İlk kez 1927’de Paris’te, ardından 1971’de Cenevre’de çalışmalarına başlayan, ‘Licra’ (La Ligue Internationale Contre le Racisme et l’Antisemitisme) ayrımcılık, özellikle de ırkçılık ve antisemitizm konularında etkinlik gösteren apolitik bir kuruluştur. Bu bağlamda okullarda, üniversitelerde, toplumun her kesiminde bilinç oluşturur, projeleri hayata geçirir. Şehirdeki 20 kadar, ‘Libra Cafe’lerde halka açık oturumlar düzenler. En önemli çalışmaları arasında görsel ve yazılı basında çıkan dezenformasyon haberlerle oluşan nefret/ayrımcılık karşısında toplumun her kesimine doğruyu anlatma yoluna gitmesidir. Ayrımcılığı körükleyen yayın ve siteleri takip eder, gerektiğinde yayından kaldırılmaları için çaba verir.
***
Licra, 24 Ocak Çarşamba gecesi, Cenevre’nin Yunanistan Başkonsolosu Alexandros Yennimates’in ev sahipliğinde bir yuvarlak masa toplantısı düzenliyor. Konu: Dr. Leon Saltiel’in, ‘Ne M’oubliez Pas’ (Beni Unutmayın) başlıklı kitabı. Konuşmacılar; Renata (Renée) Modiano, yüksek lisans eğitim görevlisi Prof. Davide Rodogno ve yazar Leon Saltiel.
Kitabın içeriğine geçmeden önce yazarın özgeçmişine değinmekte yarar var. Dr. Leon Saltiel, Selanik/Yunanistan doğumlu. Georgetown Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Bölümünün ardından Makedonya Üniversitesinde Çağdaş Yunan Tarihi dalında profesör oldu. Yoğunlaştığı konu, Holokost’ta Selanik Yahudileri.
Diplomasi ve insan hakları konusunda 20 yıllık deneyimi olan Saltiel, Cenevre Birleşmiş Milletler’de, UNESCO’da çalıştı. Dünya Yahudi Kongresi (WJC) Antisemitizmle Savaş bölümü direktörlüğü yaptı. Saltiel aynı zamanda Yunanistan Yahudi Cemaatleri Kurulu üyesi ve IHRA’nın Yunanistan delegesidir. Akademik düzeyde birçok makalesi olan Saltiel halen yaşamının bir bölümünü Cenevre’de sürdürüyor.
***
Yıllardır arşivlerde araştırma yapan Leon Saltiel ulaştığı belgeler doğrultusunda önce Yunanca, ardından İngilizce ‘Do Not Forget Me’ başlıklı kitabını kaleme aldı. Son olarak Fransızca çevirisi yayınlanan eser 24 Ocak’ta gerçekleşen yuvarlak masa toplantısının konusuydu. ‘Ne M’oubliez Pas’ Selanik Gettosunda tutuklu olan ve sonrasında Auschwitz’de hayatını yitiren üç Yahudi annenin oğullarına yazdığı mektuplardan oluşuyor.
Kitabın yazıya dökülmesi uzun bir süreç gerektirdi. Zira mektuplar tek dilde yazılmamıştı. Cümleler arasında Yunanca, Fransızca, Ladino, İspanyolca, İtalyanca kelimeler kullanılmıştı. Bunun üzerine Saltiel, Cenevre’de yaşayan ve bu dillerin tümüne vakıf olan aile yakını Renata Modiano’dan destek istedi. İkili dokuz yıl boyunca her Pazar günü bir araya gelerek mektupların çevirisini yaptı.
Edgar Morin’in önsözünü yazdığı kitap tanıtımının 24 Ocak Uluslararası Holokost’u Anma Günü arifesinde gerçekleşmesi tesadüf müydü, bilinçli miydi, bilemiyorum.
Sağlıkla kalın.