Bayram dönüşü eziyetleri…

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
26 Haziran 2024 Çarşamba

Kurban Bayramı tatilinin, tatile az bir süre kala kamu dairelerinde dokuz güne çıkması ile, birçok şirket de köprü yapıp çalışanlarına dokuz günlük bir tatil imkânı verdi. Dokuz gün keyifli bir süre, niyeti olanlar için hem aile ziyareti yapmaya hem de tatil yapmaya yeter. Bazıları bayramda nispeten boş ve trafiksiz İstanbul’da kalmayı tercih ederken, bazıları ülkemizde çeşitli tatil beldelerine veya Yunanistan gibi bayramlarda tercih edilen popüler yurt dışı rotalarını tercih etti.

***

Bu bayram Hollanda’da yaşayan çocukluk arkadaşımı ziyaret edip çok keyifli bir tatil geçirdiysem de dönüşüm muhteşem oldu. Schipol Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na uçacak uçağım, havayolu bizi gate’e kabul ettikten sonra durmadan rötar yapılarak veya kendi deyimleriyle ‘tehir’ edilerek, bizi üç saatlik uçuş için dört saatten fazla bekleterek sonunda iptal edilerek o gün hiç kalkmadı. Eziyet bununla da bitmedi. Yüzlerce kişi tekrar bagajlarını almak için yaklaşık bir saat bekledi ve sonra da otel ayarlanması için yine bir saatten fazla sürecek bir kuyruğa girdi. O gün benim uçağımda olan kişiler ortalama 8 saatlerini havalimanında geçirerek, sonuç olarak uçağa binemedi. Ertesi gün aynı havayolunun uçuşlarına serpiştirildiler. Dört saati geçen rötar ve iptalin ardından yolculara bir tazminat verilip verilmeyeceği, benim için her zaman tercihim olan bu havayolunun yolcularına verdiği değeri anlamamda yardımcı olacak. Keyifli geçen bir tatili Tom Hanks’in Terminal filmi kıvamında bitirmeseydim iyiydi ama neyse ki ertesi gün evime kavuştum.

***

“Delilik aynı şeyi tekrar tekrar yapıp, farkı bir sonuç beklemektir” demiş Einstein. Einstein’i bu sözü bana her bayram Çeşme veya Bodrum’a giden ve her bayram plajlarda oturacak şezlong, rezervasyonsuz gidilebilecek lokanta, bulanamayan taksiler, geçmeyen minibüsler, yer bulanamayan oteller, akmayan sulardan da şikâyet eden Çeşme ve Bodrum sevdalılarını hatırlatıyor.  Türkiye’nin en pahalı tatil beldelerinden olduğunu bile bile özel beachlerin tercih edildiği, sonra onların ne kadar pahalı olduğundan ve bazılarının çalışanlarından şikâyet edildiği, sosyal medyada yemek fişlerinin paylaşıldığı, pahalılığın plajlardaki lahmacun fiyatlarıyla veya Yunanistan’daki yemek fiyatlarıyla ölçüldüğü sohbetler artık bir kulağımdan girip, öbür kulağımdan çıkıyor.

Havalimanı keşmekeşinden ve otoyoldan dönüş trafiğinin kaç saat süreceğinden bahsetmiyorum bile. Eğer kurumsal bir şirkette çalışmıyorsanız, resmî tatiller haricinde kendi tatil günlerinizi ayarlayabilecek tatil günü birikimiz varsa, emekli iseniz veya daha esnek çalışma imkânınız varsa, lütfen kendinize artık bu eziyeti yapmayın.  Bodrum ve Çeşme’yi seviyorsanız, bayram haricinde herhangi bir haftada keyfini çıkarın çünkü bu bayramdaki trafik de, şezlong savaşları da, bayram haftası 1 milyonu bulan nüfus da, lahmacun fiyatları da gelecek bayram değişmeyecek…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün