Şampiyon son hafta belli olacak

Artık klasikleşerek 37. haftada oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi sonrasında ligde henüz şampiyon belli olmadı ve heyecan son haftaya kaldı.

Derya CERASİ Köşe Yazısı
22 Mayıs 2024 Çarşamba

Galatasaray Cephesi

Derbiye altı puanla önde giren Galatasaray’a sahasında alacağı bir puan bile şampiyonluk için yeterli olacaktı. Teknik Direktör Okan Buruk, herhangi bir cezalı veya sakat oyuncusu olmamasını da değerlendirerek ideal bir dizilişle sahaya çıktı. Orta sahada Lucas Torreira ve Kerem Demirbay’a forma veren Okan Buruk, Kerem Aktürkoğlu’nu yedeğe çekerken sağ kanatta Hakim Ziyech’i sol tarafta ise Barış Alper Yılmaz’ı sahaya sürdü.

Fenerbahçe Cephesi

Becao’nun cezası, İrfan Can Kahveci, İsmail Yüksek ve Cengiz Ünder gibi oyuncuların sakatlığı nedeniyle özellikle yerli rotasyonunda sorun yaşayan Fenerbahçe cephesinde ise Djiku orta alanda, Sebastian Szymanski sağ kanatta, Mert Hakan Yandaş ise forvet arkasında forma buldu. Edin Dzeko’yu kulübeye çeken İsmail Kartal forvet pozisyonunda Michy Batshuayi’ye forma verdi.

İlk Yarı

Fenerbahçe, galip gelmesi gerektiğinin bilincinde, üçüncü bölgede baskılı oynayarak başladı. Net bir pozisyona giremese de kolay kolay pes etmeyeceğini maçın başında gösterdi. Maç başlamadan tansiyonun yükselmesi ile kart sayısının yüksek olacağının işareti verilmişti. Nitekim Djiku iki sarı kart görerek henüz 21. dakikada takımını on kişi bıraktı. Eksik kalmasına rağmen oyunun kontrolünü kaybetmeyen ve savunmada alanı iyi paylaşarak açık vermeyen Fenerbahçe; 41. dakikada hızlı geliştirdiği atakta Fred ile mutlak bir pozisyondan da yararlanamadı. İlk yarı başladığı gibi 0-0 sona erdi.

İkinci Yarı

İkinci yarının başında da ilk yarıya benzer görüntü devam etti. Mert Hakan’ı kenara alarak Joshua King’i sahaya süren İsmail Kartal galibiyeti istediğini gösterdi. 71. dakikada Çağlar Söyüncü ile köşe vuruşundan golü bulan Fenerbahçe 1-0 öne geçmeyi başardı. Teknik Direktör Okan Buruk; Wilfried Zaha, Tete ve Vinicius gibi hücum oyuncularını sahaya atsa da net bir pozisyon bulmayı başaramadı. Fenerbahçe ise Galatasaray’ın savunmada bıraktığı boşlukları değerlendiremedi ancak maçı 1-0 kazanmayı başardı.

Şampiyon Son Hafta Belli Olacak

Her ne kadar kendi saha ve seyircisi önünde şampiyonluğu kutlama fırsatını kaçırsa da Galatasaray hala şampiyonluğu favorisi. Son hafta, küme düşmemesi için bir puan yeterli olacak Konyaspor deplasmanına gidecek Galatasaray’a yine bir puan yeterli olacak.

Şampiyonluk ihtimali mucizelere kalan Fenerbahçe ise, rakibinin kendisini yenerek şampiyonluğu kutlamasına engel olmuş oldu. İki maçta da rakibine yenilmeyerek ve rakibinden gol yemeyerek ufak da olsa bir teselli buldu. Son hafta kendi sahasında İstanbulspor’u ağırlayacak Sarı-Lacivertliler’e sadece galibiyet yeterli olmayacak, Galatasaray’ın mağlubiyetini bekleyecek.

Maçın Etkileri

Maçı kaybeden ancak şampiyonluğa yakın taraf Galatasaray’da maç boyunca gösterilen etkisiz performansın hayal kırıklığı var. Galibiyet serileri rekorları kırılarak gelinen bu sezon bir derbi galibiyeti ile süslenemedi. Ancak şampiyon olunca bu bir hafta unutulacak ve şampiyonluk kutlamaları yapılacaktır. Bu maçın ve şampiyonluğun başkanlık seçimini etkileyip etkilemeyeceğini ise zaman gösterecek. Hangi aday seçilirse seçilsin yıldızları barındıran kadro ve teknik direktörle devam edilecektir. Sarı-Kırmızılı camiada, şampiyon olunsa da olunmasa da sürekli birden fazla başkan adayı çıkıyor olması, üyelere seçim şansı vermesi açısından olumlu.

Fenerbahçe cephesinde ise şampiyonluğa ulaşılamamış olunsa da derbilerdeki iyi performansın seçime nasıl etki edeceğini göreceğiz. Bu sezon sadece Kadıköy’de Trabzonspor’a kaybeden Fenerbahçe, Beşiktaş’ı iki maçta da yenerken, Galatasaray’a karşı ise bir galibiyet bir beraberlik aldı. Yine Kadıköy’de puan kaybedilen Samsunspor, Alanyaspor ve deplasmandaki Sivasspor ile Konyaspor maçları şampiyonluğa mal oldu. Başkan adayları Ali Koç ile Aziz Yıldırım arasında mayıs ayının sonunda veya haziranın ilk haftası gerçekleşecek kongrede çetin bir rekabet yaşanacak. Altı yıldır başkanlık koltuğunda oturan, hiç şampiyonluk yaşamayan ve bir daha aday olmayacağını ifade eden Ali Koç, son durumda tekrar aday olacağını açıkladı. Mali anlamda başarılı bir profil çizmiş olsa da sportif başarı gelmeyince ve taraftarın beklentisi iyi yönetilmeyince genel olarak başarılı diyemiyoruz. Altı yıl aradan sonra koltuğunu Ali Koç’a devreden Aziz Yıldırım ise tekrar aday olmaya karar verdi. Teknik direktörlük için Jose Mourinho ile anlaşmak üzere olduğunu açıklayarak da gündemi bir anda değiştirdi. Seçilecek başkana göre kadro ve teknik direktör seçimlerinin nasıl olacağını göreceğiz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün