Seçmek…

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
24 Mayıs 2023 Çarşamba

Doğduğumuz andan itibaren birçok seçim bizim adımıza yapılır. En başta, adı üstünde adımız seçilir. Ülkemiz ve dinimiz daha biz doğmadan, bizim adımıza seçilmiştir bile. Okuyacağımız anaokul, ilkokul, okula giyeceğimiz kıyafetler bile belli bir yaşa kadar bizim adımıza seçilir. İlk arkadaşlarımızı bile kendimiz seçmeyiz düşününce; ilk arkadaşlarımız ya anne babalarımızın arkadaşlarının çocukları ya da komşu çocuklarıdır. Kendi irademizle yaptığımız ilk seçim nedir diye düşünecek olursam, belki de futbol takımıdır. Orada da da genelde herkes babasının futbol takımını seçer. Bir de bugün hala görüştüğüm birkaç ilkokul arkadaşım ilk seçimlerim arasında yer alır.

Ben seçmeye başlamadan önce, adıma yapılmış seçimler konusunda şanslıyım.  İsmimi seviyorum. Ülkemi ve dinimi de. Her ne kadar futbola en ufak ilgim kalmasa da kendi yaptığım ilk seçim olan Galatasaray’ı da. Adıma seçilmiş çocukluk arkadaşlarımdan da memnunum. Aslında karakterlerimiz çok farklı olsa da sevgimiz baki. Önseçimlerden değiştirmek isteyeceğim tek unsur gereksiz disiplinli ilk ve ortaöğretim okullarım olabilirdi. Belki de onları bile değiştirmemek lazım, çünkü bugünkü kişiliğimi şekillendirdiler. 

***

Yıllar geçtikçe seçim yapmak zorunda olduğum konular çok fazlalaştı. Lisenin son iki senesinde fen, matematik ve edebiyat sınıfları arasında seçim yapmak zorunda kaldım. Üniversite sınavlarında gitmek istediğim okulları seçtim.  Gitmek istediğim okullardan birine girince okumak istediğim dalı, öğrenmek istediğim ek yabancı dili, staj yapmak istediğim şirketi, gönüllü çalışmak istediğim sosyal sorumluluk projesini, yeni arkadaşlarımı, yeni yurt odamı, yeni evimi seçtim. Okul bitip iş hayatı yılları başlayınca sayısız seçimler birbirini kovaladı. 

***

Doğduğumuzda bizim adımıza yapılmış seçimler haricinde, tüm seçimler kişiye özel. Bazıları genç yaşta evlenip çocuk sahibi olmayı seçer. Bazıları da işine odaklanıp kariyer yapar. Bazıları kariyerinin en yüksek noktasındayken bırakıp, hobisini sevdiği işi haline getirebilir. Bazısı çok çalışıp, çok seyahat etmeyi seçebilir. Bazıları huzuru evinde bulur, çalıştığı saatler haricinde sevdikleriyle saatlerce dizi seyredebilir. Bazıları sokak hayvanlarını çok sever, kendini onlara yardım etmeye adar. Bazıları evde can dostlarına yer açar, bazısı titizdir, korkabilir, evinde yer açamayabilir. Bazıları çocuk sahibi olmamayı seçer, bazıları çok çocuk sahibi olmak ister ama olamaz. Bazı insanlar hayat arkadaşını daha okuldayken bulur, bazı insanlar tüm gençliklerini bekar geçirir. Bazı insanlar 50 yaşından sonra evlenir, ikinci baharını yaşar. Bazı kişiler ailelerine çok bağlıdır, dünyanın öbür ucundan her gün görüntülü telefonda konuşur, bazıları aynı şehirde oturur ama nadiren görüşür. 

***

Hayatta her türlü seçim var, ve nefes aldığı her gün yeni seçimler yapar insan.  Seçtiğimiz olmadığında hayata küsmek, yeniden denememek ise tek yanlış seçimdir. Hayata devam, seçmeye devam…

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün