Ernesto Cortazar 1897-1953 yılları arasında yaşamış Meksikalı bir bestecidir. Aynı ismi taşıyan oğlu Ernesto Cortazar 1940 yılında Mexico City’de doğdu. Gitar çalmayı kendi kendine öğrendi, daha sonra piyano çalmaya başladı. 13 yaşında babasını kaybeden oğul Cortazar’ın albümlerinden bazıları ‘Legend of the Sea’, ‘Moments of Solitude’ ve ‘Concertos’dur. Sanatçının başyapıtı ‘Beethoven’s Silence’ adlı piyano eseridir. Bilinenin aksine, yapıt ömrünün sonuna doğru sağır olan Beethoven’in değil, Cortazar’ın ona ithaf ettiği bir eseridir.
***
İlkokul sıralarında 23 Nisan öncesi sınıfları süslemek çocuklar için neşe kaynağı, ayrı bir heyecandı. Kırmızı-beyaz krepon kâğıdıyla yapılan, ‘merdiven’, ‘kedi dili’ diye adlandırılan zincirler pencerelere raptiyelenirdi. İplere geçirilmiş küçük bayraklar ise karatahtayı boydan boya kaplardı. Beyaz tebeşirle tahtaya, ‘Yaşasın 23 Nisan’ yazılır, ertesi gün de okulun ‘müsamere salonu’nda gerçekleşecek tören heyecanla beklenirdi. Siyah önlük, beyaz kolalı yaka üniformalarla ayakta dimdik söylediğimiz “Bugün 23 Nisan/ Neşe doluyor insan/Kamutay bugün doğdu/ Ve saltanatı boğdu…” dizeleri hâlâ aklımdadır.
Gün boyunca radyodan dinlediğimiz ‘Çocuk Korosu’ şarkıları da bayramın devamı gibiydi.
***
Çocuklarım ilkokul çağına geldiklerinde, 23 Nisan Ulusal Çocuk ve Egemenlik Bayramı okul törenleri benzer şekilde kutlandı. Değişikliklerden biri, tahtadaki kutlama mesajı artık ‘renkli’ tebeşirlerle yazılıyordu. En önemlisi de radyo yerine televizyona geçilmiş olmasıydı. Ekran karşısında, devlet büyüklerinin bir günlüğüne makam koltuklarını temsili olarak çocuklara devrettiğini izlerdik. Her ne kadar çocuklara ne söyleyecekleri önceden ezberletilmiş olsa da, kimilerinin önerileri yetişkinlerden daha akılcıydı.
***
Zaman içinde 23 Nisan kutlamalarını genelde akşam haberlerinde izler oldum. Devletin en üst kademesinden, en küçük yönetim birimlerine kadar, çocukların bir günlüğüne makam koltuğunu devralma geleneği şevkle devam ediyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bayram sebebiyle koltuğunu teslim ettiği Elisa’yı işaret diliyle, “Hoş geldiniz başkanım” diyerek ayakta karşıladı. Güler yüzlü, özgüvenli tavrıyla koltuğa oturan işitme engelli Elisa, “Ankara şiir gibi bir şehir olsun” mesajını ileterek yazdığı dizeleri okudu. Mansur Yavaş, Elisa’ı evrensel işaret diliyle, “Bayramınız kutlu olsun” diyerek uğurladı.
Sosyal medyaya video aracılığıyla yansıyan, görselde fon müziği olarak Ernesto Cortazar’ın ‘Beethoven’s Silence’ isimli eserinin kullanılması çok anlamlı ve etkileyici oldu.
Sağlıkla kalın.