Güno, aşko artık yeto…

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
10 Temmuz 2024 Çarşamba

Yeni neslin tüylerimi diken diken eden yeni bir konuşma stili var. ‘Günaydın’ yerine ‘güno’, ‘aşkım’ yerine ‘aşko’, ‘yeter’ yerine ‘yeto’ gibi… Üstelik bu sadece güzel Türkçemizi katleden bir moda da değil.  Başka lisanlarda da mevcut. ‘Obviously’ (açıkça) yerine ‘obvi’, ‘totally’ (tamamen) yerine ‘tots’ ilk aklıma gelen, kulağımı acıtan kelimeler arasında. “Kulağımı acıtan” ya da “gözümü acıtan” da bizim neslin, yani 70 ve 80’li yıllarda doğanların kullandığı, İngilizceden kelimenin tam anlamıyla tercüme edilen, bence oldukça sakil duran ama benim bile ara sıra kullandığım halk diline yerleşmiş garip tercümeler arasında. 

***

Türkçe’nin yanlış kullanımı, arasına sıkça İngilizce kelimeler katarak konuşulması beni her zaman rahatsız etmiştir. İngilizceye çok iyi hâkim olmak demek, anadilinizi veya İngilizce olmayan başka bir lisanı konuşurken her beş kelimeden ikisini İngilizce söylemek değil. İngilizce konuşurken iyi konuşmak, Türkçe konuşurken de doğru ve katıksız konuşmak marifet. Bazen ben de bu hataya düşüyorum, farkına varınca da hatamdan dönmeye çalışıyorum. Sadece iş ve bilgisayarla ilgili bazı terimlerin Türkçesi tuhaf geldiğinden, onları araya serpiştirebiliyorum. ‘E-posta’ yerine ‘e-mail’ demek gibi...

Beş kelimenin üçünü İngilizce konuşan Y jenerasyonu bile garibime giderken, son yıllarda havada uçuşan güno, aşko, efso ve yetolar hakkında yazamadan duramadım. “Yeni nesil neden böyle konuşuyor” konulu bir yazı yazmak, bir nevi kendim genç olmadığımı kabullenmek demekti. Neyse ki yaşımla barışık biriyim, yaşım konusunda bugüne kadar hiç yalan söylemedim. Biz 70’li ve 80’li yıllarda doğan genç ruhlular dilimizi İngilizce kelime sıkıştırarak istila ederken, 2000’li yılların gençleri kelimeleri kısaltıp tamamen deforme ederek bir boyut daha atladı. Bu modanın bir senede falan söneceğini zannederken üç seneyi aşkın devam ediyor, hatta o kadar normalleşti ki sokaklarda hatta dizilerde genç karakter konuşurken ‘devamke’. Bu moda bence ziyadesiyle yeto! ‘Şarj’ yerine ‘şarz’ denmesi gibi dilimize iyice yapışmamasını diliyorum…

***

Euro 2024 maçları öncesinde kovalara attığı toplarla tüm sonuçları bilen korgi cinsi bir köpek, peş peşe doğru tahminleriyle, 250 bine yakın takipçi elde ederek, Instagram fenomeni oldu. Yarı finale çıkacağımızı bilen korgi, çeyrek finalin sonuçlarını yanlış bilerek takipçilerini hüsrana uğrattı. Takipçileri tabii ki bir köpeğin Nostradamus olmadığını ve sonuçların garanti olmadığını biliyor ama kazanma hissinin umudu o kadar güzel ki, kovalara top atarak maç tahmini yapan bir korgi bile insanların gününü neşelendirebiliyor. 

Türkiye cumartesi akşamı çeyrek finalde elenerek, Euro 2024‘e veda etti. Birkaç hafta bile olsa halkına mutluluk veren, dertleri unutturup haftalarca bize gurur yaşatan Türk Milli Futbol Takımı’na teşekkür ediyorum. Çeyrek finale kalmak da çok güzeldi. Nice yeni başarılara…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün