Türkiye’nin evrensel arenada temsil edilmesi konusundaki en önemli unsurlardan biri de iş insanları… Katma değerli üretim yapan, bu coğrafyadaki sonsuz kaynağı düzgün bir iş stratejisi ve dürüstlükle yönetebilen ticaret sektöründeki şirketler, ülkemizin dünyadaki imajını prestijli noktalara taşıyabiliyor.
İhracat yapan şirketlere Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı çok kıymetli destekler oluyor ve bu sayede dünyanın öbür ucunda dahi şirketinizi/ ürünlerinizi tanıtma imkanı buluyorsunuz. Avantajlar sadece bununla da kalmıyor, iletişim yeteneğiniz ve kalitenizle bir araya geldiğiniz her milletten insana kendinizi/ coğrafyanızın güzelliklerini ilk elden anlatma fırsatı buluyorsunuz ki bu belki yüzlerce reklamdan bile daha etkili. Örneğin sinema filmlerinin gişelerine de baktığınızda en büyük başarıyı hep kulaktan kulağa yayılan yapımlar kazanıyor.
Bizler de sesimizi daha fazla duyurmak, başardıklarımızı, ürettiklerimizi paylaşabilmek adına şubat ayında, İstanbul Sanayi Odasının plastik- ambalaj sektörü adına organize ettiği ‘Atlanta- Miami Ticari Delegasyonu’nunda Der Plastik, Rubikap, Mete Plastik, Fortis ve Eraysan gibi Türkiye’nin alanında lider şirketleri olarak ABD’yi ziyaret ettik.
Şirketler arasında yapılan B2B görüşmeler müthiş verimli geçti, PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı ve İSO Meclis Üyesi Ömer Karadeniz’in ekibiyle birlikte sorunsuz bir şekilde yönettiği heyette hem Atlanta’da hem de Miami’de Türkiye’nin reklamının en üst düzeyde yapıldığının garantisini verebilirim.
Tüm bu görüşmeler arasında dikkatimi çeken diğer bir detay ise Yahudi iş insanlarının sektörü domine etmesi oldu. Her firmanın yaklaşık on şirketle görüştüğü etkinlikte, hem İsrail hem de Sefarad kökenli dostlarımızı tanımak ve onlarla paylaşımda bulunmak beni çok mutlu etti.
Sefarad Yahudileriyle ilgili yeni bir proje geliyor!
Miami’de toplantı yaptığımız CAMACOL’den (ABD Latin Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu İlişkileri ve Programlar Sorumlusu Joe Garcia, kendisiyle Türkiye’de Yahudi Toplumu’nun yazılı basındaki tek temsilcisi Şalom Gazetesi’nde yazdığım bilgisini paylaşınca Sefarad Yahudileri ile ilgili bir proje hazırladıklarını gururla anlattı.
Hala iletişimimizi kesintisiz sürdürdüğümüz Garcia’yı, aradan altı ay gibi bir süre geçince proje hakkında detay almak için biraz sıkıştırdım. Miami Media and Film Market’te de aktif şekilde yer alan Garcia “WGA/AMPTP grevinin çözülmesini bekliyorum, mümkün olan en kısa sürede bunu hevesle yapacağım” cümleleriyle Amerikan Senaristler Birliği ve Sinema Filmi ve Televizyon Yapımcıları Birliği’nin 100. günü aşan grevinin sona ermesinin ardından projesini ilk açıklayacağı kaynaklardan birinin ŞALOM olacağının garantisini verdi.
Garcia’ya Türk-Amerikan ticari ilişkilerine dair bakış açısını sorduğumuzda ise “CAMACOL 2017 yılında Türkiye'ye çok başarılı bir ticaret misyonu gerçekleştirdi ve herkes gelenek, yenilik ve üretim kalitesinin birleşiminden derinden etkilendi” cevabını vererek ülkemize övgüde bulundu.
En yakın zamanda Türk Yahudi Toplumunu derinlemesine keşfetmek istediğini belirten Joe Garcia, Türkiye’deki ürün yelpazesini de kaliteli bulduğunu vurgulayarak “Kültürel farklılıklar aşılması zor bir engel değil ve ABD'de insanlar genellikle kalite karşısında çok hoş bir sürprizle karşılaşıyor” şeklinde konuştu.
Şalom’un misyonu ve gazetecilik konusundaki mükemmelliğinden çok etkilendim!
Tabii bu kadar hoş bir sohbetin ardından gazetemiz hakkında yorumunu almamak da olmazdı. Şalom’un çok kıymetli bir görev üstlendiğini ifade eden başarılı iş insanı “Şalom’un hem misyonundan hem de gazetecilik mükemmelliğinden çok etkilendim” yorumunda bulundu. Ben de bu övgüleri Genel Yayın Yönetmenimiz sevgili İvo Molinas nezdinde tüm ekip adına onur duyarak kabul ettim.
***
Otomatik Portakal’ı bir de rap müzikali olarak izleyin!
Usta Oyuncu Erdal Beşikçioğlu'nun genel sanat yönetmeni olduğu Tatbikat Sahnesi, yeni sezonda Anthony Burgess'in kült eseri ‘Otomatik Portakal’ı rap müzikali olarak sahneleniyor. Elvin ve Erdal Beşikçioğlu'nun birlikte uyarlayıp yönetmenliğini üstlendiği oyun, Şanışer, Sokrat St, Ados, Kamufle, Redo ve Müjde Kızılkan gibi çok değerli rap ve alternatif pop müzik sanatçılarını 18 kişilik koroyla sahnede buluşturuyor. Bu büyük gösteri ilk kez 28 Eylül'de Zorlu PSM'de sahnelenecek.
Dansın ve rap müziğinin, edebiyatla buluştuğu eser, tiyatro sahnesinde provokatif bir rap müzikaline dönüşüyor. Baş karakter Alex’i, Şanışer (Sarp Palaur)’in canlandırdığı ‘Otomatik Portakal’ın solist kadrosunda, Sokrat S (Samet Gönüllü), Ados (Adem Oslu), Kamufle (Basri Fırat Bayraktar), Redo (Burak Kaya) ve Müjde Kızılkan olacak. Ünlü müzisyenler, oyunculuk ve dans performanslarının yanında ‘Otomatik Portakal’ için besteledikleri yepyeni şarkılarıyla da eşsiz bir rap müziği deneyimi yaşatacak.