlaştı.
TomGrow, kapalı alan yetiştiriciliği pazarına odaklanan bir kentsel çiftlik girişimi. TomGrow sistemi, bitkilerin toprağa, sulamaya ya da uzun süreler doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymadan iç mekânlarda yetiştirilmesine olanak tanıyor. Yetiştirme ortamındaki bu çığır açan teknolojisi kimya, tarım ve sürdürülebilirlik dünyaları arasında köprü kuruyor.
SoliDrip, meyve bahçeleri ve dikey bahçeler dâhil olmak üzere her boyutta umumi ve özel, açık ve kapalı bahçeler için tasarlanmış. Ayrıca birçok bahçe bitkisi ve ekim yöntemiyle de uyumlu. Şirketin teknolojisi büyük miktarda temiz su tasarrufu sağlıyor ve bahçelerin genel bakım masraflarını azaltıyor. SoliDrip’in misyonu, kırsal yeşillendirmeyi artırmak ve kırsal çevreyi geliştirmek.
Catchy-by-Davik, uçan böcek haşerelerini yakalayan benzersiz, uzun ömürlü kuru bir yapıştırıcı geliştirmiştir. Bu yapıştırıcı, kapalı tarım koşullarında, korumalı yetiştirme seralarında, kapalı dikey yapraklı yeşil yetiştirme yapılarında ve böcek geçirmez ağ evlerde asılan çeşitli renkte rulo tabakalara uygulanıyor. Bu; seralar, iç mekân ve ağ çiftçiliği için hepsi bir arada haşere kontrol ve izleme sistemidir.
Grofit, seralarda hassas tarım için sensörler ve yazılımlar geliştiriyor. Şirketin IoT platformu hava sıcaklığı, radyasyon bağıl nemi, toprak sulama, gübreleme ve daha fazlası gibi temel çevresel ve bitki büyüme parametrelerini ölçmek için küçük, basit, düşük maliyetli sensör istasyonları kullanıyor.
Growee (Yapay Zekâ Tabanlı Bitki Besleme Teknolojisi), büyüme analizi bulut platformu ile birlikte otonom bir besin dağıtım sistemi geliştirmektedir. Şirketin teknolojisi, gerçek zamanlı algılamayı besleme algoritmaları ve otomasyonla birleştirerek küçük ölçekli iç mekân çerçevecileri için bir bitki izleme ve besleme çözümü sunuyor.