Prens Adaları adalı başkan istiyor!

Zehra ÇENGİL Köşe Yazısı 1 yorum
22 Kasım 2023 Çarşamba

Yerel seçimlere doğru geri sayım başlamışken, Prens Adaları’nı da değişim heyecanı sardı. 31 Mart 2024’te gerçekleşecek seçimler öncesi, ada sakinleri şapkalarını önüne koyarak son dönem belediye hizmetlerini ve neye ihtiyacı olduklarını ciddi bir şekilde değerlendirmeye aldı. Adaları ziyaret ederek Şalom adına yaptığımız görüşmelerde genel kanı ada sakinlerinin artık adalı bir başkan istiyor olması. Hepsinin ortak problemi ağırlıklı olarak temizlik ve yazın milyonlarca insanı ağırlayarak İstanbul’un turizm yüzlerinden biri olan bu cennet gibi bölgenin ihmal edildiğini düşünüyorlar.

Adalar Belediye Başkanlığı konusunda CHP adaylığı için Burgazadalı sinema-tiyatro sanatçısı ve Sine-Sen Genel Başkanı Mehmet Esen’in ismi telaffuz ediliyor. Genel başkanlık koltuğuna Özgür Özel’in oturması ve Ekrem İmamoğlu’nun geniş kitleleri kapsayan stratejileriyle halkın sevgisini arttırmak adına sağlam hamlelerde bulunan CHP, yerel seçimlerde doğru aday gösterirse her yerde olduğu gibi Adalar’da da güven tazeleyecek. Adada yaşayanların hayalindeki başkan profilini, gelin kendi ağızlarından dinleyelim:

82’den beri Burgazada sakini emekli Tuğrul Sırma “Adalar’ın doğasını- dokusunu koruyacak, ranta izin vermeyecek, halkın isteklerini dinleyebilecek ve kültür, sanata ağırlık veren bir belediye başkanı istiyoruz” diyor. Sırma, yaşanılan problemleri sıralarken “Temizlik sorunumuz var, yollara banklar konulabilir. Yaşlı insanlara oturacak yerimiz, bir seyir terasımız yok. Ormanlarımız budanmıyor. Hala adaya girerken alüminyum iskele görüyoruz, yenisini kazandıramadık. Deprem için mahalle meclisleri olarak sıkı sıkıya hazırlanıyoruz. İmar planında da itiraz edeceğimiz noktalar var.

Ödeneğimiz az, sirkülasyonumuz fazla. Genel siyasetçi profilinden çıkmalıyız. Adamızda çok sanatçı var. Sanatçı doğayı, insanı sever ve cesurdur, korumacıdır. Gönlümden öyle biri geçiyor” ifadelerini kullanıyor.

DEPREM OLSA KALDIRACAK KEPÇEMİZ YOK

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Genel Sekreter’i Dilek Safer ise üzerine basa basa başkanın STK’larla koordineli çalışması gerektiğini vurguluyor. Safer “Adalı başkanlar, genelde kendi adalarında ve Büyükada’da faaliyet gösteriyor. Bize sadece bayramlarda geliyorlar. Bu yüzden tüm adaları kapsayan, sorunlara çözüm arayan ve STK’larla iletişim kuran bir yönetim istiyoruz” şeklinde konuşuyor. Safer ayrıca “Sahilin artan araçlar nedeniyle görüntü kirliliği yaratmasından rahatsızız, temizlik konusuna daha fazla özen göstermek gerek. Deprem olsa kaldıracak bir kepçemiz yok, kamuya hizmet veren birimlerden yolu bile bilmeyenler var. Son seçimlerden bugüne dek en başarısız dönemli yaşadık. Haftada beş gün hizmet verecek bir veteriner de gerekiyor, ameliyat edecek malzeme bile yok” cümleleriyle tüm ada halkının problemlerine adeta tercüman oluyor.

