Ünlü kişilerin anı kitapları kadar, onların özyaşamöykülerini okumayı seviyor, yeri geldiğinde de düşündüklerimi paylaşıyorum. Aslında bu kitaplarda anlatılan yaşanmışlıklar, deneyimler her birimiz için aydınlatıcı oldukları kadar, ayrıca bunları okumakla yazarını daha yakından tanıma olanağını bulabiliyoruz.
Geçenlerde bir sahafın kitaplarına göz atarken, ünlü oyuncu Jane Seymour’un yazdığı Olağanüstü Değişimler başlıklı bir kitabına rastladım. Gençlik dönemimin yıldızlarından olan bu oyuncunun ne söylediği ilgimi çekebilir diyerek kitabı satın aldım. Yazar deneyimlerini aktarırken o güne değin yaşadığı sorunları, onların nasıl üstesinden geldiğini, yine kendi gibi bu tür zorlukları aşmış yakınlarının öykülerini ekleyerek şu iletiyi vermeye çalışmış: Her birimiz yaşadığımız olumsuzlukları, kendi çabalarımızla olumluya dönüştürerek hayatımızı daha çok güzelleştirebiliriz.
Bugüne değin birçok kişisel gelişim kitabında benzer sözleri yeterince okuduğumu söyleyebilirim; ancak anılarla harmanlanmış düşünceler yanında, yalnızca sanatıyla tanıdığım bir insanı bana yakınlaştırdığı için, bu yazın türünü ayrıca sevdiğimi de eklemek isterim.
Aslında bu konuya girmemin nedeni, hem yazar hem de okur tarafından deneyimleri paylaşmanın önemini vurgulamaktır. Yaşımız, mesleğimiz ne olursa olsun, her gün farklı olaylar yaşıyor, yeni insanlar tanıyor, belki de bir bakmışız olağanüstü öykülerin kahramanları oluyoruz. Yeri geldiğinde başımızdan geçenleri yakın çevremize anlatıyoruz. İçimizden yazma yeteneği olanlar bunları çok daha geniş bir kesime aktarabiliyor. Kimi ünlü kişiler de bu yaşanmışlıklarını bir başkasına yazdırtarak adını gündemde tutmayı başarabiliyor.
Resim konusunda söyleyecek pek bir sözüm yok, ama Mark Chagall deyince, tabloları bir yana, onun deneyimlerini anlatan Hayatım kitabını anmadan geçemeyeceğim. Ressam, bu kitabı otuz dört yaşında kaleme almış. Gençlik döneminden söz ederken, onun hayatı kadar sanat anlayışını, tüm tablolarında yer alan Vitebsk’i ve ailesini, ressam olma öyküsünü şiirsel bir biçemle anlatıyor. Elbette ki resme ve bu sanatçıya ilgi duyanlar için Chagall’in yaşadığı deneyimler, oldukça değerledirler.
Bir sinema sanatçısı ve bir ressamdan sonra beni en çok etkileyen bir yazardan ve kitabından söz etmek isterim: Stefan Zweig’ın Dünün Dünyası. Yazar, kitabın önsözünde şöyle diyor:
“Hiçbir zaman şahsımı, yaşam öykümü başkalarına anlatmayı arzu edecek kadar önemsemedim. Kendimi başkişisi, daha doğrusu merkezi yapacağım bir kitabı yazma cesareti bulabilmem için, normalde tek bir neslin yaşayabileceği olaylar, felaketler ve sınavlardan çok daha fazla şeylerin olması, inanılmaz derecede çok şeyin yaşanması gerekti.”
Ünlü yazar çok şey yaşamış ve bu olayları duygu ve düşünceleriyle birlikte okuruna ustaca anlatmış.
Kendi payıma, kurgu yaptılar bir yana, bu tür kitapları okudukça daha çok bilgilendiğimi, ayrıca keyif aldığımı söylemek istiyorum.