70 yıldır adada yaşayan, herkesin Lambo adıyla tanıdığı Haralambos Tarinas, sitemkar. Tarinas “Şu yollarımızın haline bakın! Her taraf çatlak. Yollar yapılmalı, çöpler ortadan kalkmalı, bir balıkçı barınağı istiyoruz. Az önce Büyükada’dan geçtim, belediyenin önü bile kirliydi. Bizden, adadan biri başkan olursa çok iyi olur. Adanın özünü iyi bilmeli. Değişim rüzgarları bizi heyecanlandırıyor, yeni enerji getiriyor. Hitabeti kuvvetli, sorunları İstanbul ile çözecek birini arzu ediyoruz” açıklamasıyla aklındaki başkan profilini dile getiriyor.

Büyükada denildiğinde akla gelen ilk isimlerden, restoran sahibi Fıstık Ahmet fazlasıyla sert konuşuyor. Ahmet Tanrıverdi “Müstakil belediyecilik olduktan sonra adada seçilen belediye başkanlarının hizmet yapmadığını ama ranttan faydalandıklarını ve adaya ihanet ettiklerini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Hizmet değil hizmetsizlik yapıyorlar. Adanın kültürüne uygun davranılmalı. Temizliğin olmasını, esnafın dükkanına çekilmesini istiyoruz. Kaldırımlar bize ait olmalı. Halkın haklarının gasp edilmesinden rahatsızım. Son dönem başkanı da arkadaşım ama adayı tanımadığından hizmet veremedi. Kötümser bir tablo çizdim ama maalesef öyle” sözleriyle geçmiş başkanlara eleştiride, gelecek başkanlara da uyarıda bulunuyor.

55 senedir Burgaz sakini olan Rita Kokyan “Yeni gelecek başkan adayı sevmeli, ada hayatını bilmeli, ada aşığı olmalı, adanın dokusuna hakim birini istiyoruz. En büyük sorunumuz temizlik ve çöp. Her taraf kirli olmasın, adaya girdiğimizde içimiz açılsın” dileğini bizlerle paylaşıyor.

ADA’DA YAŞAYANLAR DENİZE GİRECEK YER BULAMIYOR

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Avi Kohen, “Eski adalar bitti, önceden sayfiye yeri gibiydi. Yazın çok kalabalık oluyor, dolayısıyla şehirleşiyor. Buraların biraz savsaklandığını düşünüyorum, kalabalığa yetişemiyorlar. Plajlar çok pahalı, adada yaşayanlar denize girecek yer bulamıyor. Son belediye başkanının sesi çıkmadı, pek ortalarda görmedik. Adadan olmadığından adanın sorunlarını kulaktan dolma biliyordu. CHP adayı Mehmet Esen olursa çok sevinirim. İşine sahip çıkan, karakteri düzgün biri. Adayı ve adada yaşamı da biliyor. Başarılı olacağına inanıyorum” diyerek görüşlerini belirtiyor.

Kınalıada’nın sevilen isimlerinden Zeynep Rengin Cömert “Başkanın adalı olması şart, yaşamayan ne bilebilir? Prens Adaları’na gözünün bebeği gibi bakmalı. İstanbul’u bitirdik, bari orası kalsın. Yapılaşmamak gerek daha fazla. Her yerde yeme-içme mekanları açıldı, korkunç. Sadece belediye başkanı adaya geleceğinde düzenlemeler yapılıyor, çöp sorunu da var” diyerek gördüğü problemleri anlatırken, Mehmet Esen’in adaylığı için de “Mehmet Esen çok çalışkandır, insanlarla iletişimi çok iyidir. Yerinde oturan biri değildir. Daha önce de adalar için duyarlı yaklaşımlarda bulundu. Bizlere harekete geçen, fedakarlıkları göze alabilecek biri gerek. O olursa çok sevinirim” yorumunu yapıyor.

Edip Cansever’in şiirinde dediği gibi “Umudu dürt umutsuzluğu yatıştır.”

Adalar’a adaların umudunu dürtecek bir başkan seçilmesi dileğiyle…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün